Мікробіота: що потрібно знати про неї, щоб бути здоровим

24 червня 2020, 10:00
Вивчення кишкової мікробіоти важливо не тільки для фахівців у сфері медицини

Стан організму людини тісно пов'язаний з мікроорганізмами – ця теза останнім часом стала особливо актуальною. У світі зростає інтерес до вивчення ролі мікробіоти в розвитку різних захворювань, а також досліджується застосування пробіотиків для профілактики захворювань, відновлення здоров'я та збільшення тривалості активного життя.

Розглянемо докладніше, що це таке – мікробіота, яку роль вона відіграє в підтримці здоров'я і довголіття, а також дізнаємося думку професора, доктора медичних наук Шадріна Олега Геннадійовича, президента Асоціації, члена правління, завідувача відділенням проблем харчування та соматичних захворювань дітей раннього віку ДУ "Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України".

Професор, доктор медичних наук Олег Шадрин

Мікробіота – що це?

У нашому організмі живе безліч бактерій, вірусів, грибів, дріжджів і найпростіших. Вони утворюють спільноти – мікробіоти. Своєю особливою мікробіотою населена кожна система наших органів – кишечник, шкіра, сечовидільна система, піхва, дихальні шляхи, ЛОР-органи.

Найбільш об'ємна – за приблизними підрахунками близько 100 трильйонів мікроорганізмів – мікробіота кишечника. Вона виконує безліч важливих функцій, назвемо лише кілька з них. Кишкова мікрофлора сприяє травленню, бере участь в синтезі життєво важливих жирних кислот, вітамінів, гормонів, антиоксидантів. Вона захищає клітини кишечника, виконує детоксикаційну і антиканцерогенну функції, підтримує активність систем імунітету і гальмує алергічні реакції. Баланс у мікробіоті кишечника – запорука здоров'я і довголіття.

"Рівновага між мікроорганізмами кишечника має основоположне значення для здоров'я людини. Різні захворювання, інфекції, лікарські препарати, стрес, зміни в навколишньому середовищі і раціоні можуть порушити баланс мікробіоти, – каже Олег Шадрін. – Дисбіоз, тобто порушення рівноваги мікробіоти, згодом може приводити до розвитку не тільки захворювань шлунково-кишкового тракту, а й алергічних реакцій, захворювань обміну речовин, шкіри, опорно-рухового апарату, нервової та дихальної систем".

Треба відзначити, що партнерство мікроорганізмів у кишечнику починається вже з народження. Організм дитини заселяється флорою матері, коли він проходить через родові шляхи, а грудне вигодовування сприяє зростанню корисної мікрофлори. Тому мікробіота немовлят, народжених за допомогою кесаревого розтину або тих, які перебувають на штучному вигодовуванні, значно відрізняється за складом і менш різноманітна, ніж у дітей, котрі "йдуть" природним шляхом.

"Сьогодні є докази програмуючого впливу мікробіоти дитини на її довгострокове здоров'я, в тому числі і в дорослому віці", – стверджує професор.

Пробіотики для мікробіоти

Щоб підтримувати баланс в мікробіоті кишечника, важливо вести правильний спосіб життя і різноманітно харчуватися.

"Мікробіота кишечника здорової людини багато в чому залежить від характеру харчування і харчових звичок. Покращують кишкову екологію рослинна їжа – фрукти та овочі – і ферментовані молочні продукти", – ділиться доктор медичних наук.

Якщо ж баланс мікробіоти порушений, відновити його можливо – впливаючи на кількість і різноманітність мікроорганізмів. Позитивно впливають на мікробіоту пробіотики. Олег Геннадійович Шадрін роз'яснив, що це таке – пробіотики:

"В даний час в медичній літературі більшість авторів посилаються на рекомендації Всесвітньої організації гастроентерологів, згідно з якими пробіотиками є живі мікроорганізми, які при введенні в адекватній кількості мають позитивний ефект на здоров'я господаря. Цей ефект може бути як місцевим, так і системним. Сучасні технології дозволяють використовувати пробіотики для корекції складу мікробіоти; профілактики та лікування діареї, особливо тієї, що виникає при лікуванні антибіотиками, профілактики та лікування алергічних захворювань, захворювань кишечника тощо".

Світовий досвід – на одній платформі

Інтерес до ролі мікробіоти в підтримці здоров'я і довголіття зростає з кожним роком як у фахівців в сфері медицини, так і у тих, хто піклується про якість свого життя. Всі наявні на даний час знання з цієї теми, включаючи свій значний досвід, зібрав на першій великій міжнародній платформі Інститут мікробіоти Biocodex. Наприкінці травня він об'єднав зусилля в галузі вивчення мікробіоти зі Світовою гастроентерологічною організацією (WGO). Платформа допомагає закласти основу для великої науково точної мережі даних про мікробіоту, яка дозволить пацієнтам та медичним працівникам дізнатися про найважливіші досягнення в цій галузі, а значить, дасть нові можливості для зміцнення нашого здоров'я.