Як зберегти овочі по-справжньому свіжими

1 червня 2015, 07:30
Перець – в кошику, огірки – в каструлі з хріном і часником, персики загортаємо в серветки, брокколі ставимо в вази, а помідори – догори хвостиками

Звичайно, найкраще їсти овочі свіжими.

Ідеальний варіант – їсти овочі свіжими. Але це виходить не завжди, тому ми розпитали продавця на Лісовому ринку Оксану Пузан і фермера Сергія Саука про те, як краще зберігати овочі, фрукти та зелень в домашніх умовах.

ХОЛОДИЛЬНИК. Перш ніж укладати овочі або фрукти в поліетиленовий пакет, охолодіть його, щоб не утворювався конденсат, адже волога знижує терміни зберігання. Салат і цвітна капуста будуть свіжими довше, якщо в пакет помістити два-три шматочки цукру – він вбере зайву вологу. Але не всі овочі можна зберігати в поліетилені – це протипоказано для огірків, помідорів, баклажанів і солодкого перцю. Яблукам, бананам, диням, помідорам потрібно виділити в холодильнику окремий ящик. Справа в тому, що вони виробляють етилен – він підсилює дозрівання і псування продуктів, що знаходяться поруч. Можна використовувати ці властивості, тільки якщо, наприклад, до незрілих овочів або фруків покласти стиглого побратима – всі інші дозріють швидше.

Реклама

НЕ ПОРУШУЙТЕ ПРАВИЛ СУСІДСТВА

Деякі овочі чудово поєднуються в салаті, але терпіти не можуть один одного як сусідів по холодильнику. Не варто зберігати поряд з томатами капусту або селеру. Морква, полежавши поряд з помідорами і перцем, може гірчити. Огірки і зелений перець не повинні зберігатися поряд з червоними яблуками і помідорами – інакше вони почнуть гнити. А ось добросусідські відносини зберігають буряк, який вбирає вологу, і картопля, яка її виділяє. За рахунок цього буряк не в'яне, а картопля – не пліснявіє.

Також овочі довго не будуть псуватися, якщо перекласти їх цілими зубчиками часнику (приблизно 3 шт на 1 кг).

Реклама