Як приготувати голубці: три прості рецепти

17 січня 2020, 13:20
Ці рецепти домашніх голубців займуть гідне місце у вашій кулінарній книзі

Голубці з фаршем і рисом

Традиційні голубці – це м'ясний фарш з рисом, загорнутий в капустяне листя. Найчастіше голубці тушкують, але іноді запікають у духовці.

Дивіться відео, як вибрати якісний фарш:

Реклама

Капусту для голубців потрібно брати ніжну – вона більш соковита і легше розбирається на листя. Фарш можна брати за смаком, на ваш розсуд, яловичий, свинячий або змішаний. Врахуйте, що свинячий виходить більш соковитим, а в яловичий треба буде додати трохи олії, щоб голубці не були сухуваті.

Читайте також:

Реклама

Голубці: класичний рецепт фаршем і рисом

Голубці з фаршем і рисом

Час приготування:

Реклама
  • 2 години

Інгредієнти:

  • 500 г змішаного фаршу
  • 1/2 чашки рису, відвареного до напівготовності
  • 1 цибулина, очищена і дрібно нарізана
  • 2-3 столові ложки кетчупу або один протертий помідор
  • Сіль перець
  • 1 середній качан капусти

Для соусу:

  • 1 цибулина, дрібно нарізана
  • 1 банка (450 г) помідорів у власному соку або 3-4 великих помідора
  • 2-3 столові ложки сметани
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Покласти в миску фарш, рис, цибулю, кетчуп, сіль і перець і добре перемішати. За бажанням додати кілька ложок води.
  2. У великій каструлі закип'ятити воду. У качана відрізати нижню частину (там, де їх скріплює качан), трохи нижче середини. Так листя будуть легше відділятися.
  3. Покласти капусту в киплячу воду зрізом в верх і розділити на листя за допомогою двох виделок. Поварити листя 2-3 хвилини, потім вийняти з рідини.
  4. Для соусу цибулину обсмажити до золотистого кольору. Помідори дрібно нарізати або перетворити на пюре в кухонному комбайні, додати до цибулі. Посолити і поперчити, добре розмішати, накрити кришкою і тушкувати 5-10 хвилин на слабкому вогні. В кінці додати сметану.
  5. Якщо ви не хочете смажити цибулю, соус можна приготувати і за іншим рецептом: в мисці змішати 4-5 столових ложкек кетчупу, 2-3 ложки сметани, сіль, перець, залити водою і добре розмішати.
  6. На кожен лист капусти покласти фарш і сформувати голубці. За бажанням обсмажити кожен голубець до золотистого кольору.
  7. Голубці щільно вкласти в товстостінну каструлю. Зверху вилити соус і додати стільки води, щоб голубці були покриті.
  8. Щільно накрити каструлю кришкою і тушкувати на слабкому вогні близько години. Подавати блюдо гарячим.

Голубці без томату з морквою

Голубці без томатного соуса

Час приготування:

  • 1 годину

Інгредієнти:

  • 1 маленька білокачанна капуста
  • 300 г м'ясного фаршу
  • 1 морква
  • 100 г рису
  • 3 ст. л. сметани 20%
  • 1 цибулина
  • 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Капусту розділити на листя, надрізати качан.
  2. Листя відварити в окропі 2-3 хвилини і дати охолонути.
  3. У миску скласти фарш, відварений до напівготовності рис, дрібно нашатковану цибулину і яйце. Добре перемішати, посолити і поперчити.
  4. Викласти на кожен лист капусти по дві столові ложки фаршу і загорнути. Укласти в сковороду з розігрітою олією і трохи обсмажити з двох сторін по 2 хвилини.
  5. Засипати зверху тертою морквою і залити сметаною, розмішанною в склянці кип'яченої води.
  6. Закрити кришкою і тушкувати 30-40 хвилин. Викласти на блюдо посипати дрібно нарізаним кропом.

Голубці з фаршем в духовці

Голубці в духовці

Час приготування:

  • 2.5 години

Інгредієнти:

  • 400 г м'якоті яловичини (лопатка, шия)
  • 250 г м'якоті свинини (окіст, лопатка)
  • 1 пучок збірної зелені (кріп, петрушка, базилік)
  • 1 невеликий качан капусти
  • 1/3 склянки рису
  • 1 середня цибулина
  • Оливкова олія
  • Сіль, мелений чорний перець

Для соусу:

  • 1 велика цибулина
  • 1 середня морквина
  • 1 великий солодкий червоний перець
  • 1 ч. л. сушеного базиліка
  • Оливкова олія
  • Сіль, мелений чорний перець
  • 600 г подрібнених помідорів у власному соку

Спосіб приготування:

  1. Зробіть томатний соус для голубців. Очистіть цибулю і моркву, у солодкого перцю видаліть плодоніжки і насіння. Цибулю і солодкий перець наріжте дрібними кубиками, моркву натріть на тертці. У сковороді розігрійте олію і обсмажте цибулю до м'якості. Покладіть моркву і солодкий перець і смажте ще 7-10 хвилин. Додайте помідори і готуйте ще 3-5 хвилин, посоліть, поперчіть і всипте сушений базилік.
  2. М'ясо наріжте середніми шматками і пропустіть через м'ясорубку з середньою решіткою.
  3. Закип'ятіть воду в каструлі і відваріть рис до напівготовності, 10 хвилин. Відкиньте рис на сито і злегка остудіть.
  4. Цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками. Обсмажте цибулю на середньому вогні до золотистого кольору.
  5. Дрібно наріжте зелень. Додайте цибулю в фарш разом з рисом, зеленню, сіллю і перцем і добре перемішайте.
  6. Покладіть качан капусти у велику каструлю, залийте окропом і варіть 5-7 хвилин. Перекладіть капусту в друшляк і дайте стекти воді. Маленьким ножем зріжте листя біля основи і акуратно зніміть його.
  7. Покладіть лист капусти на дошку. Тримаючи дуже гострий ніж паралельно дошці, зріжте потовщення в тому місці, де лист прикріплювався до качані – він повинен бути всюди однакової товщини. Покладіть в центр листа 1-2 ст. л. фаршу і загорніть конвертом.
  8. Розігрійте велику сковороду з оливковою олією на середньому вогні і обсмажте голубці з двох сторін до рум'яної скоринки. Перекладіть голубці в форму для запікання і залийте томатним соусом. Накрийте деко фольгою і поставте в духовку, розігріту до 190 ˚С, на 1 годину 15 хвилин.
  9. Подавайте голубці зі сметаною.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як приготувати з фаршу ідеальні котлети . Ми також ділилися кращими ідеями страв з фаршу .