Огляд найкращих музеїв пива в світі: в Дубліні – будинок-келих, а у Львові – "дерево" з бочок

26 червня 2017, 05:49

"Львіварня". "Дерево" під не

Напій з води , солоду , хмелю і дріжджів відомий людству вже тисячі років . Він встиг стати предметом національної гордості і навіть елементом культури у багатьох народів . Не дивно , що експозиції , присвячені цьому пінному напою , стають популярними туристичними об'єктами . Редакція " Сегодня" пропонує читачам огляд європейських музеїв , присвячених пиву і його виробництву .

ДУБЛІН

Реклама

Якщо турист потрапляє до столиці Ірландії , то не побувати в музеї – пивоварні найзнаменитішого ірландського пива – все одно що в Парижі по Єлисейських полях не прогулятися . Пам'ятка розташована в Дубліні , на вулиці Маркет – стріт , і називається " Завод – музей Guinness Storehouse " .

У смаку, кольору і консистенції гіннессу в світі аналогів немає. Точно так само і експозиція – це навіть не музей, а цілий мультимедійний спектакль. У будівлі, своєю формою повторює "правильний" келих для гіннесса (тобто у формі тюльпана), на семи поверхах представлені історія, реклама і, зрозуміло, саме виробництво легендарного пива. Для людини допитливої тут можна знайти масу цікавого. Ну, наприклад, ви дізнаєтеся, що пінта напою наливається в келих в два підходи. Перша порція – 80% обсягу келиха. Потім бармен чекає, поки підніметься піна, і тільки потім доливаються ще 50 мл. Тривалість цього дійства – 119,53 сек. І ніяк інакше!

Втім , давайте не забувати , що ви все ще знайомитеся з містом . І Guinness Storehouse цікавий для туриста тим , що з панорамного бару Gravity на останньому поверсі заводу – музею відкривається розкішна панорама Дубліна . Швидше за все , це єдина така точка зйомки , при цьому врахуйте , що в місті немає хмарочосів .

Бар Gravity , до речі , має свої обмеження . З вулиці сюди не потрапиш , а випити можна тільки пінту пива , включену у вартість вхідного квитка ( від 14 євро ) . Т ож " посидіти з розмахом " у вас тут ну ніяк не вийде .

Реклама

Guinness Storehouse. Дублінський "храм" знаменитого темного пива

На висоті. Випадкова людина до бару Gravity з вулиці не потрапить

Реклама

ЖИВЕЦЬ

По польському воєводству Сілезія проходить одна незвичайна , маловідома межа . Вона зразково – показово демонструє вплив складної історії цієї країни на пивоваріння . По один бік від цієї лінії в більшій пошані пиво " тиске " , що тяжіє до прусської традиції , по іншу – " живець " , що має австро – угорське коріння. До с і за переважаючими в місцевих питних закладах логотипами можна визначити , кому належала в минулому ця частина Польщі .

Пивоварня в силезькому містечку Живець з'явилася в середині XIX в. Справа незабаром пішла на лад, продукція користувалася популярністю. Найбільшим попитом серед сортів Живецького пива користувались світлі лагери, а також портер і ель. У старих цехах пивзаводу "Живець" зараз працює мультимедійний музей. Організатори не стали навантажувати відвідувачів тонкощами пивоварного ремесла і більше уваги приділили власне історії напою. Варто відвідування музею і пивоварні 8,5 євро. Ну а тим, хто вирішить розширити свої знання в польській пивоварінні, після відвідування Живця настійно радимо побувати ще й в Tyskie browarium в містечку Тихи, що за 70 км на північ від Живця.

Історія. Добротні цехи пивзаводу побудовані в XIX столітті

Експозиція. Багато уваги приділено традиціям споживання пива

ПЛЬЗЕНЬ

Пиво в цих місцях варять ще з XIII століття , але тільки в XIX столітті баварський пивовар Гролл створив напій , відомий сьогодні в усьому світі . Гролл поєднав в пльзеньському пиві все краще , що є в знаменитому жатецькому хмелі з околиць Карлових Вар , м'якій місцевій воді і світлому солоді .

Музей пивзаводу "Пльзеньский Праздрой" знайомить відвідувачів з історією та сучасним виробництвом сорти Pilsner Urquell. Ті, хто не вперше відвідує подібні музеї, знає, що загальна схема огляду завжди приблизно однакова. І щоб враження від всіх побачених музеїв пива не злилися в щось одноманітне, в кожному місці слід відшукати якусь родзинку. У разі Пльзеня такою стануть підземелля заводу: тут донині виробляють невелику кількість напою у той спосіб, який практикував ще батько-засновник заводу Йозеф Гролл – бродінням в дерев'яних відкритих чанах і визріванням в дубових бочках. А відвідувачам надається можливість спробувати таке нефільтроване пиво прямо з бочки. Коштує тур по музею і пивоварні 8 євро.

Чехія. З пивоварні на південному заході Чехії почалася слава пльзеньського

МЮНХЕН

Здавалося б , про баварське пиво і свято Октоберфест чули всі . Проте музей , присвячений як місцевій версії хмільного напою , так і знаменитому дійству , з'явився зовсім недавно – лише 2005 року. Він знаходиться в Мюнхені , в старовинній будівлі на вулиці Штернеккерштрассе . У Музеї пива і Октоберфесту дуже мало експонатів , що стосуються технології виробництва напою : більше уваги приділяється традиціям споживання , звичаям баварців тощо . Другий поверх музею повністю присвячений Октоберфесту .

До вартості вхідного квитка ( 4 євро ) входять кухоль пива і сир як закуска .

Колорит. Баварський інтер'єр

АМСТЕРДАМ

Музей Heineken Experience знаменитої пивної марки правильніше назвати високотехнологічним виставковим центром. Правда, таким він став не відразу: в перші роки заклад славився тим, що вживання пива в ході екскурсії не обмежувалося ніякими нормами. Виробництво напою в корпусах на вулиці Стадхаудерскаде припинено ще 1988 року, але знайомство з технологією виглядає не як дещо нудний огляд якихось машин і конвеєрів, а як живе інтерактивне дійство. Наприклад, на кілька хвилин ви можете опинитися на місці пляшки – і випробувати всі ті перипетії, які їй дістаються на конвеєрі.

Окрема експозиція присвячена меценатській діяльності . Марка є давнім спонсором Ліги чемпіонів UEFA , підтримує тури діджеїв і опікується кінематографом ( агента 007 бачимо з пляшкою з помітною зірочкою чи не частіше , ніж з келихом мартіні ) .

Завершується екскурсія прогулянкою по каналу до сувенірного магазину . До вартості квитка ( 18 євро ) входить 1,5 -годинний тур і 2 келихи пива .

Інтер'єр. У таких шезлонгах знайомляться з історією бренду

Цехи. Виробництво пива в цій будівлі припинили ще 1988 року

ЛЬВІВ

У Львові нещодавно реконструювали музейно – культурний комплекс пивний історії " Львіварня " . Оновлення обійшлося в 37 млн грн , т ож подивитися є на що ! Тепер це не просто музей , а й великий арт – простір , місце для проведення різних виставок , конференцій та fashion – заходів : 3 поверхи , площа – більш ніж 2 тис . кв . м , 10 експозиційних залів , понад 200 експонатів .

Розташовуються зали музею в хронологічному порядку. Можна почати свої пізнання з Стародавнього Єгипту і поспівчувати першим любителям пива, яким доводилося пити нефільтроване через трубочку. Потім – зануритися в історію кохання відомого підприємця Роберта Домса і його служниці Зосі, дізнатися смаки львівських батярів, подивитися кадри з фільму 30-х років, сфотографуватися під унікальною зіркою пивовара (не плутати із зіркою Давида!) тощо. У залі нинішнього часу знайомимося вже з сучасною технологією виробництва "напою радості" – від процесу бродіння "в розрізі" до транспортера з готовою продукцією.

Тут також можна потримати в руках хміль і помацати величезні "дріжджі". А оскільки музей розташувався на території "Львівської пивоварні", то далі відвідувачі переміщуються до дегустаційної зали, де можуть спробувати 4 сорти пива (незабаром планується 12). Попивають його під рукотворним "деревом", яке є центральним елементом дизайну "Львіварні". На його створення пішло більше ніж 20 тис. клепок – вигнутих дощечок, з яких збирають бочки. З такої кількості матеріалу можна було б виготовити 1200 ємностей об'ємом по 100 л. Квиток до музею коштує 60 грн, а ще за 54 грн можна спробувати сет з 4 видів пива.

Завод. Заснований 1715 року, так і назвали пивовари свій продукт

В розрізі. Що там всередині?