Кавові антиоксиданти виявилися в 500 разів сильніші вітаміну С

13 травня 2015, 06:00
Вчені провели досвід на гризунах

Фото: coffeet.ru

Вчені з іспанського університету Гранади виявили, що в шкірці кавових зерен і кавовій гущі містяться найпотужніші антиоксиданти, які за силою свого впливу на організм перевершують вітамін С приблизно в 500 разів.

Для вивчення і експериментів вчені вибрали зерна традиційної арабіки, а також кілька сортів кави "торрефакто", яке отримують шляхом обсмаження зерен в цукрі. Силу кавових антиоксидантів перевірили на гризунах.

Реклама

Виявилося, що дані речовини здатні нейтралізувати небезпечні для здоров'я окислювачі в 500 разів краще, ніж вітамін С, і помітно краще, ніж це робить екстракт зеленого чаю.

Відзначається, що у випадку зерен, оброблених за системою "торрефакто", ефект був сильніший в три рази. Вчені пояснюють це тим, що внаслідок подібної обробки з кавових зерен вивільняється безліч мелданоідінів, речовин, що додають каві характерний кавовий колір при обсмажуванні.

За словами дослідників, ці сполуки пригнічують благотворний ефект кави, якщо говорити про захист організму від окислювачів. У той же час їх можна використовувати для боротьби з патогенами.

Реклама

Кавові субпродукти багаті також іншими корисними речовинами: частина з них допомагає нормалізувати кишкову мікрофлору, а інші – пригнічують ріст хвороботворних мікробів. Вчені вважають, що в перспективі екстракти на базі кави можуть стати джерелом антиоксидантів та інших речовин, як для медичних цілей, так і для виробництва різних харчових добавок.