Як вибрати сало: українцям продають тухлий і неїстівний продукт

10 серпня 2017, 16:02
Найгіршим виявилося "бутербродне сало", смак якого маскують приправами

Сало з цибулею і картоплею – це традиційний український делікатес. Журналісти розбиралися, з чого насправді складається магазинне сало. "Ранок з Україною" купив чотири види сала, експерти перевірили, чи є серед них зроблене на совість.

Жирова тканина легко накопичує токсичні елементи і важкі метали. Крім того, загроза може виникнути ще на етапі годування свиней. Тварини разом з кормом з'їдають пестициди із зернових. А антибіотики, якими лікують хворих тварин, залишаються в їх організмі на шість місяців.

Реклама

Годують свиней і гормонами росту, щоб не чекати два роки, поки тварина виросте. "Гормони залишаються, і впливають на ожиріння, порушення зору, нервової системи, на безплідність", – говорить експерт Олена Сидоренко.

Гормони й антибіотики визначити на вигляд неможливо. Але якщо в магазині продається рожеве сало – це ознака того, що купувати його не варто. Саме таким виявився свіжий продукт, куплений в магазині.

"Якщо сало має такий рожевий колір, є ймовірність, що свиняча тушка була неправильно оброблена, тобто неправильно була спущена кров, яка потрапила в жировий прошарок. Є ймовірність підчепити паразитів, які були у тварини", – розповідає дієтолог Яна Кравченко.

Реклама

Заразитися можна не тільки різноманітними гельмінтами, але й інфекціями. Колір сала повинен бути білим, в ньому не повинно бути крововиливів – жодної точки.

"Як правило, щоб продукція мала товарний вигляд, ці синці не показують, і ми не можемо повернути шматок, тому що в магазині він запечатаний", – зазначає шеф-кухар Тетяна Тимченко.

Не кращим за якістю виявилося і засолене сало – воно вже посіріло. Сірий або жовтий колір продукту означає, що у такого сала давно закінчився термін придатності. До того ж в тестовому зразку виявилося занадто багато солі – це один із способів приховати несвіжий продукт.

Реклама

За словами Тимченко, на шматку сала обов'язково повинна бути шкіра. Крім того, сало не повинно бути липким або слизьким. Зіпсоване сало ховають і за допомогою копчення, і за допомогою "рідкого диму", який до того ж сам по собі призводить до розладів нервової системи, виразок і онкології.

Порізане на шматочки сало виявилося обрізками, які не можна вживати в їжу. "Його можна тільки при смаженні використовувати і ні в якому разі не їсти в сирому вигляді", – говорить Тимченко.

Але найгірше виявилося "бутербродне сало", в якому мікс з приправ приховував всі проблеми. "Тут зіпсоване сало", – каже шеф-кухар.

Ще один спосіб обману – замість свинячого продається сало кнурів. Воно несмачне і взагалі не повинно з'являтися на прилавках. Визначити таке сало можна за допомогою вогню – кнура видасть запах сечовини. У справжнього сала запах молочний.