Паска на Великдень: рецепт з сухими дріжджами

11 квітня 2019, 09:01
Смачні паски на Великдень 2019

Паски на сухих дріжджах

Паски на Великдень найчастіше печуть з дріжджового тіста. Класичне тісто для паски, яке підходить двічі і довго вимішується вручну, готується протягом п'яти-шести годин. Потім паски печуть, дають охолонути і прикрашають білою глазур'ю.

Смачні паски на Великдень з сухими дріжджами

Реклама

Для опари:

  • 120 мл теплого молока
  • 7 г сухих дріжджів
  • 1 ст.л. цукру
  • 1 ст.л. борошна

Для тіста:

  • 100 г вершкового масла розм'якшеного
  • 2 яйця
  • 2 жовтки
  • 1/3 склянки цукру (60 г)
  • 3 склянки борошна (400 г)
  • дрібка солі
  • 100 г родзинок
  • цедра половини лимона

Для глазурі:

Реклама
  • 1 склянка цукру
  • 4 ст.л. води для цукрового сиропу
  • 1 ч.л. желатину (замочити в 2 ст.л. води)
  • 1 ч.л. лимонного соку

Читайте також:

Рецепт приготування:

  1. Приготувати опару. Дріжджі всипати в тепле молоко, перемішати. Додати цукор і борошно, знову перемішати. Накрити плівкою і залишити в теплому місці на 20 хвилин.
  2. У просіяне борошно додати дрібку солі. У глибокій мисці розтерти масло з цукром, додати яйця, жовтки і опару. Додати лимонну цедру. Злегка перемішати. Всипати борошно порціями, щоб вийшло некруте тісто.
  3. Тісто викласти на робочу поверхню, присипану борошном. Обім’яти його, додавши в процесі трохи борошна, щоб не липло до рук, і місити ще близько 10 хвилин.
  4. Тісто викласти в миску, змащену олією. Накрити плівкою і залишити в теплому місці на 1,5-2 години.
  5. Викласти тісто, що піднялося, на робочу поверхню і помісити, додавши в тісто родзинки (їх потрібно попередньо замочити в теплій воді або коньяку).
  6. Тісто помістити в форму для випічки: в одну високу діаметром близько 15-16 см або в кілька форм поменше. Попередньо покрити дно і стінки форми пекарським папером, зробивши "комір" вище країв форми. Форму з тістом накрити і залишити в теплі ще на 1 годину.
  7. Духовку розігріти до 190 градусів. Випікати паску при 190 градусах перші 15 хвилин, потім зменшити температуру до 170 градусів і пекти ще 30-35 хвилин. Перевірити готовність дерев'яною шпажкою або зубочисткою. Паску остудити при кімнатній температурі.
  8. Для глазурі замочити желатин в 2 ст.л. води. Всипати цукор в сотейник, залити 4 ст.л. води. Довести до кипіння і повного розчинення цукру. Охолодити до 55-60 градусів. Додати набряклий желатин і перемішати до однорідності. Суміш збити ручним міксером до побіління близько трьох хвилин, додати лимонний сік і збити до щільнішої консистенції.
  9. Швидко нанести глазур на паски. Цієї кількості вистачить на чотири середні паски. За бажанням прикрасити випічку цукатами, мигдальними пелюстками або цукровим посипанням.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати морквяну паску з глазур'ю. "Сьогодні" також ділилися рецептом шоколадної сирної паски.

Реклама

Дивіться відео, як приготувати німецький пасхальний кекс: