Яка ковбаса краще: згідно ГОСТу, ДСТУ чи ТУ?

11 червня 2020, 14:52
У проєкті "Ми це їмо" за допомогою консультантів ТМ Бащинський розбираємося в поняттях ГОСТ, ДСТУ та ТУ

Цікавий факт, Радянського Союзу вже давно немає, а його система стандартів, що застосовується до різного роду продуктів, все ще залишилася в головах багатьох, в минулому радянських, споживачів.

Адже абревіатура ГОСТ розшифровується як "Государственный общесоюзный стандарт". І нехай в 1992 році країни колишнього СНД домовилися, що ГОСТ має статус регіонального і не обов'язковий зовсім, "почесний прапор" ГОСТУ (а з 1993 року- ДСТУ) досі вважається чимось на зразок золотого стандарту. Але чи так це насправді?

Наприклад, ви стоїте в магазині і тримаєте в руках дві палички вареної ковбаси. На одній зазначено, що виготовлена ​​вона по ДСТУ, на другій – що виготовлена ​​по ТУ – чого очікувати від кожного з продуктів?

Що таке ТУ?

ТУ (Технічні Умови) – це документ, розроблений виробником, в якому регламентуються основні технічні вимоги до продукції, що випускається: до сировини, способу виготовлення, пакування, правил приймання, методів контролю якості, транспортування, зберігання і т. Д. Питання: навіщо виробник розробляє нові стандарти, якщо є ДСТУ – Державні стандарти України?

М'ясопереробна галузь, як і багато інших, розвивається. З'являються нові технології обробки м'яса, вироблення спецій, копчення. З іншого боку споживач стає все більш вимогливим, шукає на полицях нові смакові рішення. У свою чергу великі виробники мають можливість використовувати нову техніку і обладнання, про яку в СРСР і мріяти не могли. І їм, звичайно ж, "тісно" в стандартних ДСТУ. Тому підприємства і йдуть далі, розробляючи ТУ.

Причому, ТУ – такий же жорсткий стандарт для м'ясопереробників, як і ДСТУ. Процедура погодження і реєстрації ТУ дуже складна і довготривала, триває від 2-х до 6-ти місяців. У процесі узгодження автору ТУ необхідно пройти кілька державних реєстраційних і перевіряючих інстанцій, які на підставі комплексних мікробіологічних, санітарно-хімічних досліджень видають санітарно-епідеміологічний висновок, а також сертифікат, що дає право виробляти даний продукт.

Неідеальний стандарт

Тепер ми можемо поглянути на ці дві палички ковбаси, що у нас в руках, по-новому. ДСТУшна – продукт зі звичним смаком, виготовлений за відпрацьованою ще багато років тому технологією та рецептурою. Та й таких ковбас, по ДСТУ, залишилося – всього нічого, наприклад з варених тільки "Докторська" і "Молочна". Покупцеві, вибирай він тільки ДСТУшну продукцію, довелося б обмежитися вкрай мізерним асортиментом: з шоколаду хіба що чорний і молочний, сирів – днем ​​з вогнем не знайти.

До того ж, немає гарантії, що задекларований на упаковці ДСТУ, дійсний. Деякі використовують цю абревіатуру як маркетингового ходу, і таких – близько 40%. А більш спритні виробники і зовсім можуть вказувати на своїх товарах "ГОСТ", але не той, який регламентує якість самого товару, а за яким випускається, наприклад, упаковка. Мовляв, хто там в поспіху буде розбиратися...

Так що не варто ідеалізувати держстандарти. Тим більше, що багато з них вже втратили свою законну силу, а небагатьом існуючим залишилося часу до 1 січня 2022 року. На зміну їм прийдуть нові нормативно-правові акти.

ТУ – це реалії сучасного виробництва

Вже зараз зрозуміло, що продукти, виготовлені за ТУ – це і можливості для нових рецептур, і відповідання трендам. І вони сповна дозволяють реалізувати виробникам найновітніші технології.

Для прикладу ми звернулися до технологів широко відомої серед українських виробників продукції ТМ Бащинський, однією з торгових марок найбільшого м'ясопереробного підприємства України ПрАТ "Український бекон". І в питанні пріоритету між ДСТУ і ТУ тут, звичайно ж, віддають перевагу останньому. Адже саме так можна задіяти сучасні технологічні потужності заводу, а також дозволити рецептами відповідати смакам і запитам сучасного споживача.

Питання вибору між ДСТУ і ТУ в Україні слабшає з кожним роком, втрачає свою актуальність. На сьогоднішній день куди важливіше, що за виробник стоїть за продуктом – наскільки надійний, яку використовує сировину, технології і наскільки педантично контролює якість товарів. Реалії ринку такі, що перевагу краще віддати великому і відомому виробникові. У нього більше можливостей виробляти якісний і доступний продукт – і, мабуть, ці умови повинні стати основою будь-якого ТУ.

Дякуємо за консультацію ТМ Бащинський