Масове виробництво штучного м'яса планують запустити через 5 років

19 жовтня 2015, 07:42
Ціна нового м'яса поки невідома, але вона точно буде ринково прийнятною

Поки вчені працюють над смаком. Фото: popmech.ru

Компанія Mosa Meat оголосила, що розраховує вже через п'ять років запустити масове виробництво штучного м'яса, і це за умови, що ще два роки тому експерименти з виробництвом штучних біфштексів зазнали невдачі, пише "Популярна механіка".

У 2013 році група голландських дослідників представила перший бургер з м'ясом, виведеним зі стовбурових клітин. Він коштував 300 000 доларів і, що гірше. був сухим і практично позбавленим смаку. Незважаючи на невдачу і вкрай скептичні відгуки глава дослідницької групи Марк Пост разом з колегами продовжили роботу. І тепер, заснувавши компанію Mosa Meat, заявляють, що вже через п'ять готові вивести на ринок яловичину, до якої корови не мають ніякого відношення.

Реклама

Ціна нового м'яса поки невідома, але вона точно буде ринково прийнятною. Ціна на штучну котлету для бургера буде трохи вище 11 доларів, а фунт такої яловичини коштуватиме 36 доларів, що в принципі цілком порівнянно із середньою вартістю по ринку.

Але залишається питання того, яким буде продукт на смак? Соковитим і апетитним, або ж сухим і позбавленим смаку? За словами Посту, його команда зараз працює над ключовим інгредієнтом м'яса, якого не вистачало у варіанті 2013 року: над жиром. Так як попередня версія м'яса представляла собою чисті м'язові волокна, то на смак вони були зовсім прісними. Генетики також намагаються зараз з'ясувати, як підвищити вміст заліза в їх м'ясі – що також може значно поліпшити його смакові якості.