Чи можна вже є дині і кавуни: рада експертів

13 липня 2016, 12:32
На ринку кавуни продають мінімум за 10 гривень за кілограм, а дині – по 20 грн/кг. У супермаркеті така покупка обійдеться ще дорожче

Диню і кавун рекомендують купувати в серпні. Фото: instagram.com/puzikov58

У програмі "Ранок з Україною" з ведучими Миколою Матросовим і Володимиром Остапчуком на каналі "Україна" журналісти перевірили дині і кавуни на наявність нітратів.

Щороку з появою на прилавках магазинів і ринків популярних сезонних ягід українці замислюються про їхню безпеку. Цього року кавуни і дині з'явилися в продажу на місяць раніше, ніж зазвичай. Журналісти програми "Ранок з Україною" вирішили перевірити дині і кавуни на наявність нітратів і порівняти магазинні ягоди з ринковими.

Реклама

Що стосується цін на ароматні ягоди, то вони поки "кусаються". На ринку кавуни продають мінімум за 10 гривень за один кілограм, а дині – по 20 грн/кг. У супермаркеті покупка дині і кавуна обійдеться ще дорожче: середня ціна на дині стартує з 25 грн/кг, на кавуни – з 12 грн/кг.

Щоб визначити наявність нітратів у динях і кавунах, журналісти "Ранку з Україною" купили кілька зразків ранніх ягід на ринку і в супермаркеті і віднесли їх експерту, який за допомогою Нітратометр визначив рівень небезпечних речовин в ягодах. Як виявилося, диня, придбана на ринку, абсолютно безпечна для здоров'я. При нормі нітратів 90 мг/кг у "ринкової" дині цей показник – 82 мг/кг. У кавуна експерт виявила рівень нітратів трохи завищений: при нормі 60 мг/кг прилад показав – 72 мг/кг.

Диня з супермаркету виявилася не такою безпечною, як "ринкова". Рівень нітратів становив – 123 мг/кг при нормі 90 мг/кг.

Реклама

"Звісно, підприємливі аграрії додають в грунт, де ростуть кавуни і дині, більше різноманітних добрив, щоб ягоди росли швидше. Не виключено і використання стимуляторів росту рослин, що в підсумку дає високий показник нітратів", – говорить експерт агроконсалтингової компанії Христина Кузнєцова.

На ринку продавці радять вибирати диню по аромату – чим яскравіше виражений аромат, тим, на їхнє переконання, диня солодше. Щоб вибрати стиглий кавун, досить добре постукати по ньому – якщо звук глухий, кавун ще не дозрів, а якщо дзвінкий – стиглий. Але все ж, експерти рекомендують дочекатися серпня – піку сезону на дині і кавуни, і тоді сміливо дегустувати сезонні ягоди.

Дивіться програму "Ранок з Україною" по буднях в ефірі каналу "Україна" о 7:15.