Великдень-2017: рецепти святкових пасок і куличів

13 квітня 2017, 13:20
З Великого четверга починаються приготування до Великодня – печуть паски, фарбують яйця

Великодня паска. Фото: pixabay

Великдень цього року припадає на 16 квітня, а сьогодні відзначають Чистий четвер – день, з якого починають приготування до святкового столу.

Головним атрибутом Великодня є паска і кулич. Сайт "Сегодня" зібрав ТОП рецептів святкової випічки.

Реклама

Шоколадний кулич

Великодній кулич. Фото: pixabay

Реклама


300 г борошна

150 мл молока

140 г вершкового масла

100 г гіркого шоколаду

100 г цукру

75 г родзинок

30 г мигдалю

7 г сухих дріжджів

1 яйце

1 апельсин

1 дрібка солі

Як готувати:

Спочатку потрібно приготувати опару: підігріти молоко і розвести в ньому дріжджі. Потім всипати половину склянки просіяного борошна і добре перемішати, залишити на 1 год в теплі.

Необхідно зняти з апельсина цедру, а потім нарізати її тонкою соломкою і віджати сік з м'якоті. Після чого шоколад роздрібнити на невеликі шматочки і розтопити на водяній бані. Дати гарячому шоколаду трохи охолонути.

До опари просіяти борошно, всипати цукор і сіль, вбити яйце, додати шоколад, апельсиновий сік і розм'якшене вершкове масло, замісити тісто і залишити його на 1 год в теплі.

Родзинки необхідно попередньо залити окропом і залишити на 10 хвилин, потім просушити, додати разом з цедрою апельсина до тіста і все добре вимісити.

Скропити водою силіконову форму, викласти до неї тісто так, щоб воно заповнювало форму не в повному обсязі, адже паска підніматиметься, і залишити на 20-25 хв.

Реклама

Мигдаль необхідно трохи підготувати – залити окропом і на 10 хвилин залишити, очистити від шкірки і викласти зверху на паску, поставити його до нагрітої до 200 градусів духовки і випікати до готовності. Перевіряти готовність можна за допомогою дерев'яної палички.

Творожна паска

Великодній кулич. Фото: pixabay

500 грам сиру

Половина склянки сметани

100 грам вершкового масла

100 грам цукрової пудри

Горіхи, цукати, сухофрукти – на смак

Як готувати:

Сир, сметану, масло і цукрову пудру необхідно змішати до однорідної маси. Отриману суміш перекладіть до форми для паски і щільно прикрийте марлею. Зверху потрібно покласти щось важке, що злегка пресуватиме паску.

Примітно, що пекти таку паску не потрібно – достатньо буде залишити її в холодильнику не менше ніж на 12 годин.

Готову паску можна прикрасити цукатами, сухофруктами або горіхами на ваш смак.

Сирний кулич

Великодня паска. Фото: pixabay

37 г вершкового масла

половина склянки цукру

½ ч. л. солі

2 шт. курячих яєць

півтори склянки борошна

половина склянки молока

187 г сиру

6 г сухих дріжджів

7 г ванільного цукру

родзинки, цукати

Як готувати:

Для початку необхідно приготувати опару: в підігрітому молоці розчиняємо 1 ч. л. цукру, дріжджі, додаємо 1 ст. л. борошна і все ретельно перемішуємо. Після чого готову суміш накрити плівкою і поставити до теплого місця на 15 хвилин.

Для тесту необхідно збити до утворення білої маси 2 яйця, 1 жовток і цукор. До цієї маси додати перетертий сир, влити розтоплене вершкове масло, додати сіль і ванільний цукор. Все ретельно перемішуємо.

Потім необхідно з'єднати тісто і опару, додати борошно і знову все добре перемішати.

До змащених маслом формочок для випікання викладаємо тісто. Пам'ятайте, що але має займати не більше половини форми, адже тісто має піднятися. Форми з тістом накриваємо зверху плівкою і ставимо в тепле місце, щоб тісто піднялося.

Далі до розігрітої до 200° C грубки ставимо форми з пасками, що підійшли, до духовки на 10 хвилин, після чого знижуємо температуру до 180° C і випікаємо ще 30-60 хвилин.

Перевірити готовність пасок можна за допомогою дерев'яної палички.

Різдвяний кулич на кефірі

Великодня паска. Фото: pixabay

1 л кефіру

2 кг борошна

100 г дріжджів

500 г маргарину

8 яєць

700 г цукру

Половина склянки рослинного масла

500 г родзинок

1 скл. коньяку

Для глазурі:

3 упак. ванільний цукор

1 білок

180 г цукрової пудри

1 ч. л. лимонний сік

кондитерська присипка

Як готувати:

Для початку потрібно приготувати опару: в теплому кефірі розводимо дріжджі, додаємо 2-3 ст. л. просіяного борошна і 2-3 ст. л. цукру. Всі інгредієнти добре перемішуємо і залишаємо в теплому місці, поки опара не збільшиться.

Потім готуємо необхідні інгредієнти: родзинки залити гарячою водою і залишити на 10 хв, після чого обсушити і залити теплим коньяком і залишити так ще на 20 хв.

Змішуємо опару з цукром, ванільний цукор, яйця, розтоплений маргарин, рослинне масло і родзинки. До отриманої суміші додаємо просіяне борошно і залишаємо в теплому місці на 2 години, щоб тісто підійшло.

Випікати при температурі 180 градусів до готовності, яка залежить від розміру паски.

Щоб зробити глазур, знадобиться охолоджений білок і лимонний сік, які потрібно добре збити, додаючи паралельно цукрову пудру.

Готові паски змастити глазур'ю і поки вона не застигла, посипати паски різнобарвною кондитерською присипкою.

Раніше сайт "Сегодня" з'ясовував, як правильно зібрати кошик на Великдень.