Лавра пасхальна: секрети випічки монастирських пасок

20 квітня 2014, 08:27
Чому монастирські паски не тільки смачні, але й корисні

/ Фото: Олександр Яремчук

Реклама

Паска – не просто булка або здобний кекс, який може спекти кожен. Це, в першу чергу, – символ Воскресіння. Спогад про те, як Ісус Христос зібрався з апостолами після Свого Воскресіння – було прийнято, що на середнє місце за столом не сідали, а ставили туди частину хліба. Значення паски символізує перехід від Старого до Нового завіту. Щоб дізнатися про всі таємниці приготування справжнього паски "Сегодня" звернулася до пекарню Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Там готують чотири різновиди великодніх пасок, а також "пісний паску" під назвою артос.
У передпасхальні дні пекарні цеху нагадують бджолині вулики: за тиждень тут випікають до 2000 пасок, які потім потрапляють в лаврські магазини і на столи братів. У цеху працює близько 20 осіб (троє братів і сестри – послушниці). "Просто так з вулиці людина в цех не потрапить, – говорить помічник старшого виготовлювача просфор отець Дмитро. – Це або послушники, знаючі статут і звичаї монастиря, або ченці. Паска дозволено випікати послушницям, а ось артос печеться в просфорня цеху тільки братією".

ШЛЯХ ПАСКИ. Середній лаврський заміс – 50 кг тіста, з якого виходить 100 півкілограмових пасок. Місять тісто за допомогою тестомесильной машини, а потім послушниці надають кожному зваженому на вагах шматочку тесту округлу форму – "окатиші" розкладають по спеціальних паперовим формочках. Пекти паски дозволено тільки братам, зате покривають їх глазур'ю жінки. "Головне – молитовна підтримка, – говорить послушниця-технолог Ольга Сазанович. – Насамперед ми читаємо молитви "Царю небесний" і "Перед початком на всяке Божа справа", отримуємо благословення батюшки і тоді приступаємо до роботи. Готуються паски з води, освяченої в джерелах Антонія і Феодосія, молока, яєць, борошна, олії з лаврського господарства. Наші паски з курагою, родзинками, цукатами, є і дієтичний з фруктозою (для діабетиків).

РЕЦЕПТ ПО-ЛАВРСЬКИ. "З вечора потрібно закип'ятити молоко і приготувати на столі всі продукти, – радить нам послушниця. – Встати потрібно години на 4 раніше світанку, вмитися і випити трохи святої води, обов'язково помолитися. Потім просіяти борошно, відокремити жовтки від білків, жовтки змішати з сіллю, білки збити з цукром в круту піну. Зробити опару, і коли вона підніметься, можна додавати інші інгредієнти. На 2,5 кг борошна потрібно додати 600 г цукру, 500 г масла, 20 жовтків, 25 г солі. Знову змушують, додати родзинки або цукати, заповнити тестом форми і поставити в тепле місце, щоб паски піднялися. На кухні має бути тепло, ні в якому разі не можна шуміти. Злих, скривджених і сердитих на кухню пускати не можна. І пам'ятайте, що думки матеріальні! З якими думками печеш паску, такими вони будуть у того, хто цей паску потім з'їсть. Іноді паски, піднімаючись, можуть потріскатися. Це дуже добре! Вважають, що через такий паску Дух святий пройшов. Якщо паска завалився на бік, це до матеріального благополуччя. Не дуже добре, коли паска "западає" – значить, прийшов час активно попросити Бога, щоб не було біди. Але це все умовності, так що господаркам – новачкам лякатися нічого: якщо паску не вдався, то може ви просто переплутали пропорції".