Лінивий хачапурі на кислому молоці
Хачапурі з сиром – найпопулярніші і улюблені. Для їх приготування можна використовувати будь-який розсольний або твердий сир.
Гарні також хачапурі з сумішшю сирів або з начинкою з сиру, змішаного з сиром. Якщо сир дуже солоний, його нарізають скибочками і вимочують у воді протягом двох-п'яти годин перед приготуванням начинки.
Хачапурі: рецепт по-аджарськи
Час приготування:
- Більше 3-х годин
Складові:
Для тіста:
- 650 г борошна
- 400 мл води
- 15 г солі
- 3 г сухих дріжджів
Для начинки:
- 1.2 кг імеретинського сиру (можна навпіл з сулугуні)
- 6 яєць
- 100 г вершкового масла
Спосіб приготування:
- Дріжджі розвести теплою водою, додати в миску з борошном, посолити, влити теплої води і замісити тісто. Вимішувати протягом 10 хвилин. Тісто має вийти пластичним, але не тугим. Дати постояти в теплому місці 2-3 години.
- Розділити тісто на шість частин. З кожної частини сформувати ковбаску. Розкачати в овальний корж. В середину викласти тертий сир. Краї коржика з'єднати по центру. Повинен вийти витягнутий пиріжок. Перевернути його швом вниз.
- У центрі зробити поздовжній розріз. Розширити краї і злегка закатати. За формою хачапурі має нагадувати човник.
- Випікати в духовці, попередньо розігрітій до 200-220 ° С, протягом 10-12 хвилин.
- Вийняти з духовки, в центр кожного хачапурі розбити по яйцю і запікати ще кілька хвилин. Перед подачею на стіл покласти в них по шматочку вершкового масла.
Дивіться відео, в чому секрети смачних хачапурі:
Хачапурі: рецепт на сковороді від Олексія Суханова
Час приготування:
- 2 години
Складові:
Для тіста:
- 200 г мацоні або грецького йогурту
- 25-50 мл боржомі або води з содою
- Сода, погашена оцтом
- 300 г борошна
- Сіль
Для начинки:
- 250 г сулугуні
- 300 г бринзи
- 2 яйця
Спосіб приготування:
- Взяти мацоні або грецький йогурт, додати воду з содою або боржомі. Перемішати.
- Додати соду, погашену оцтом. Перемішати до стану, поки в тісті не з'являться бульбашки.
- Влити суміш в борошно. Потім круговими рухами замісити тісто. Всі дії з тістом потрібно робити виключно в одному напрямку і круговими рухами. За годинниковою стрілкою або проти годинникової – неважливо, але тільки по колу! Тісто не повинно липнути до рук. Після цього накрити його плівкою і залишити на 20-30 хвилин при кімнатній температурі.
- Взяти сулугуні та бринзу. Натерти на тертці, пропустити через м'ясорубку або розкришити виделкою. Додати яйця.
- Зробити 3-4 кульки. Розділити тісто на 3-4 шматочки. Кожну кулька замішувати руками по колу, як би загортаючи тісто всередину. Руками зробити з тіста круг. Покласти кульку начинки.
- Защипати тісто по колу як на хінкалі. Повинна вийти кулька з начинкою всередині.
- Взяти качалку і акуратно розкачати кульку до кола діаметром не більше 15 см. Не тонко! Слідкуйте, щоб начинка не вилізла.
- Нагріти сковорідку. Бажано чавунну або будь-яку іншу з товстим дном. Змастити вершковим маслом. Покласти хачапурі защипом вниз.
- Залишити на сковороді на 15 хвилин. Коли підрум'яниться, перевернути. Можна зверху змастити хачапурі розтопленим вершковим маслом.
Хачапурі на кефірі: рецепт хачапурі по-грузинськи на сковороді
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 5 склянок пшеничного борошна
- 1 яйце
- 500 мл мацоні або кефіру
- 300 г бринзи
- 200 г сулугуні
- 100 г імеретинського сиру
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. цукру
- 1 ст.л. розпушувача без гірки
- 2 ст.л. рослинної олії
Спосіб приготування:
- Просійте борошно разом з розпушувачем. Зробіть в борошні "колодязь" і влийте в нього мацоні, збите виделкою яйце і трохи олії; додайте сіль і цукор. Замісити еластичне тісто, загорніть його в плівку і поставте в холодильник на годину.
- Сири натріть на тертці і перемішайте.
- Дістаньте охолоджене тісто з холодильника, розкачайте його на невеликі шматочки круглої або овальної форми товщиною не тонше 1 см, на середину кожного коржика викладіть по 5 ст.л. сиру і зберіть краї тіста в "мішечок". Середину залиште відкритою.
- Після цього акуратно переверніть корж, щоб не висипався сир, і розкачайте качалкою.
- Розігрійте духовку або сковороду, змастіть рослинною олією і випікайте хачапурі сиром вгору на середньому вогні.
- Готові хачапурі подавайте гарячими, змастивши їх вершковим маслом.
Хачапурі по-імеретинськи
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 2 склянки теплої води
- 1 ст.л. цукру
- 1 ст.л. сухих дріжджів
- 1 ч.л. крупної солі
- 50 г вершкового масла
- 0.5 склянки олії
- 1 кг пшеничного борошна
- 1.2 кг імеретинського сиру
- 2 яйця
Спосіб приготування:
- Влити в миску воду, додати цукор і дріжджі. Перемішати і залишити в теплі на 15-20 хвилин. Додати сіль.
- Розтопити вершкове масло і змішати його з олією. Додати до дріжджової суміші.
- Всипати просіяне борошно і замісити тісто. Поставити підходити на 1 годину, щоб тісто збільшилося в об'ємі в два рази.
- Розім'яти сир виделкою, додати яєчні білки. Перемішати.
- Розділити тісто на 4 частини, розкачати в плоскі коржі. Викласти зверху начинку. Зібрати краї коржа над начинкою, щоб вийшла куля. Акуратно розрівняти її руками, потім розкачати качалкою. Слідкуйте, щоб тісто не прорвалося.
- Змастити хачапурі збитими яєчним жовтком. Випікати в розігрітій до 200 ° С духовці близько 20 хвилин.
- Подавати хачапурі можна як гарячими, так і холодними.
Простий рецепт хачапурі з листкового тіста
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 500 г готового листкового тіста
- 1 яйце
- 500 г сулугуні (імеретинського сиру або бринзи)
- Вершкове масло
Спосіб приготування:
- Розкачайте з листкового тіста квадратні коржі товщиною 3-5 мм.
- В середину викладіть начинку з тертого сиру зі злегка збитим яйцем.
- Загорніть краї коржів у вигляді конверта і зліпіть їх так, щоб начинка в середині залишилася відкритою. Випікайте в духовці до готовності.
- Гарячі хачапурі змастіть вершковим маслом.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати швидкі хачапурі на грилі . Сьогодні.Lifestyle також розповідали, як зробити справжні грузинські хінкалі .