Як уберегти себе від нітратів – вибираємо дійсно хороші овочі

1 червня 2015, 14:00
Обрізаємо і вимагаємо сертифікат

Тестер. На жаль, цей прилад не завжди говорить правду.

З появою на прилавках магазинів і базарів перших весняних овочів хочеться скоріше почати " вітамінізувати " , адже вони виглядають такими свіжими і красивими. Але одночасно починають долати сумніви з приводу їх якості – раптом ці дари полів повні нітратів. Не секрет , що іноді недобросовісні фермери для того, щоб урожай дозрівав швидше, а плоди були великими, можуть перестаратися з підгодівлею азотистими добривами (або по -іншому нітратами ), і тоді овочі будуть становити серйозну небезпеку для здоров'я. Причому від нітратного отруєння можуть постраждати всі системи організму: збільшитися щитовидна залоза, засмутитися нервова система, погіршитися робота серця, може бути спровоковано розвиток різного роду пухлин тощо . Що потрібно знати про нітрати , де купувати овочі та зелень і на що звертати увагу при їх виборі, "Сегодня" розповіли доктор сільськогосподарських наук Людмила Шевчук і фермер Сергій Саук .

ЗА СЕРТИФІКАТОМ ЯКОСТІ

Реклама

Всі продукти (і в магазинах , і на ринку ) повинні перевірятися на вміст нітратів. Виходить, що в теорії ті товари , де рівень нітратів вище норми, на прилавок потрапити не зможуть. На практиці ж – як пощастить . При кожному ринку є лабораторія , яка проводить тести , а в магазини і супермаркети вони потрапляють з сертифікатом якості, який потрібно вимагати, якщо виникли сумніви.

Небезпечні солі в овочах розподіляються нерівномірно – найбільше отрути містять стебла , черешки і прожилки , в листових пластинках його менше. Наприклад , в листі капусти на 60-70% менше нітратів, ніж у качані .

Що стосується моркви , то солі накопичуються в серцевині і стеблової частини, а в огірках , дині, баклажанах і кавунах розподіл нітратів пошарове : їх стає більше від центру плоду до шкірці. У буряка й редису нітрати збираються у верхівках і кінчиках кореня. Досить високі показники нітратів у ягодах : суниці і полуниці . Рідко, але можуть бути в смородині і малині, якщо фермери перестаралися з підгодівлею . Також запам'ятайте, що в незрілих овочах вміст нітратів в 2-3 рази вище, ніж в дозрілих .

Реклама

ЧОМУ ПРИСТРІЙ МОЖЕ БРЕХАТИ

На жаль, результати нітрат – тестера часто виявляються неправильними . Наприклад , фермер Сергій Саук з Чернігівської обл. зіткнувся з тим, що неправильні результати приладу спровокували проблеми з клієнтами: "Ми з дружиною почали продавати вирощені у нас на ділянці екологічно чисті овочі. Зробили все за правилами: 10 років готували грунт без хімії, використовували тільки натуральні добрива. Але після перших продажів до нас прийшли кілька розгніваних клієнтів зі скаргами, що після вимірювання нітрат – тестером огірки набагато перевищили норми . Ми були здивовані і вирішили розібратися в ситуації. Аналізи продуктів в лабораторії ринку показали, що все в порядку . Зате щодо нітрат – тестерів з'ясувалося , що виробники цих приладів допускають похибку результатів в 20% , адже вони визначають не нітрати в чистому вигляді, а якусь умовну величину, яка залежить від інших солей, які є в овочі , температури тощо . У лабораторіях ж міряють так : беруть 1 кг овочів або фруктів, від кожного відрізають по шматочку або вибирають певну кількість ягід і подрібнюють в кашку. З маси беруть 10 г, які потім і перевіряють більш точними приладами ".

РУЙНУЄМО МІФИ

Реклама

Фахівці не радять довіряти народним методам визначення нітратів . Людмила Шевчук досить категорична: "Не вірте народним порадам. Навіть фахівець "на око "не визначить кількість солей в продукті. Але , певні закономірності є: у ранніх овочах і ягодах може бути досить високий вміст нітратів, а в тих, які дозріли пізніше — менше. І тим не менше ніхто не може дати вам гарантій, що попадеться "чистий" овоч. Небезпека і в кількості з'їденого – наприклад, у свіжій зелені нітратів буде в рази більше, ніж в кавуні , але кг петрушки ніхто не з'їсть , на відміну від смугастого , а значить і шанси отруїтися ним набагато вище. Ще один народний міф про те , що овочі " відразу з грядки" корисніше, тому що нітрати накопичуються з часом, також нічим не підтверджений – вони або є, або їх немає ".

ТЕСТ ПО-НАРОДНОМУ

Звичайно, за зовнішніми ознаками визначити рівень нітратів неможливо, але якщо хочеться перестрахуватися , то зрізайте з овочів і фруктів краю і шкірку – там небезпечних речовин найбільше. Також врахуйте, що підозрілі величезні , занадто пахучі овочі та фрукти . " Варто насторожитися , якщо морква – з білуватою серцевиною , яскраво- помаранчева або, навпаки, біляста . Капуста – темно -зелена, з тріщинами . Кавун – з вузлуватими жовтими прожилками , яскраво- червоною м'якоттю з фіолетовим відливом. Зелень – темна з гниллю. Листя салату – темні , щільні, з коричневими краями. Огірок – швидко жовтіє , а м'якоть пухка . Помідор – з щільними білими прожилками. Картопля – із зеленими плямами ; якщо натиснути на нього нігтем і прислухатися, то він входить м'яко, без характерного хрускоту " , – ділиться досвідом фермер Сергій Саук .