Оливкова олія. Фото: pixabay
Гідроксітірозол, який міститься в оливковій олії знижує негативний ефект від надмірного вживання в їжу тваринних жирів. Зокрема, дана речовина має антиоксидантну властивість і має захисну дію на печінку, серце і головний мозок.
Про це повідомили медики з Чилійського університету, які спільно з іноземними колегами визначили нову корисну властивість оливкової олії.
Згідно з даними вчених, в організмі людини міститься з'єднання оливкової олії, яке бере участь в синтезі довголанцюжкових поліненасичених жирних кислот, що відіграють важливу роль у здоров'ї кровоносних судин.
До подібних висновків дослідники прийшли, провівши експерименти на мишах. Гризунів розділили на чотири групи, одну з яких, зокрема, годували їжею з високим вмістом тваринних жирів і оливкової оліїї. Після знаходження на такій 12-тижневій дієтй у тварин взяли зразки тканин і крові.
В результаті аналіз показав, що у мишей, які вживали олію, не збільшився вміст холестерину в крові, на відміну від гризунів, що харчувалися виключно тваринними жирами.
Фахівці вважають, що висновки, отримані у відношенні мишей, справедливі і для людини. Вчені рекомендують використовувати містять гідроксітірозол продукти в їжу.