Китайські ботаніки розшифрували геном чаю

6 травня 2017, 03:00
Результати дослідження дозволять орієнтуватися на певні генетичні маркери при виведенні нових сортів чаю

Фото: pixabay.com

Команда китайських ботаніків розшифрувала геном чаю і, зокрема, з'ясувала, які гени відповідають за продукцію речовин, що додають чаю смак і аромат.


Незважаючи на поширеність чаю, про його генетику було мало що відомо.  Від інших представників роду Camellia чай відрізняє високий вміст флавонідів і кофеїну.  Протягом п'яти років фахівці розшифровували геном рослини, поки, нарешті, не змогли визначити всі три мільярди пар основ ДНК.  Це в чотири рази більше за розмір генома кави і набагато більше, ніж взагалі у більшості рослин.

Результати дослідження дозволять орієнтуватися на певні генетичні маркери при виведенні нових сортів чаю, таким чином, надавши селекціонерам новий потужний інструмент.  Також вони надають інформацію про те, як розвивалася рослина – деякі з біохімічних процесів, задіяних в освіті певних сполук, були виявлені ще у древніх предків чаю і існували більш шести мільйонів років тому.

Раніше
вчені з'ясували, які гени викликають шизофренію.