Чи потрібно дезінфікувати продукти після магазину: відповідає епідеміолог

24 квітня 2020, 18:30
Віруси і бактерії можуть жити на поверхнях до дев'яти діб

Обов'язкових покрокових інструкцій з розпакування товарів в Міністерстві охорони здоров'я не розробляли. Рекомендації стандартні – маски, рукавички, дистанція між людьми. Журналісти програми "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" дізналися, як правильно обробляти продукти перед вживанням.

Експерти-вірусологи кажуть – людям слід задуматися про безпеку не тільки при покупці продуктів, але і розкладаючи їх по поличках холодильника, адже віруси і бактерії можуть жити на будь-яких поверхнях від двох до восьми-дев'яти діб. Потенційно небезпечною може бути будь-яка поверхня. Вірусу байдуже – це пластик, метал або поліетилен. Тому, чи потрапить хвороба в ваш організм, залежить тільки від особистої відповідальності кожного.

Реклама

"Крапельки слини, в яких живе вірус, з виділеннями хворої людини або здорового носія можуть потрапити на будь-який предмет навколишнього середовища", – коментує епідеміолог Святослав Протас в програмі "Ранок з Україною".

Скільки українців святкували Великдень вдома. Дивіться в нашому сюжеті:

Реклама

Експерти запевняють – обробляти товари перед використанням або споживанням – потрібно. Але це треба робити правильно.

"Досить взяти звичайну серветку або кухонну ганчірочку, змочити її водою, ми повинні протерти продукт від пилу і можливих крапель слини. Додатково можна використовувати звичайне господарське мило, так як воно в силу лужної реакції має і певний бактерицидний ефект", – радить епідеміолог.

Овочі і фрукти потрібно мити гарячою водою протягом 15 секунд

Реклама

Так само можна очищати й інші упаковки. Головне – робити це перед використанням. Немає сенсу перемивати їх і класти в холодильник. Адже вірус не зможе "перескочити з продуктів на полички". Овочі і фрукти так само можна промити під проточною водою з милом. А ось антисептики або будь-які миючі засоби з вмістом спирту експерт не радить використовувати – вони можуть змінювати смак продуктів і навіть викликати висипання.

"Коли слина висихає і клітина, з якої вона складається, завмирає, відповідно, знешкоджується сам вірус, – пояснює експерт в ефірі телеканалу "Україна". – Кращий спосіб очистити овочі і фрукти – це звичайна проточна вода, а цитрусові рекомендується додатково обробляти окропом, короткостроково, тому що там пориста структура шкури ".

Читайте також:

Експерт закликає – не панікувати. Хоча коронавірус і агресивний, підхопити його від людей можна швидше, ніж від предметів і продуктів.

"Вибачте, це повинна хвора людина наплювати на поверхню, а слідом за ним здорова людина повинна з цим проконтактувати, грубо кажучи – облизати", – коментує епідеміолог.

Отже, коли йдете в магазин, пам'ятайте – потрібно одягнути маску і рукавички (можна скористатися одноразовими, що є в торговому залі), після закупівлі їх слід викинути. Вдома поділіть товари на дві частини – ті, що потрібні вам зараз, і ті, що відправите в холодильник. Останні можна перевести в домашнє начиння. Решта упаковки, фрукти і овочі – промийте під теплою проточною водою з використанням невеликої кількості мила. І будьте здорові!

Нагадаємо, раніше ми писали про прогнози доктора Комаровського щодо закінчення карантину.