Як вийти з Великого посту з користю для організму

6 квітня 2018, 10:00
На Великдень ШКТ допоможе капуста і відмова від газованої води

Навіть якщо постили ви не строго і не півтора місяці, повертатися до скоромного раціону все одно потрібно, дотримуючись низки правил, інакше отриманий оздоровчий ефект можна перекреслити першого ж дня виходу з Великого посту. Як цього не допустити, нам розповіли Наталія Гордієнко, гастроентеролог, терапевт вищої категорії клініки Doctor Sam, та Ірина Лесняк, сімейний лікар МС "Гармонія здоров'я".

Реклама

За одним присідом – лише один вид білка

Частину шашлику замініть не менш святковою стравою – овочами-гриль. Адже ШКТ відвик перетравлювати продукти тваринного походження. З цієї ж причини міксування білків може обернутися нетравленням або алергією, тому за одним присідом їжте або яйце, або сир, або м'ясо, або рибу.
Розговіння почніть з яйця і тарілки салату. Білок дасть стійке відчуття ситості, і не буде бажання накинутися на скоромну їжу. Від швидких ж вуглеводів у пасці ви швидко захочете їсти, а білий цукор в її складі тільки посилить голод. Тому снідати одною лише паскою і чаєм не варто.

75% з'їденого в перший святковий день повинні бути овочі

Щоб допомогти ШКТ в перетравленні святкових страв, три чверті раціону повинні скласти свіжі овочі, в тому числі листові – шпинат, рукола, зелень петрушки, кропу і цибулі: вони мають ферментативні властивості. Покращують перетравлення їжі також будь-які спеції.

Вживання капусти – білокачанної, червонокачанної, кольорової, брюссельської, брокколі, кольрабі, савойської (і не тільки свіжої) – принесе потрійну користь. Перша: клітковина дасть швидке відчуття ситості, що попередить не тільки переїдання, але і дозволить з'їсти менше звичайного без жодного "збирання волі в кулак". Друга: сік капусти – це натуральний ферментативний препарат. Третя – індол і сульфорафан в капусті підсилюють детоксикаційні функції печінки.

Реклама

А ось вживати аптечні препарати для поліпшення перетравлювання їжі не варто: організм, безумовно, виділить більшу кількість соків, але це збільшить апетит, і ви переїсте, що врешті ніяк не допоможе ШКТ, а навпаки, додасть роботи і проблем.

"Так" – компоту із шипшини, "ні" – газованій воді

Фруктові кислоти в компотах поліпшать травлення. Але найбільше їх, зокрема аскорбінової кислоти, в шипшині (у 30 разів більше, ніж в аналогічній кількості лимона). Щоб зберегти користь по максимуму, в невеликій кількості води в термосі замочіть ягоди на 12 год, потім залийте окропом. Через 10 годин напій готовий. А ось від газованої води відмовтеся: вуглекислота подразнює слизову шлунка, а їй і так буде непросто від достатку.

Ковбасні вироби можна, але мінімум

Справа не тільки в тому, що м'ясні делікатеси жирні і містять малокорисні харчові добавки. У них є такий консервант, як сіль. Вона і її похідні – глутамат натрію, бікарбонат натрію, йодид натрію – стимулюють апетит, що ні до чого в перший день харчування, від якого ШКТ відвик. До речі, зменшують апетит червоний, синій, бузковий і темно-зелений кольори: використовуйте посуд, серветки і скатертину таких відтінків.

Реклама

Паскою не захоплюйтесь

Хоча паска за великим рахунком – головна страва на Великдень, багато її не їжте. Зрештою, свято триватиме не один день, ще встигнете наїстися. Справа в тому, що будь-які борошняні вироби стимулюють в кишечнику процес бродіння, а дріжджі в складі паски посилять цей ефект. Тому у великій кількості паска викличе підвищення газоутворення і тяжкість у шлунку.

Якщо, крім паски, захочеться побалувати себе і гостей ще якимось десертом, це можуть бути желе (воно легке для шлунково-кишкового тракту) і/або пудинг/кисіль, приготовані з використанням крохмалю/вівсяних пластівців: ці страви також нескладні для шлунково-кишкового тракту. Крім того, вони мають обволікаючу властивість, що попередить печію.