Як заробити на весільному переполосі

13 вересня 2014, 14:00
На прикрашанні заходів та випічці тортів заробляють 8-10 тис. гривень на місяць

Люди охоче віддають гроші тим, хто

Якою б складною не була б ситуація в країні , люди не припинять одружуватися . Можуть скорочуватися весільні бюджети , але від найбільш знаменної події в житті закохані навряд чи відмовляться . А значить , на таких святах можна стабільно заробляти – наприклад , займаючись прикрашанням меблів , приміщень та майданчиків для торжества або випічкою весільних тортів на замовлення . Правда , перед тим , як почати заробляти , доведеться і витратитися : обидва бізнеси вимагають по 35-45 тис . грн на рік. Як почати справу , де шукати клієнтів і скільки можна заробити , " Сегодня" розповіли фахівці.

НАВЧАННЯ НА КУРСАХ І ПЕРШІ РОБОТИ

Займатися весільним декором зможуть власники хорошого смаку і любителі хендмейд , – каже декоратор – флорист , власниця майстерні флористики та декору " Скарбничка" Олена Остапенко . Щоб навчитися це робити не на аматорському , а на професійному рівні , доведеться піти на курси флористики або декорування інтер'єру . Флористів на них вчать , як красиво складати букети і прикраси , підбирати квіти. А ось декораторам розповідають , як прикрашати приміщення , столи та майданчики для заходів. Загальний курс можна вивчити за півтора- два місяці. Заняття проходять двічі на тиждень і тривають по три години. Коштує місяць навчання 1000-1500 грн .

" Флористикою і декором я захопилася кілька років тому. Тоді я працювала в рекламному агентстві і для мене це було просто хобі , – розповідає Олена Остапенко . – Щоб розвинути і поліпшити свої навички , пішла на курси . Після їх закінчення вирішила заробляти складанням букетів і прикрасою приміщень – навіть з роботи пішла. Накупила купу стрічок , фурнітури , тканин , конструкцій , ваз , кольорового картону , намистин , стразів , бісеру , придбала кілька ножиць і клейових пістолетів . Зробила півтора десятка робіт ( букети , прикраси для посуду , стін і т.д.) , ідеї для яких почерпнула в Інтернеті , додавши свої напрацювання. Потім все відзняла і завантажила фото в свою групу в соцмережі. Друг допоміг мені зробити яскравий сайт , на якому я теж розмістила свої роботи. Саме з цього я б рекомендувала починати всім новачкам " .

На матеріали для стартових поробок доведеться витратити 3-4 тис . грн .

СТВОРЮЄМО САЙТ І ХОДИМО НА ВИСТАВКИ

Створення сайту потягне на досить велику суму – 6-10 тис . грн , якщо замовляти його у фрілансера веб – дизайнера , 12-14 тис . – У студії. За ці гроші протягом двох -трьох тижнів вам створять зручний і яскравий сайт , а також покажуть , як його наповнювати , відслідковувати кількість відвідувачів. Крім того , необхідно буде витратитися на хостинг ( місце на сервері , де знаходиться сайт ) і домен (назва сайту). Зробити це можна за допомогою будь-якої з десятків компаній , які легко знайти в Інтернеті. Обійдуться ці послуги приблизно в 500-800 грн .

Тепер сайт декоратора повинні " полюбити " інтернет – пошуковики . Тобто потрібно зробити так , щоб при наборі пошукової фрази " прикраса весіль " посилання на ваш сайт з'являлося на першій сторінці пошуковика . Найбільш доступним і досить ефективним способом отримання такого результату вважається контекстна реклама . Про те , як правильно і продуктивно з нею працювати , можна дізнатися з десятків матеріалів і майстер -класів в Інтернеті. Коштує така реклама 500-600 гривень на місяць.

ТОВАР ОБЛИЧЧЯМ. " Крім реклами в Інтернеті , знайти велику кількість клієнтів допомагають спеціалізовані виставки: їх в Україні проводять кілька разів на рік , – радить Олена Остапенко . – Щоб потрапити на них , потрібно за місяць- два до відкриття подзвонити організаторам та внести плату за оренду місця . Для розміщення прикладів своїх робіт досить орендувати 4-6 кв . м виставкової площі і поставити там стіл і кілька стільців . На найбільшій в Україні тематичній виставці оренда одного квадратного метра на весь період (3-5 днів) обходиться приблизно в 2-2,5 тис . грн . Для реклами на виставці також необхідно замовити друк кольорових листівок для роздачі відвідувачам – 2000 примірників обійдуться в 500 гривень".

РОЗЦІНКИ І ДОХОДИ

Декоратор- флорист займається не тільки прикрасою приміщень , майданчиків , столів і створенням букетів – він ще й створює концепцію і стиль торжества . Ціна на послуги такого фахівця формується таким чином: розраховується вартість закупівлі і доставки всіх потрібних матеріалів (їх пошуком і покупкою займається сам декоратор ) , і ця сума множиться на два.

Працюють оформлювачі по 50 % -й передоплаті , укладаючи відповідний договір з клієнтом . У ньому чітко прописуються вид послуг , термін їх виконання , розмір оплати і спосіб розрахунку . Оскільки декоратор надає не один вид послуг , а відразу декілька, він може зробити закоханим знижку в 10-20 %. "З самого початку не варто себе обмежувати тільки весіллями – оформлення ювілеїв і корпоративів теж приносить непоганий дохід , – радить Олена Остапенко . – Постійний наплив клієнтів може з'явитися вже через рік після відкриття своєї справи – тоді доведеться працювати в середньому для 10-12 невеликих заходів на місяць. Це буде приносити 7-10 тис . грн чистого доходу. Також не варто забувати про те , що один- два рази на рік бажано відвідувати майстер – класи з декору , щоб вивчити нові техніки і почерпнути ідеї".

Разом річний бюджет початківця декоратора складе 35-40 тис . грн .

Реклама

Час . На прикрашання одного залу може піти 4-6 годин.

СТАВКА НА МАСТИКУ ТА ВИБІР ПЕЧІ

Як почати свою справу по домашній випічці тортів на замовлення , розповіла кондитер Олена Хміль .

"Щоб торти приносили реальний дохід і стали бізнесом , цьому заняттю потрібно присвятити себе повністю. І звичайно , за цю справу варто братися тільки тим , хто має поняття , що таке святкова випічка та які у неї капризи , – каже кондитер . – Свого часу я зупинила свій вибір на тортах , прикрашених мастикою : вона дозволяє зробити випічку в будь-якому стилі і догодити навіть найбільш вимогливому замовникові . Мастика робиться з цукрової пудри , а за допомогою харчових барвників їй надається будь-який колір . Вона настільки еластична , що нею можна ідеально рівно покрити торт , зліпити будь-яку фігурку або прикрасу . Мастикою торти покриваються зовні , а всередині може бути будь-яке тісто (найчастіше бісквітне ) , креми і прошарки " .

Пекти шикарні торти найкраще навчать на професійних кондитерських курсах . Тривати курси можуть від одного до чотирьох місяців , заняття , як правило , проходять двічі на тиждень , кожне по 3 години. Продукти для готування зазвичай надає кондитерська школа . Навчання коштує 1000-1500 грн на місяць.

КУПІВЛЯ ТЕХНІКИ.Після освоєння кулінарних премудростей доведеться подбати про покупку необхідного обладнання . Професійна електропіч з конвекцією , в якій продукти випікаються за допомогою циркулюючого гарячого повітря , обійдеться в середньому в 5-6 тис . грн . Також знадобиться цілий арсенал професійних кондитерських інструментів : противнів , форм , віночків , лопаток , трафаретів і коробок для тортів . Все це буде коштувати 1500-1800 грн . Не обійтися кондитерові-початківцю і без професійного міксера з великою ємністю . Він не з дешевих – потягне ще на 6-8 тис . грн . Через 6-12 місяців роботи , при появі більшої кількості замовлень , також доведеться купити великий холодильник ( 180 / 90-120 см ) для зберігання і відстоювання тортів . Коштує такий 10-12 тис . грн .

Реклама

РЕКЛАМА І ПРОДУКТИ

Після покупки техніки потрібно створити власний сайт і групу в соцмережах , які потрібно розкручувати . Роблять це точно так же , як і у випадку з весільним декором. " Підключаємо друзів , знайомих і їхніх знайомих і розповідаємо , які красивості і вкусняшки ми робимо. А оскільки ми тільки починаємо , то говоримо , що готові спекти торт за нижчою ціною , ніж пропонують досвідчені кондитери , – пояснює Альона Хміль . – Весільною тематикою обмежуватися невигідно : великим попитом користуються і торти для ювілеїв , дитячих свят , корпоративів і днів народження. Найчастіше люди приходять з фото того , що вони хочуть отримати , кажуть , якими мають бути коржі , крем і прошарку . Рідше звертаються ті , хто виказує побажання тільки по " нутрощів" і тематиці , в якій повинен бути торт : тоді потрібно малювати кольоровий ескіз і затверджувати його з замовником " .

З продуктами зазвичай проблем не виникає. За словами домашнього кондитера , мастику продають десятки постачальників , але вибирати краще італійську – вона якісніша . А для приготування тіста і кремів підійдуть і українські продукти. На кожну партію продуктів або мастики потрібно брати копію сертифіката якості: її на вашу вимогу видасть постачальник або магазин . У вас , в свою чергу , цю копію може зажадати замовник .

Реклама

ПОДВІЙНА НАКРУТКА

Ціна на торт встановлюється таким чином : підраховується вартість продуктів , витрачених на виготовлення , транспортні витрати , електроенергія (зазвичай 20-30 грн ) . До отриманої суми додається 50-70 % (вартість самої роботи ) . Підсумкова цифра і буде ціною торта . Так , наприклад , якщо на виготовлення торта вагою в 3 кг було затрачено 300 грн , до них треба додати близько 150-210 грн за роботу. Коли у домашнього кондитера з'являться постійні замовлення , ціну за працю можна і підвищити – зробити її рівною вартості матеріалів для виготовлення.

ВАРІАНТИ ОПЛАТИ."Щоб зробити один торт , буде потрібно близько доби , – каже майстер . – Коли кількість замовлень на місяць досягне мінімум п'ятнадцяти , можна говорити , що кондитер розкрутився і вийшов на стабільний дохід. На це зазвичай іде рік- два. Після цього можна заробляти по 8-10 тис . грн в місяць. До цього заробітки будуть скромніші : може бути і тисяча , і п'ять".

За словами Олени Хміль , працювати кондитер повинен виключно по 50-70 % -й передоплаті . Гроші можна брати як особисто , так і просити замовника перерахувати їх на вашу платіжну карту. Після виготовлення задача кондитера – відправити торт з кур'єром на місце свята. Доставку клієнт оплачує сам.

Якщо підводити підсумок , то всього на перший рік роботи домашньому кондитерові знадобляться 40-45 тис . грн .

Непросто . Торт роблять близько доби , а всі прикраси ліплять вручну .

ДУМКА ЮРИСТА

Займаючись випічкою тортів на замовлення вдома , потрібно пам'ятати , що така діяльність не зовсім законна.

" За вимогами українського законодавства , щоб займатися виготовленням кондитерських виробів , потрібно у своєму розпорядженні мати нежитлове приміщення , – пояснив юрист Юрій Андрущак . – У приміщенні повинні бути проточна гаряча та холодна вода , а також дотримані всі санепідемічні норми . У кондитера повинні бути дозвільні документи на приміщення від СЕС та місцевих органів пожежної охорони. А також сертифікат якості на продукцію , який видає СЕС на основі аналізів в лабораторії. Але всі ці документи можна отримати тільки після реєстрації як приватного підприємця і вибору системи оподаткування в районній податковій " .

Декораторові – флористові досить виконати тільки остання умову – зареєструвати ПП і вибрати систему оподаткування. Як правило , приватні підприємці воліють обирати спрощену систему оподаткування.