Обережно, нітрати: наскільки небезпечні овочі з київських ринків і переходів

7 червня 2016, 09:00
Сайт Сегодня.ua перевірили дозвільні талони на ринках і здали на експертизу буряк, куплений в різних місцях

Уважно вибирайте овочі на ринку. Фото: Сегодня

Перші весняні овочі – це не тільки довгоочікувані вітаміни, але і загроза наїстися нітратів. У чому небезпека, чи перевіряється продукція на ринках і чи можна довіряти цим перевіркам? Кореспондент Сегодня.ua виступила в ролі прискіпливого покупця, обійшла з рейдом базари і здала овочі на повторну експертизу.

Чим небезпечні молоді овочі

Реклама

Отруєння нітратами зазвичай повільно діє на організм, говорять експерти, однак загроза здоров'ю серйозна: перевищення гранично допустимих доз нітратів призводить до кисневого голодування всіх тканин, і якась із них може стати органом-мішенню. При регулярному впливі і в крайніх випадках вживання нітратів може призвести до ракових захворювань, викидня або розвитку патологій плоду у вагітних. Найбільш поширені реакції на "передозування" нітратами – харчове отруєння і загальне зниження імунітету, кажуть фахівці.

"Всі салати, цибуля, редиска, молодий буряк, морква і кабачки – рекордсмени за ризиком, оскільки вони тягнуть нітрати, – запевняє Микола Миколайович Харитонов, професор Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, керівник центру природного агровиробництва. – Вони виступають як акумулятори. Значить важливо, щоб ті, у кого ви купуєте зелень, вносять не синтетичні, а саме органічні добрива, тоді можна спокійно їсти".

Реклама

Звідки беруться нітрати

"Нітрати потрапляють в рослини з азотних добрив, мінеральних (синтетичних) і органічних, – говорить професор. – І тут все залежить від дози. Якщо доза буде більше ніж треба, то виникає проблема. Рослина не здатна "переварювати" занадто багато нітратів, і тоді з неї виходять нітрити. NO3 перетворюється в NO2, і ця маленька різниця призводить ось до чого: у нас в крові є еритроцити (або гемоглобін), з ним відбувається окислення, і він перетворюється в метгемоглобін, який погано зв'язує кисень". Саме цей процес в результаті може привести до отруєння або захворювань.

Гранично допустимі дози нітратів в овочах, фруктах і ягодах

Реклама

За словами професора Харитонова, найбільш небезпечні всі сорти салатів, редис і буряк. Саме ці культури накопичують найбільшу кількість нітратів. Фрукти не так небезпечні, а ягоди нітрати практично не накопичують, зазначає професор. Нижче наводиться таблиця ДСТУ, в якій відбивається гранично допустима концентрація нітратів на кілограм овочів.

Таблиця з цими значеннями – як нотна грамота для фахівців лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, яка є при кожному санкціонованому ринку. Їх робота полягає в тому, щоб щоранку перевіряти зразки продукції, яка буде на прилавках. Якщо вміст нітратів нижче граничної норми, торговцям видадуть спеціальний талон, куди вписані найменування. Чи працює система на практиці, і що буде, якщо попросити продавців пред'явити такий талон, – ми вирішили дізнатися на столичних ринках, прикинувшись прискіпливими покупцями.

На Бессарабці посміхаються

На Бессарабському ринку на питання "А у вас є аналізи продукції?" Пішла важлива відповідь: "Ну звісно, дивіться". Жінка показала документ, далі пішли запевнення, що все в порядку, щоранку вся продукція перевіряється. "У нас навіть коли ресторани роблять замовлення, так ми докладаємо такий талончик", – поділилася продавщиця.

На центральному ринку в самому серці столиці дійсно чекаєш, що все буде в порядку. А що відбувається на звичайних базарах? Для "інспекції" ми вибрали Деміївський ринок.

Несанкціоновані точки

Не доходячи до нього, близько багатоповерхівок перед переходом стоїть ларьок з овочами і фруктами, до базару він не відноситься. У продавщиці не працюють ваги, а покупець прийшов повернути куплену черешню. У жінки стрес, мабуть, тому після нашого питання про аналізи вона зголосилася зателефонувати господині і дізнатися. Господиня відповіла: "Ні". "А як же ви без аналізів продаєте?" – Запитуємо. "Так я взагалі не продаю, ваги не працюють", – була відповідь.

У переході чоловік продав нам буряк, який, природно, не проходив перевірку. "Ми ж беремо на оптовому, там все перевіряють, якщо було б неякісне, вони б не продавали", – запевнив продавець на стихійній точці.

На Деміївському охоче показують талон

На Деміївському ринку ми попросили пред'явити листок з аналізами близько 10 точок. Не показали тільки троє, посилаючись, що їх талончик ще не принесли. Ніхто не став питати: "А вам навіщо?", "А хто ви такі?" тощо.

Виявляється, якщо, наприклад, в моркві, нітратів виявиться більше норми – поблизу рядки з морквою з'явиться червона позначка, а на прилавку оранжевого овочу не буде.

Що показала лабораторна експертиза?

Далі ми вирішили перевірити ще раз товар з талончиком. Купили буряк, упевнившись, що він є в талоні, і віднесли його в лабораторію при базарі. До речі, це може зробити будь-хто. Правда доведеться віддати частину покупки – але зате ви будете впевнені на 100% в якості своєї їжі. У лабораторії буряк взяли, хоч і трохи здивувалися нашим сумнівам. Його натерли, поставили в прозорій колбі на обертову платформу, потім залили чимось і завантажили в колбу проводки. "Якщо що, зможете показати продавця, у якого купили?" – Уточнила пані в білому халаті, поки ми чекали закінчення процесу.

Хвилин через 15 дослідження підійшло до кінця. "Можете сміливо купувати у тієї жінки, всього 997 при нормі 1400", – заявили з пожвавленням і посмішками в лабораторії.

Однак це не найбільш надихаючий результат, який вдалося отримати в ході нашого журналістського експерименту.

Три пакета з овочами вирушили на експертизу в центральну державну лабораторію з міжнародною акредитацією: 1 – буряк з талончиком, куплений на Деміївському ринку; 2 – без талончика, куплений в переході; 3 – дачний буряк, який удобрювали тільки гноєм.

Всередину лабораторії просто так не потрапити, вона акредитована за міжнародними стандартами. Система входу тільки для співробітників за магнітними картками і дотримується принцип конфіденційності: зразкам присвоюються номери, і лаборанти не знають, що за продукт і якого виробника вони досліджують – це гарантує повну достовірність аналізу.

Щоб побачити своїми очима процес, довелося подолати бюрократію, одягатися в халат і пройти разом зі старшим фахівцем через кілька дверей, закритих на магнітні замки.

Результати експертизи виявилися такими:

За словами старшого фахівця лабораторії, на кількість нітратів в овочах впливають не тільки добрива, які вносяться в грунт, а й маса інших чинників – сорт, волокнистість плода, грунти, дощове або посушливе літо, вирощуються овочі у відкритому грунті або в теплиці тощо.

У випадку з нашими трьома зразками результати виявилися дуже хорошими. А ось буряк, який піддали дослідженню в лабораторії при Деміївському ринку, накопичила нітратів значно більше, хоч і укладалася в норми гранично-допустимої концентрації.

Перевірки на кожному етапі

У лабораторії запевнили, овочі, фрукти, ягоди ретельно перевіряються на кожному етапі, всюди цей процес контролюється: "Коли зібрали урожай, заготівельник проводить дослідження, відбираються зразки і обов'язково проводяться аналізи на нітрати. Потім ці овочі відправляються на оптовий ринок і там пред'являється документ про зміст нітратів нижче граничного значення. Але на оптовому ринку повинні підтвердити цю цифру, і проводять своє дослідження. Звідти овочі їдуть на роздрібний ринок, і там їх знову перевіряють на нітрати. Ну а бабульок, які продають під мостами, ми, звичайно, перевірити не можемо, вони ж до нас не приходять робити аналізи".

Як показав наш експеримент з буряком, система дійсно працює, і купувати овочі та фрукти в санкціонованих місцях цілком безпечно. Однак один зразок з чотирьох все-таки виявив значний вміст нітратів – 997 мг/кг.

Запобіжні заходи

Старший фахівець лабораторії рекомендує: по-перше, не купувати овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі. По-друге, вимочувати в холодній воді протягом мінімум 15 хвилин, зливати воду і обполіскувати. Це ж рекомендує і професор Харитонов, додає, що можна бути впевненими обдати овочі окропом, якщо це не зашкодить продукту. А от знімати шкірку, про що часто пишуть в інтернеті, експерти не радять, кажуть, що це не має сенсу.

Крім того, не варто "накидатися" на ранні овочі, їх потрібно їсти з почуттям міри – тоді, навіть якщо виявиться багато нітратів, вони не завдадуть вам суттєвої шкоди.

Якщо отруївся нітратами

Якщо все-таки ви купили овочі з нітратами, то основні симптоми: нудота, блювання, запаморочення, підвищення температури, розлад шлунка, біль в підшлунковій. У такому випадку лікування симптоматичне. "Якщо ви підозрюєте якийсь овоч чи фрукт, ви можете принести його до нас на аналіз і перевірити свої припущення", – відзначають в лабораторії.

"Якщо є підозра на отруєння нітратами, то потрібно випити ентеросорбентів (активоване вугілля, смекта, ентеросгель), а також пити більше мінеральної води без газу", – радить лікар-консультант "швидкої" по телефону. Тривалість такого лікування 2-3 дня, при цьому необхідно дотримуватися щадну дієту. "Якщо є розлад, потрібно намагатися їсти слизові продукти: вівсянку на воді, рідку картоплю-пюре, рисовий супчик", – уточнює доктор. Викликати швидку потрібно в разі серйозних проблем, на кшталт блювоти, діареї, великої втрати рідини, падіння артеріального тиску.