Ожиріння подвоює ризик виникнення раку шлунка і стравоходу – вчені

15 лютого 2017, 18:23
Рак шлунка і рак стравоходу – одні з найбільш важко виліковних видів раку

Ожиріння небезпечне для здоров'я. Фото: instagram/olga_hafizova

Люди, oj набрали зайву вагу і отримали ожиріння до 20 років, мають підвищений майже вдвічі ризик виникнення раку шлунка і стравоходу.

Про це повідомляють вчені в статті журналу British Journal of Cancer.

Реклама

Вони провели дослідження, в якому взяли участь майже півмільйона добровольців. В результаті з'ясувалося, що у людей, які прожили все свідоме життя із зайвою вагою, ризик виникнення раку шлунка і стравоходу майже на 80% вище, ніж у людей з нормальною вагою.

Відзначається, що надмірна вага викликає проблеми з травленням, призводить до рефлюксу (потраплянні вмісту шлунку в стравохід) і печії, що в довгостроковій перспективі може привести до раку.

Крім того, вчені з'ясували, що ожиріння впливає на рівні естрогену і тестостерону і є причиною підвищення рівня інсуліну.

Реклама

Рак шлунка і рак стравоходу – одні з найбільш важко виліковних видів раку. Шестимісячна виживаність при захворюванні на рак шлунка в більшості країн не перевищує 20%