Курс на смак і якість без хімії

14 січня 2020, 09:40
Нові технології дозволяють зробити тепличні овочі такими ж смачними і корисними, як літні овочі з грядки

Зараз в супермаркетах цілий рік можна купити овочі не по сезону. Зрозуміло, що багато з них вирощені в теплицях. Але якщо раніше до слова "тепличні" споживачі ставилися з негативом і була маса забобонів, що ці овочі несмачні і нашпиговані хімією, то на сьогоднішній день ситуація інша: тепличні овочі можуть спокійно конкурувати по натуральності, смаковим якостям і зовнішньому вигляду з овочами, вирощеними у відкритому ґрунті. Про те, що сучасні технології дозволяють вирощувати безпечний продукт європейського рівня, розповіли на Уманському тепличному комбінаті (УТК), що виробляє огірки і помідори під брендом "Гордій". Продукція комбінату не один десяток років займає лідируючі позиції на полицях українських супермаркетів.

Більшість українців розуміють, що без добрив і створення певних умов нічого не виросте. На УТК з цим згодні, але тільки з одним винятком: рослини в теплицях харчуються такими ж мінеральними речовинами, як і у відкритому ґрунті, але в теплицях добрива повинні бути в оптимальному балансі, що дозволить виробляти продукт, аналогічний по корисним і смаковим якостям ґрунтовим овочам. Саме тому виробники, які дбають про якість продукції, дотримуючись цього балансу, уникають застарілих технологій і зайвої хімії на користь біометодів.

Це не тільки покращує якість продукції, але й оптимізує витрати, навіть з огляду на високу вартість біометода.

"Незважаючи на суворі карантинні заходи, в теплицях можуть з'являтися різні шкідники, і вже тривалий час в боротьбі з ними ми застосовуємо не хімію, а біометод – розвішуємо спеціальні липучки, підсаджуємо на рослини корисних комах, які знищують шкідників і т.п. Наприклад, велику роботу робить жучок макролофус: він харчується шкідниками, при цьому сам не становить загрози врожаю", – розповідає головний технолог і начальник лабораторії ґрунтів, води і добрив при УТК Антоніна Гордій, фахівець зі стажем більше 40 років.

Проте, за словами Антоніни Гордій, на ринку є і той товар, який тільки зміцнює віру покупців, що тепличні овочі несмачні. Виробляють такі овочі, як вона переконана, по-старому, не адаптуючи природні умови зростання до тепличних.

"До речі, особисто ми вживаємо в їжу тільки власну продукцію, оскільки дбаємо про здоров'я, а в якості наших овочів більш ніж упевнені. Але трапляється спробувати і "чужі" овочі. Нещодавно для інтересу куштували тепличні турецькі помідори. І це небо і земля в порівнянні з нашими. Ось вони якраз і мають аромат чогось хімічного і до того ж були не кращі на смак. Виробники, мабуть, не дуже переймаються тим, щоб "підтягти" свій продукт до якісного рівня", – додала вона.

За словами Миколи Гордія, директора Уманського тепличного комбінату, на виробництві впроваджені різні технологічні вдосконалення, які роблять продукцію більш екологічною і конкурентоспроможною. Одне з них, наприклад, полягає в тому, що для вирощування рослин застосовується кокосовий субстрат – повністю органічний продукт, який покращує смакові якості плодів.

"Сьогодні ми експлуатуємо найсучасніші теплиці європейського зразка. В основному це технології наших нідерландських колег, які вважаються одними з кращих в світі. У них реалізовані новітні розробки і досягнення в галузі вирощування овочів у закритому ґрунті. Це і інноваційна конструкція самої теплиці, що дозволяє підвищити світловий потік більш ніж на 10% в порівнянні з теплицями попереднього покоління, і складна комп'ютеризована система підтримки мікроклімату, і енергозберігаюча технологія використання парникових газів, і система досвічування, і ще дуже багато інших унікальних і новаторських рішень, що дозволяють істотно підвищити не тільки врожайність, а і якість продукції, знизивши енерго- і трудовитрати", – пояснив Микола Гордій.

Саме завдяки цим факторам продукція комбінату займає тверді позиції на ринку, а споживачі їй довіряють. До речі, розвінчали на УТК ще один міф, що кращий товар йде на експорт, а той, що "на трієчку" – залишається українцям. "Що на експорт, що на український ринок товар йде абсолютно однаковий, високої якості, за яку ми відповідаємо і що підтверджується 10-річним досвідом сертифікації за міжнародним стандартом GlobalG.A.P. Ми багато уваги приділяємо сортуванню та пакуванню продукції, щоб зберегти товарний вигляд і високі споживчі якості. Різниця тільки в тому, що за кордоном покупці віддають перевагу чітко визначеним і звичним для них видам томатів і огірків, – пояснив директор УТК. – Наш щоденний пріоритет – безпека продукту, його високі смакові якості і задоволення покупця".