Крашанки: історія і сучасність головного символу Великодня

22 квітня 2019, 17:50
Історія виникнення, колірна азбука і способи фарбування великодніх яєць

Крашанки на Великдень

Православні християни 2019 року відзначатимуть Великдень 28 квітня. Напередодні цього свята прийнято пекти паски, готувати сирні паски і фарбувати яйця.

Писанки і крашанки – це різні способи декорування великодніх яєць. Писанки відрізняються тим, що на них зазвичай вручну наносять розпис або орнамент. А оригінальні крашанки просто фарбують, причому з використанням найрізноманітніших технологій, – ось тому вони і "крашанки". Згідно з давніми традиціями, займатися і тими, і іншими покладено в Чистий четвер. Його дата нинішнього року – 25 квітня.

Реклама

Чому яйця фарбують в червоний колір

Яйця зазвичай фарбують цибулевим лушпинням

Звичай фарбувати великодні яйця переважно в червоний колір прийшов з глибини століттям. Саме з ним асоціюється вірний "бабусин" робити крашанки в цибулинні. Деякі перекази стверджують, що червоними ставали камені, на які капала кров розіп'ятого Христа, і тому Марія Магдалина принесла імператору Тиберію саме червоне яйце. У цій дії закладений подвійний сенс: колір пофарбованого яйця, безсумнівно, говорив про страждання, перенесені Христом. Але факт того, що Магдалина принесла не камінь, а яйце, став трактуватися як перемога життя над смертю: адже яйце і символізує життя.

Реклама

Якщо говорити про крашанки в слов'янській культурі, то можна сюди ж вплести і язичницькі звичаї: червоні яйця фігурували на святі весни і були присвячені богу сонця Ярилу. Зараз їх не просто фарбують цибулею, а роблять крашанки з листочками

Колірна азбука крашанок

Яйця фарбують в Чистий четвер або Велику суботу
Фото: pixabay.com

Звісно, з часом крашанки стали фарбувати не тільки в червоний колір – адже багата кольорова гамма тільки посилювала атмосферу святковості. І до того ж, як відомо, кожен колір несе своє смислове навантаження. Так, той же червоний незмінно асоціюється з любов'ю і життям, жовтий – з сонцем, світлом і хорошим урожаєм, зелений – з весною і пробудженням, коричневий – з родючою землею. До речі, чорний колір, який на крашанки зустрічається досить рідко, теж свідчить про повагу до землі – святкового дня селяни прагнули його засвідчити таким чином.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Саме слово "крашанка" має українське походження. Там так називають великодні яйця з рівномірним фарбуванням. Цим вони відрізняються від скробанок, на яких поверх фарби видряпувала гострим предметом візерунок, і мальованок, куди декор наноситься пензликом.

Цікаво, що в кожному регіоні України домінуючою є якась одна колірна гамма оформлення крашанок, інші практично не використовуються. Так, наприклад, на Полтавщині пріоритет віддається білому, жовтому і ясно-зеленому кольорам. У жителів Прикарпаття в пошані червоний, жовтий і чорний кольори. На Чернігівщині доповненням до червоного і чорного виступає білий.

Крашанки: старовинні і сучасні способи забарвлення

Цибулиння – популярний барвник
Фото: pixabay.com

Мабуть, одним з найпопулярніших "екологічно чистих" способів зробити крашанки в домашніх умовах є їх виварювання в цибулинні. Невеликі зміни в цій технології дозволяють отримати різні результати. Так, наприклад, якщо просто заповнити каструлю цибулевим лушпинням на третину або наполовину, налити туди води і зварити в ній яйця, то вони вийдуть з однотонною червоно-коричневого кольору. А можна вчинити і інакше: просто обернути кожне яйце декількома шматочками цибулиння, обв'язати його марлею і зварити в чистій воді – тоді яйця вийдуть "мармуровими".

Інший спосіб полягає в тому, щоб нитками прикріпити до кожного яйця листочки свіжої петрушки або берези. Тоді крашанки будуть коричневими, а в тих місцях, де були прикріплені листки, залишаться яскраво-жовті відбитки.

Можна кип'ятити яйця у відварі молодого березового листя – тоді вони вийдуть майже золотистими, і цей ефект посилиться, якщо їх остудити і протерти тампоном, змоченим рослинною олією.

Сучасніший підхід до декору крашанок передбачає використання анілінових барвників. Для того, щоб вони добре лягли на поверхню, шкаралупа повинна бути ідеально чистою: буде навіть не зайвим попередньо помити яйця з гелем для посуду. Можна кожне зварене яйце повністю занурювати в миску з барвником одного кольору, а можна підійти до справи творчо: наприклад, занурити яйце всього наполовину, дати йому висохнути, а потім неокрашеною половинкою опустити в посудину з барвником контрастного відтінку.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як приготувати великодній кекс з морквою і курагою. Ми також ділилися рецептами салатів на Великдень .

Дивіться відео, як пофарбувати яйця на Великдень своїми руками: