Чи потрібно боятися продуктів з Е-добавками

22 травня 2020, 14:36
У проєкті "Ми це їмо" разом з ТМ Бащинський розбираємося в питанні про шкідливість продуктів з Е-добавками

Нас, споживачів, часто лякають так званими "Е-шками", мовляв, не варто купувати продукти, в складі яких вони є.

Особливо залякані довго вчитуються в етикетки, намагаючись відшукати нібито "здорові" продукти без добавок. І, зазвичай, не можуть! Адже безліч товарів перебуває в магазині тільки завдяки наявності в своєму складі харчових добавок.

Харчові добавки – це речовини, які додаються в продукти на етапі виробництва для додання їм потрібного аромату, смаку, кольору, консистенції і тривалості зберігання. Їх можна порівняти з приправами, якими господиня присмачує страву. Адже, по суті, сіль і перець – теж харчові добавки.

Звідки взялися Е-добавки?

Виробник зобов'язаний вказати склад на упаковці. І, щоб не займати там багато місця, в 1953 році в країнах Євросоюзу придумали міжнародну систему кодування харчових добавок.

Буква Е позначає, що товар відповідає вимогам "Європейського агентства з безпеки продуктів харчування". А перша цифра коду говорить про загальне призначення добавки.

/ Фото: кореспондент

Не варто ставитися до Е-добавок, як до чогось неприродного. Згадаймо крилату фразу вченого Володимира Безсонова: "Якщо розглянути натуральне, свіже яблуко з точки зору харчових добавок, то я можу сказати, що в його склад входять добавки E296, E330, E440, E141 і ще кілька інших".

І навіть на кухні будь-якої господині можна знайти "Е-шки": желатин (Е441) або агар-агар (Е406), лимонну кислоту (Е330), соду (Е500), крохмаль (Е1422) і т. п

Чи не того боїмося

Вчені-гігієністи розподіляють ризики для харчових продуктів так: найнебезпечніші – мікробне зараження і дисбаланс поживних речовин, в 1000 разів менше – забруднення з навколишнього середовища, а ризик від застосування харчових добавок – менше в 100 000 разів. Тобто брудне яблуко або давній салат повинні насторожувати нас набагато більше, ніж Е-добавки.

А стосовно ковбас та сосисок, які найчастіше піддаються нападкам, то "Е-шок" в них не більше, ніж в будь-якому іншому продукті з вашої кухні – сирі, вівсянці або заправці для борщу.

Які харчові добавки найчастіше можна побачити в складі сосисок?

Е471 - використовується як стабілізатор і емульгатор. Безпечна, має натуральне походження, дозволена у всіх країнах. Також використовується у виробництві дитячого харчування.

Е412 – загущувач, дозволяє збільшити термін придатності м'ясних виробів і надати їм велику пружність, щільність. Допомагає виводити з кишечника токсини і шкідливі бактерії, збільшує засвоюваність кальцію організмом. Використовується в дієтичному харчуванні, оскільки добре знижує підвищений рівень насичених жирів і холестерину в організмі.

E450 - стабілізатор, "відповідає" за утримання вологи і краще збереження м'ясних виробів, за його колір.

Е300 (аскорбінова кислота) – широко відома як вітамін С. Застосовується як антиоксидант, перешкоджаючи окисленню і зміни забарвлення продуктів.

Як нам розповіли технологи ТМ "Бащинський", на їх виробництві харчові добавки застосовуються за 4 принципами:

1. Принцип заборони: заборонено все, що не дозволено.

2. Харчові добавки можуть бути використані лише тоді, коли поставлене завдання не можна досягти технологічними прийомами, і тільки в мінімально необхідній кількості. І саме тому термін зберігання продукції ТМ "Бащинський" не перевищує 30 днів. Бачите в магазині ковбасу або сосиски, у яких більший термін зберігання – це повинно вас насторожити!

3. До використання дозволені тільки ті добавки, які пройшли всі токсикологічні випробування і визнані медиками нешкідливими.

4. Для кожної добавки встановлені критерії чистоти, яким вона повинна відповідати, щоб бути доданою до харчового продукту.

Порівняємо з сиром і творогом?

Для виробництва сиру і творогу теж використовуються харчові добавки. Найчастіше це: хлористий кальцій (Е509), молочна (Е270), лимонна (Е330), оцтова (Е260), соляна (Е507) кислоти, консерванти (Е252 і Е251), лізоцим (Е1105), а також харчові барвники Е160а і Е160b. Звичайно ж, всі ці добавки дозволені і не несуть ніякої шкоди.

Так, власне, немає сенсу по наявності Е-добавок говорити про те, що якийсь продукт більш корисний, а якийсь – менш. Е-добавки широко використовуються у виробництві величезної кількості продуктів, це реалії цивілізованого світу.

Щоб був спокій

Є тільки одне але – заборонені до використання Е-добавки. Познайомтеся з їх переліком і купуйте продукцію тільки перевірених виробників.

Дякуємо за консультацію ТМ Бащинський.