Комбуча: як весь світ збожеволів на чайному грибі

20 серпня 2018, 11:00
Чайний гриб повертається в моду! Тепер він називається "комбуча"

Відео: "События" на телеканалу Україна

Неймовірно, але виробників фруктових соків останнім часом щосили тіснить чайний гриб. Відомий в народі напій набуває величезну популярність в світі. У чому секрет і чи безпечно його вживати, читайте далі.

Дивний виток моди – світ з'їхав з глузду від чайного гриба! А називають його тепер "комбуча".

Реклама

З тих пір, як чайний гриб визнали суперфудом, він став надзвичайно популярним. Цей напій активно підкорює нові ринки, псуючи життя виробникам стандартних фруктових соків.

Зараз в барах Лондона і Нью-Йорка комбуча додають в коктейлі. Масово готовий чайний гриб в банках продають в Інтернеті: в Одесі – по 20 гривень, в Дніпрі – по 80. Позиціонують як ліки:

Чайний гриб містить цілий комплекс необхідних організму речовин: цукор, кофеїн, оцтова і лимонна кислоти. Має виражену властивість антибіотика.

Найдорожчий гриб у Києві – по 100 гривень! А корисний він чи ні, журналісти "Сегодня" запитали у дієтолога. Людмила Гончарова дуже категорична: "Ну припиніть! Приберіть його, будь ласка!".

Виявляється, пацієнти, які тривалий час вживають комбучу, найбільш схильні до алергічних реакцій.

Реклама

"Що таке алергічна реакція після чайного гриба? Це набряк слизової – риніти, синусити. Так як продукт являє собою симбіоз дріжджів і оцтово-кислих бактерій, він має в своєму складі до трьох відсотків етилового спирту. А це небезпечно для організму. Етиловий спирт – просто ворог для центральної нервової системи. Він викликає порушення роботи головного мозку, аж до атрофії", – розповіла Людмила Гончарова.

Отже, наш дієтолог вживати цей настій – навіть протягом короткого терміну – не радить.

А ось інші способи використання – на ваш розсуд. З сушених комбуча роблять навіть одяг. Американська дизайнер Сюзанна Лі створює з чайних грибів куртки – це новий еко-фешн тренд.

Реклама

Нагадаємо, раніше ми писали, як правильно вживати спіруліну.