Як вибрати томатну пасту: колір повинен бути темним, а запах помідорів – це погано

29 серпня 2017, 13:54
Експерти розповіли про головні хитрощі виробників популярного продукту

Помідор – один з найпопулярніших овочів у світі. Щорічно в світі вирощують близько 60 млн тонн томатів. І це при тому, що колись помідор вважали небезпечним – саме їм намагалися отруїти Джорджа Вашингтона. Зараз без цього продукту складно уявити життя – томати їдять свіжими, додають їх у страви при приготуванні і роблять з них томатну пасту. Паста стала незамінним інгредієнтом українського борщу, але наскільки вона якісна, – перевірили журналісти "Сегодня".

При цьому справжня томатна паста, яка дійсно зроблена тільки з помідорів, вельми корисна. Її радять вживати по одній-дві чайній ложці в день: додавати в борщ або піцу. "Дуже цінний компонент з помідорів – лікопен – має сильні протизапальні властивості. Він допомагає при сухій шкірі, поганому зорі і болю в суглобах", – розповідає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Реклама

Але з'ясувалося, що половина томатних паст в Україні навіть не має права так називатися. Наприклад, в томатній пасті з стіків експерти виявили яблучне пюре. "Це один з найпоширеніших видів фальсифікації", – пояснює експерт з харчових продуктів Олена Сидоренко.

Якщо паста занадто "глянцева", можливо, в складі є крохмаль. "Блискуча поверхня може свідчити про те, що доданий крохмаль. А якісна томатна паста повинна мати матовий відтінок", – говорить Сидоренко.

У минулу перевірку томатна паста в металевій баночці збентежила експертів і упаковкою, і смаком. "Якщо при транспортуванні були якісь пошкодження, може піти процес корозії, можуть накопичуватися токсичні метали. У цієї пасти металевий присмак – значить, частина металів потрапила в продукт", – ділиться спостереженнями експерт.

Реклама

В цілому, фахівці радять брати томатну пасту в скляних банках. Але важливо, щоб вона не була занадто рідкою – тоді це, скоріше, томатний сік. Частий камінь спотикання у виробників – недоварені або водянисті томатні пасти. Сік повинен виварювали до консистенції пасти. Крім того, паста не повинна бути розбавлена водою.

"Важливий показник – вміст сухих речовин. По суті це ступінь концентрування томатної пасти. В томатному соку – 4%, а в томатній пасті повинно бути не менше 25-40%", – відзначає керівник центру експертиз Ніна Кільдій.

"Томатна паста повинна бути насиченого темно-червоного кольору, який навіть трошки йде в коричневий, і дуже густа. Це показник якісної томатної пасти. Але тут можна схитрувати – виробник може просто додати синтетичний барвник", – уточнює Кільдій.

Реклама

До того ж якісна томатна паста не повинна пахнути помідорами. "Тільки томатною пастою! Тобто, не свіжими помідорами, а тільки термічно обробленими", – попереджає Сидоренко.

Якщо постійно вживати томатну пасту, в якій не залишилося корисних речовин, а є тільки консерванти, барвники та загусники, – неминуче виникнуть проблеми зі здоров'ям.

"Коли у нас здорова мікрофлора, вона не пропускає токсичні речовини в організм. Але якщо ми вживає таку кількість емульгаторів і барвників, страждають кишкові бактерії – вони масово гинуть. Від цього слизова стає беззахисною перед вторгненням хімречовин. Вони потрапляють через кишкову стінку в кров, а звідти і в мозок. Виникає безсоння, поганий настрій і навіть психози і неврози", – розповідає Скиталінська.