Як вибрати смачну каву – поради професійного баріста

13 листопада 2016, 14:00
Смак напою залежить від сорту, помелу і способу приготування, а головні вороги – світло і кисень

Кава – напій, який для багатьох українців став вже давно незамінним. Розчинна або натуральна, в зернах або мелена, ароматизована – купити можна на будь-який смак і гаманець. В середньому, ціна кави в зернах чи меленої стартує від 150 грн/кг, але при бажанні можна знайти і за 100-110 грн, і за 450 грн. Любителям "швидкої" розчинної кави доведеться розщедритися на 80-300 грн/кг. Продається кави всюди – від великих маркетів до крамничок і точок на ринках, головне – правильно вибрати. Про те, як це зробити, "Сегодня" розповіла професійний баріста, викладач школи бариста Дарина Ріхтер.

ДОБРИЙ РАНОК: ЩО ПРО КАВУ ЗНАЮТЬ ГУРМАНИ

Реклама

Сортів кави безліч, але всі вони ростуть всього на двох кавових деревах: арабіка і робуста. Більш примхливе дерево – арабіка: його зерна трохи подовжені, а в смаку готового напою поєднується гіркота з кислинкою. Зерна дерева сорту робуста більш круглі, вони містять більше кофеїну, а для напою характерний гіркий смак. Також на смак і, відповідно, сорт впливає країна, в якій виросло кавове дерево. Наприклад, бразильська кава більш насичена, а колумбійська – оксамитова. Класичний еспресо виходить при суміші 90-85% арабіки і 10-15% робусти. Гурмани віддають перевагу 100% -вій арабіці, але якщо вам потрібно прокинутися – додайте робусти. Ідеальна кава – суміш з 4-6 сортів арабіки та робусти з різних плантацій.

УПАКОВКА.Головні вороги кави – світло і кисень, тому упаковка повинна бути герметичною. В ідеалі – тришарова фольга зі зворотним клапаном: з нього виходить вуглекислий газ, який утворюється при смаженні зерен, а кисень в пакет не потрапляє. І, звичайно, запах, за яким можна визначити кави: в ньому не повинно бути ароматів прогорклості, кислинки або цвілі. Кава не повинна бути упакована в пластик, якщо це коробка – тільки скло або жерсть. Подивіться на дату обсмажування: зерна зберігають свій аромат місяць. У вакуумній упаковці аромат зерен може збережеться до 6 місяців, а мелену каву повинен бути не старше року. Цифри від 1 до 5 на упаковці говорять про ступінь обсмаження: 1 – найслабша, 5 – найсильніша. Чим вище цифра, тим більше ефірних масел і міцніше смак. На упаковці також повинна бути інформація про країну, плантацію і помел.

ПОМЕЛ.Від ступеня помелу залежить спосіб приготування і смак напою . Грубий – зерна мелють не більше 10 секунд , хороший для поршневий кавоварки і повинен настоятися 5-7 хвилин . Середній помел ( 14 сек . ) Універсальний для кавомолок і турків , повинен настоюватися 3-5 хвилин . Для фільтрових кавоварок потрібен тонкий помел ( 20 сек . ) , напій буде готовий через 3 хвилини . І ультратонкий , або еспресо – до кавового борошна , з якого готується турецька кава в турці або напій з професійної еспресо – кавоварки .

Реклама

ПРИГОТУВАННЯ.Дому каву можна заварювати в чашці (професіонали це називають кап-тест) або в турці. Для першого випадку обдайте чашку окропом (щоб кава не ввібрала холод чашки, втративши при цьому аромат), засипте каву середнього помелу і залийте не крутим окропом, а остиглою водою: кава заварюється при температурі 88-92° С. Потім накрийте кришкою і дайте настоятися 3-5 хвилин. Для приготування в турці кава ультратонкого помелу заливають гарячою чи холодною водою (різниці немає) і тричі доводять до кипіння. Цукор, вершки, коньяк додавати потрібно в готовий напій. Приготування в кавоварці залежить від її типу.

РОЗЧИННА КАВА. Гранульована і порошкова кава – популярні і недорогі , найякісніша – сублімована : її виробляють з арабіки шляхом зневоднення і вакуумної сушки . Вибирайте каву з щільними великими гранулами світло – коричневого кольору . Чим темніше колір розчинної кави , тим більше вона пересмажиться , а значить – гірше .

ТЕСТУЄМО ВДОМА.Гурмани купують каву в зернах і мелють безпосередньо перед приготуванням : аромат і властивості кави зберігаються максимально . Якщо ви купуєте мелену каву , киньте щіпку в склянку з холодною водою : пофарбована в коричневий колір вода говорить про підробку або додавання в каву домішок , що не мають відношення до кави . Визначити за смаком якість кави просто : якщо готову каву можна пити без цукру або вершків і вона не викликає відрази – кава хороша .

Реклама

КУПУЄМО І ЗБЕРІГАЄМО.Купуйте герметично упаковану каву , адже ви не знаєте , коли роздрукована упаковка з кавою на вагу . Не беріть про запас : розпаковану каву , мелену або в зернах , що зберігає свої смакові властивості не більше місяця . Зберігати каву краще в холодильнику , оптимальна температура для неї 5 ° С .