Марс знаходиться за 225 300 000 кілометрів від Землі , що робить дорогою і складною доставку будь-яких вантажів в майбутні колонії , включаючи провізію . НАСА шукає способи виробництва необхідних продуктів та інструментів безпосередньо на борту космічних апаратів або на поверхні інших планет: для цього агентство проводить конкурси на кшталт " Подорожі на Марс" і розробляє інструменти – в тому числі орбітальну плантацію Veggie , що дозволяє вирощувати зелень на Міжнародній космічній станції , – передаєGeektimes.
Вперше за історію астронавти їли свіжу їжу , вирощену в умовах мікрогравітації в космосі. Члени 44- ої експедиції Скотт Келлі, Челл Ліндгрен і Кімія Юї насолодилися прекрасним смаком червоного салату латук, який виріс за тридцять три дні на борту станції. НАСА опублікувало відео процесу в 4К .
Перший період тестування орбітальної плантації Veggie стартував у березні 2014 року і триватиме до вересня 2015 року. Оснащення допомагає вирощувати рослини , контролюючи світло і поживні речовини. У ході експериментів астронавти з'ясують, наскільки зручно користуватися оснащенням , яку кількість рослин можна вирощувати і скільки часу на це буде потрібно.
Вперше в меню астронавтів включили свіжу зелень , вирощену в умовах мікрогравітації . Частину врожаю астронавти упакували і заморозили , щоб відправити на Землю для наукового аналізу .
Фото: nasa.gov
Установку для вирощування зелені на Міжнародну космічну станцію доставив в квітні 2014 вантажівка Dragon SpaceX .
Так в майбутньому може виглядати плантація рослин на космічній станції.
Фото: nasa.gov
Відео про те , як вирощувати зелень в космосі.