Як правильно вибрати масло і не натрапити на фальсифікат?

20 грудня 2019, 09:30
Незалежний Центр Експертиз "ТЕСТ" презентував результати дослідження якості вершкового масла, спредів та сумішей рослинно-вершкових

Незалежний Центр Експертиз "ТЕСТ" презентував результати дослідження якості вершкового масла, спредів та сумішей рослинно-вершкових.

У списку жирових продуктів, які використовуються в харчуванні і готуванні, досить великий асортимент. Це і вершкове масло, і спреди, і рослинно-вершкові суміші – кожен них має чіткі вимоги до складу. На жаль, на ринку зараз нерідко можна натрапити на фальсифікований продукт.

Реклама

Напередодні свят Центр Експертиз "ТЕСТ" перевірив – наскільки інформація, заявлена на етикетці, відповідає дійсності.

Вершкове масло

Відповідно до стандарту ДСТУ 4399:2005 масло повинно містити виключно молочний жир. Будь-які інші домішки, такі як рослинний жир, відразу позбавляють продукт назви "вершкове масло", переводячи його в розряд фальсифікатів.

Із 8 зразків масла тільки 3 (!) були справжніми, тобто не містили в складі нічого, крім молочного жиру: "Ферма", "Яготинське" і "Селянське "Люстдорф".

Реклама

Торгові марки "Богодухівський молзавод", "Старокостянтинівський молочний завод", "Вершкова Долина", "Мальва" та "Рихальський завод сухого молока" виявилися підробкою, бо мали у складі сторонні домішки немолочних жирів.

"Існує три основних правила для покупця, як не натрапити на фальсифіковану продукцію. По-перше, завжди треба купувати масло, спреди та суміші у перевірених виробників у перевірених місцях. Коли купуєш у супермаркеті – відсоток фальсифікації різко зменшується. По-друге, важливо орієнтуватися на дослідження "ТЕСТу", бо вони засновані на результатах незалежних лабораторій. По-третє, обов’язково звертайте увагу на ціну продукту – якщо вона нижча, ніж у більшості перевірених виробників, з великою ймовірністю, перед вами продукт-фальсіфікат", – розповіла Ніна Кільдій, керівник відділу тестувань Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ"

Реклама

Спреди і суміші рослинно-вершкові

Ця категорія відрізняється від масла тим, що містить у складі як молочний, так і рослинний жир.

Спред, згідно з ДСТУ 4445:2005, повинен містити не менше 25 % молочного жиру, із загальною жирністю продукту від 50 % до 85 %.

Суміші рослинно-вершкові (або рослинно-молочні) регламентуються ТУ – вміст молочного жиру в продукті встановлює безпосередньо виробник, але молочний компонент у складі обов'язковий.

Результат нашої перевірки сумішей рослинно-вершкових і спредів більш втішний: з 7 продуктів 4 відповідали своєму найменуванню і не перевищили допустиму норму вмісту трансжирів (не більше 8 % згідно з ДСТУ). Це марки "1", "Вигода", "Тульчинка", "Полтавське", в яких вміст молочного жиру відповідав заявленим цифрам.

У спреді "Дві корівки" вміст молочного жиру був значно нижчим, ніж заявлений.

Марки ARO і "Народний продукт" мали перевищення вмісту трансжирів: 8,4 % і 8,9 % відповідно.

"Суміші та спреди – це 100% краще, ніж фальсифіковане масло, тому що ці продукти регламентовані ДСТУ/ТУ. Ми переконалися, що у цьому випадку, найкращий вибір – це перевірені виробники. У нашому дослідженні марки "Тульчинка", "Вигода", "Полтавське" и "1" повністю відповідали нормативам", – сказав Валентин Безрукий, директор Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ".

Висновок

Кожна з категорій – вершкове масло, спред, суміш рослинно-вершкова – має свого покупця і зобов'язана відповідати нормам або декларації виробника.

Оскільки вершкове масло – це більш дорогий продукт, то його підробляють частіше. Не варто купувати його чи будь-які масложирові продукти у неперевірених виробників. Також варто звертати увагу на ціну: якщо вона занадто відрізняється від перевірених виробників, імовірніше перед вами підробка.

Ми переконалися, що хоча на ринку все ще багато фальсифікатів, перевірені виробники все ж дотримуються норм ДСТУ/ТУ.

Важливо відзначити, що справжні суміші рослинно-вершкові і спреди набагато кращі за фальсифіковане масло: вони коштують дешевше і на їх етикетках написана правдива інформація.

З повним текстом дослідження можна ознайомитись за посиланням – https://test.org.ua/tests/food/551