Як вибрати заморожені пельмені: поради експертів

9 лютого 2018, 15:57
Ці рекомендації допоможуть придбати якісний продукт

Напевно, не так вже й багато знайдеться людей, які не любили б пельмені. І багато хто воліє купувати їх в магазині, а не готувати самостійно. Як же вибрати магазинні пельмені, щоб вони були якомога більше схожі на домашні?

Сьогоднішні виробники люблять економити і при цьому грубо порушують рецептуру, для виробництва використовуються менш цінне, а іноді і неякісне м'ясо, в фарш додається рослинний білок і жир, які набагато дешевші за м'ясо найпоганішої якості. Крім усього іншого в напівфабрикати додаються безліч різних барвників і консервантів, які здатні завдати шкоди нашому здоров'ю.

Реклама

Гарне співвідношення м'яса і тіста в пельменях приблизно 50/50. Тісто має бути 1 мм завтовшки, а стик – не більше 2 мм. Якщо в фарші напівфабрикату м'ясо частково замінено соєю, при варінні такі пельмені сильно збільшуються в розмірі.

Пельмені – заморожений продукт і зберігатися вони повинні при температурі від -18 до -10 градусів. Навіть якщо вони правильно зберігаються в магазині, невідомо за яких умов вони перевозилися і зберігалися до цього. Тому пельмені можуть бути частково розморожені і заморожені вдруге. Визначити це не складно. Якщо пельмені в м'якій і прозорій упаковці, то можна просто уважно оглянути їх і переконатися в тому, що вони не злиплися між собою. Пельмені також можуть бути упаковані в картонні непрозорі коробки. Для того щоб зрозуміти, злиплися пельмені всередині чи ні, потрібно потрясти коробку і послухати. Якщо ж пельмені злиплися, то є ймовірність розмноження в них небезпечних бактерій.

Про кількість м'яса у фарші пельменів розповість буквене позначення категорії продукту. Найбільше м'яса в пельменях категорії А – від 80% і вище. В замикаючій категорії Д м'яса може бути менше 20%, решта замінники. Практично всі виробники прагнуть здешевити свою продукцію. Деякі використовують не тільки м'ясо, але і такі компоненти, як обріз, м'ясо яке не пішло в продаж, і рослинний білок. Також можуть застосовуватися ароматизатори м'яса. Ароматизатори і харчові фосфати використовуються для того, щоб пельмені здалися більш смачними.

Реклама

У складі сирих якісних пельменів повинно входити 55% м'яса і 45% тіста. Тому пельмені, вартість яких нижче, ніж 0,5 кг м'яса, це привід задуматися про кількість м'яса і інших інгредієнтів, що входять до складу напівфабрикату. Крім того, не потрібно сліпо вірити написам на упаковці: "Преміум", "Елітні", "Ручне ліплення" і т.ін. Найчастіше, це просто маркетинговий хід.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як відрізнити пластиковий рис від справжнього. Ми також розповідали, як правильно зберігати крупи та спеції

Дивіться відео, як не помилитися при виборі м'ясного фаршу:

Реклама