Низький гемоглобін: дві основні причини

20 лютого 2020, 10:01
Чому молодим людям не можна захоплюватися жорсткими дієтами

Червень - саме час для салатів з сезонних овочів

Гемоглобін – це речовина, яка відповідає за транспортування кисню до всіх органів і тканин. Складається з двох молекул: молекула глобіну, тобто білка, і молекула гемо – заліза. І ось коли з'являється недолік заліза, відбувається порушення виробництва гемоглобіну. Внаслідок цього тканини і органи недоотримують кисень, а значить, порушуються їх функції і, в підсумку, людина починає хворіти. Детальніше про гемоглобіні розповість терапевт Валентина Андрейченко.

Причини низького гемоглобіну

Є дві основні причини зниження рівня гемоглобіну. У молодому віці – це аліментарна причина, коли молодий організм не отримує залізо з продуктами харчування. Якщо до цього додається ще й сувора обмежувальна дієта, а зараз дуже модно сидіти на різних дієтах, то молодий організм практично позбавляється заліза, а значить слабшає.

Реклама

І друга – хронічні крововтрати. У дівчат і жінок – це рясні місячні, через них організм не встигає відновити рівень гемоглобіну за цикл. У чоловіків, в основному, причиною розвитку анемії (низький гемоглобін) є виразкові прояви (виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, ентероколіти) і неліковані гемороїдальні вузли, які потроху, але часто кровоточать.

Читайте також:

Як підвищити гемоглобін

По-перше, потрібно звернутися до лікаря і здати аналізи крові. Зараз анемія діагностується дуже просто і швидко. По-друге, потрібно встановити причину падіння гемоглобіну. Якщо анемія пов'язана з не надходженням в організм заліза, потрібно зайнятися харчуванням. Геть усі дієти! Харчування має бути різноманітним, збалансованим і на перших порах включати в себе продукти, що містять максимум заліза. Це перш за все м'ясо червоних сортів: яловичина, телятина, нежирна свинина, кролятина. Замість картоплі і макаронів на гарнір краще подавати овочі, зелень. Так всі мікроелементи будуть краще засвоюватися.

Реклама

Існує думка, що заліза багато в яблуках і інших продуктах червоного кольору. Ця думка помилкова. Найбільша кількість заліза зосереджена тільки в продуктах тваринного походження.

Який раціон дійсно корисний. Дивіться в нашому сюжеті:

Реклама

Лікування анемії

Лікувати анемію потрібно обов'язково. Причому послідовно і довго. Існує багато сучасних препаратів заліза, які може призначити лікар з урахуванням ступеня тяжкості захворювання. Препарати заліза, які раніше вводилися у вигляді ін'єкцій або інгаляцій, на даний момент не використовуються через низьку їх ефективность. Краще і зручніше приймати таблетки. Лікування триває до повного відновлення нормального рівня гемоглобіну в крові. Але цим не варто обмежуватися.

"Хочу звернути увагу на один важливий момент, який враховують гематологи і не враховують багато інших фахівців: залізо – це єдиний мікроелемент, який може відкладатися в кістках (в депо), – говорить терапевт Валентина Андрейченко. – Саме тому анемії розвиваються досить повільно і клінічні прояви з'являються вже тоді, коли виснажується депо. Якщо підняти рівень гемоглобіну в крові і зупинитися на цьому, то незабаром результати лікування прийдуть до нуля і доведеться починати все спочатку. Після отримання позитивних результатів аналізів, треба приймати препарати заліза ще місяці три, щоб заповнити депо. Тобто створити запас заліза в організмі ".

Нагадаємо, що раніше ми писали про важливі обстеження при гастриті.