Основні тренди сучасного сервірування столів: вінтаж і еклектика

20 серпня 2017, 16:00
Кольорове скло, різні тарілки, природний декор і серветки

Легкість в деталях. Особливо в теплу пору року стіл, сервірований тільки необхідними предметами, без кришталевих вишукувань, буде самим стильним і сучасним

Красу і затишок можна створити практично в будь-якому будинку – і в кімнаті гостинки без ремонту, і на бувалій кухні хрущовки. Потрібну атмосферу відмінно створюють деталі: декор на вікнах, затишні подушечки на стільцях або красиво сервірований стіл. Тим більше що сьогодні в моду повертається вінтаж – стиль, який передбачає не ідеально нові речі, а підібрані з душею предмети з бабусиного минулого, які вдало поєднуються з сучасними елементами декору або обробки.

Також в тренді – еклектика: поєднання різних стилів, декорів та посуду. Так, багато фуд-декораторів пропонують в якості тарілок використовувати звичайні дощечки або навіть деревні спили. Втім, ці новації хороші для певних випадків, а в повсякденному житті звичніше використовувати більш практичний посуд. Але необов'язково його поєднувати між собою сервізами або матеріалами: скляні стакани можна з'єднати з глиняною тарілкою. Про особливості їдальні сервіровки сезону-2017 нам розповіли дизайнер-декоратор Катерина Саніна і дизайнер інтер'єру Ірина Болгар з Києва.

Реклама

МАЛЕНЬКІ ХИТРОЩІ ВЕЛИКОГО СЕРВІРУВАННЯ

Хочете ви здивувати гостей модним столом або зачарувати домочадців красивим столом, досить дотримуватися декількох простих правил. Так, в будь-якому сервіруванні повинен бути принцип однаковості. Вибравши еклектичність в подачі, дотримуйтесь неї у всьому: різні тарілки, прилади, декор, раннер. Можна заважати стилі приладів, але не кольори і матеріали. Колірна гамма повинна бути однорідною: блакитний з білим, червоний з білим, чорний з червоним і т. д.

Не використовуйте багато різних кольорів і відтінків – це створить хаос. В якості базового ідеальний білий: наприклад, білі тарілки для основного блюда або білий раннер і серветки під тарілки. Намагайтеся підбирати поєднувані матеріали: кераміка хороша зі склом, а метал – з пластиком.

Реклама

Починайте сервірувати з тарілок під основне блюдо, і під них підбирайте всі прилади. Так, качка в керамічній грубій качатниці передбачає грубі тарілки, під які підійдуть масивні склянки.

Допоміжний посуд створює акценти, надає "характер" столу. Не нехтуйте графінами: в них можна перелити компот або вино. Цікаві за формою пляшки, наповнені водою, додадуть шарму літньому столу, а глиняний глечик ідеальний для осіннього застілля. Плетений хлібний кошик на столі або дерев'яна дощечка з нарізаним кубиками сиром – деталь, яку запам'ятають гості.

  • ТАРІЛКИ: різноманітність відтінків і форм

Однорідні сервізи з однаковим малюнком залишилися в минулому, сьогодні в моді повна різноманітність. Тарілки можуть бути різними за кольором і формою, з різних сервізів. Головне, щоб вони були досить великими: блюдця поступаються місцем тарілкам салатних розмірів. Намагайтеся дотримуватися принцип парності: на столі повинні бути дві однакові тарілки. Будь то кілька різних пар для основного блюда, або однакові за розміром, але різні за кольорами для салатів, десертів і т. д. У моді груба різнобарвна кераміка, або просте скло середини минулого століття.

Реклама
  • ТЕКСТИЛЬ: раннер замість скатертини

Напрасовані, одноколірні, спадаючі красивими складками скатертини не в моді. Стіл повинен бути відкритим, особливо якщо у нього гарна стільниця. Місце скатертини зайняли раннери – довгі вузькі смужки тканини, які можна укладати як уздовж столу, так і поперек парно, щоб одного раннера вистачило на два місця за столом. Раннери можуть бути доповнені серветками, або можна просто покласти серветки-підставки під тарілки – плетені з лози, лляні або тонкі мереживні під кожною.

  • БОКАЛИ: кольорове скло і масивність

Тонкий кришталь на довгих ніжках і витончені фужери залиште в шафі – навіть не на виду. Сьогодні їм на зміну прийшли масивні великі рифлені келихи або склянки з товстого кольорового скла. Роль грає форма келиха – вони повинні нагадувати середньовічний посуд для вина. На товстій масивній ніжці або прості за формою склянки – чим більші за розміром, тим краще. Такі келихи підійдуть як для вина, так і для компоту або віскі з льодом. На столі вони можуть бути різних кольорів, але обов'язково парними: два зелених, два синіх і т. д.

  • ДЕКОР: свічки, черепашки, шишки і квіти

Прикраси на столі грають не меншу роль, ніж посуд або правильне розташування предметів. Декор може бути сезонним: восени – гарбузи, шишки, овочі; навесні – перші квіти. Або тематичним: кілька недбало розкладених черепашок на столі нагадають про море, а обмотані простою мотузкою баночки, поставлені на маленькі дерев'яні спиляти, – про вихідних в лісі. Універсальний декор – різні за розміром і формою свічки або невеликі букети квітів. А ось від штучних квітів або дешевих яскравих пластикових пристосувань відмовтеся – це поганий тон: якщо муляжі фруктів і овочів, то тільки дорогі.

ДЕ КУПУВАТИ: "БЛОШКА" І ЛАВКИ

Вінтажний посуд найкраще купувати на блошиних ринках. Оскільки в моді максимальна різноманітність, досить купити кілька тарілок різних епох і країн. Втім, можна знайти посуд і в невеликих сувенірних лавках під час подорожей або маленьких непоказних провінційних магазинчиках. Цінителям сучасності краще відправитися в посудні крамниці і бутіки декору. Як правило, колекції в них оновлюються раз в сезон, і посуд з минулих колекцій можна купити зі знижкою в 50-70%. Цікаво, що через рік є ймовірність зустріти такий самий посуд, але який продається як новий: купивши тарілки, ви вдруге за ними не прийдете, і цим користуються маркетологи. Недорого посуд купувати і через інтернет, з залишків.