Перехід на біопаливо загрожує нестачею їжі – вчені

31 березня 2015, 06:16
Згідно з існуючими на даний момент моделями, від 20 до 50% зернових культур, які планується використовувати на виготовлення біологічно чистого палива, не будуть заповнюватися

Фото: rpgazeta.ru

Дослідники запевняють, що кліматичні і математичні моделі, які підраховують вигоду від переходу з бензину на біологічно чисте паливо, вироблене зі злаків, припускають ще й скорочення виробництва харчових продуктів. Стаття, що розповідає про дослідження, була опублікована в журналі Science.

Вчені з'ясували, що, згідно з існуючими на даний момент моделями, від 20 до 50% зернових культур, які планується використовувати на виготовлення біологічно чистого палива, не будуть компенсуватися. Це призведе не тільки до значного підвищення цін на зерно, але ще й до скорочення виробництва харчових продуктів. Однак, що більш важливо, дослідники запевняють: скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу відбуватиметься не за рахунок заміни бензину етанолом, а внаслідок скорочення діяльності харчової індустрії.

Реклама

Згідно з даними, отриманими Тімоті Серчингером і його колегами, сам процес переробки зерна на паливо вже є значним джерелом викидів вуглекислого газу в повітря. Якщо припустити, що посіви зернових будуть повністю заповнені і виробництво харчових продуктів не скоротиться, то результат від переходу з бензину на етанол буде негативним: викиди парникових газів зростуть.

Дослідники зажадали від розробників моделей чесно і відкрито повідомляти громадськості та політикам про всі негативні наслідки переходу на екологічно чисте паливо. Можливо, що результатом поспішно прийнятих рішень стануть не тільки продовольчі проблеми, але і їх неоднозначний вплив на екологію.