Як правильно влаштувати власну екоферму

16 липня 2014, 03:00
Прибуток ферма почне приносити через 1,5 року

Екоферми: що садити і куди продавати?

Органічне землеробство – дуже популярне явище в Європі. Потихеньку приживається воно і в Україні : у нас є магазини, що продають тільки екотовари , а у великих торгових мережах супермаркетів неважко знайти овочі , фрукти , зелень і ягоди , на яких є позначка " органічні ". Коштують такі корисності в півтора -два рази дорожче звичайних своїх побратимів , вирощених за допомогою пестицидів і нітратних добрив. Що, відповідно , в рази збільшує заробітки тих , хто ці овочі -фрукти вирощує . "Сегодня" з'ясувала , як організувати свою екоферму , що на ній вирощувати і де збувати продукцію .

Реклама

РОДЮЧА ЗЕМЛЯ ПОДАЛІ ВІД МІСТА



Також паралельно майбутньому фермеру потрібно зареєструватися як підприємець (ФОП ) і вибрати II категорію спрощеної системи оподаткування ( від 2 до 20 % мінімальної зарплати , щомісячний податок – до 244 грн на місяць).

Щоб вирощувати органічні овочі та фрукти , потрібно знайти підходящу ділянку землі і укласти з його власником договір про оренду. "Бажано вибирати ту ділянку , яка або ніколи не використовувалася для землеробства , або за останні 10 років при її використанні застосовувалося мало хімічних пестицидів ( про це можна запитати місцевих жителів) , – говорить фермер Віталій Васянович . – Ділянку краще шукати за містом , подалі від жвавих трас , шкідливих виробництв і тваринницьких ферм. Сама грунт повинен бути наближеним до чорнозему – він найбільш родючий . В ідеалі біля поля повинен бути або колодязь , або свердловина ".

При виборі поля потрібно враховувати не тільки екологію району та імовірну чистоту землі , а й відносну близькість (10-15 км ) великого рай – або облцентру . Не забуваємо і про вартість оренди . У різних районах країни вона може відрізнятися – від 500-800 до 2000-3000 грн за гектар (за весь сезон). За словами Віталія Васяновича , для органічного землеробства підходить поле від 1 гектара ( 100 соток).



БУР'ЯНИ і РОЗСАДА

Реклама



"В першу чергу треба позбавитися від бур'янів. Для цього навесні землю переорюють і на ділянку висаджують жито , яка добре росте і " душить " бур'яни , – пояснює глава ферми "Вілла Троянд" Юрій Сергєєв. – На початку осені жито прибирають міні- комбайном. В середині осені весь сухостій на ділянці випалюють і землю удобрюють коров'ячим гноєм або перегноєм з біовідходів . Якщо гній можна купити ( 50 кг коштують 30-60 грн) , то справжній перегній можна отримати тільки з ями з біосміття . Навесні ділянку рихлять на глибину 10-15 см невеликим трактором зі спецплугом ". Оранка , а також збирання жита комбайном обійдеться в 15-30 грн за сотку. До другої весни фермеру потрібно визначитися , які культури вирощувати. Початківцям Юрій рекомендує вибрати " борщовий набір" : буряк , картопля , капуста , морква і цибуля (можна додати помідори і огірки) . Їх простіше вирощувати , вони дають гарний врожай і добре зберігаються . Посівний матеріал – розсаду , коренеплоди та насіння – краще купувати в профільних аграрних інститутах , що видають на них документи, де вказано , що вони не гібриди і без ГМО. Розсада може коштувати 2000-3000 грн.



КУПІВЛЯ ТЕХНІКИ І СЕРТИФІКАТІВ



"Після того як фермер визначиться з біопрепаратами , які він буде використовувати для боротьби з шкідниками і хворобами , потрібно купити міні -трактор з підвісними плугами , – пояснює Юрій Сергєєв. – Без нього ніяк : сім'я з трьох осіб , навіть за умови залучення двох -трьох робітників, ефективно гектар землі не обробить . До того ж трактор зі спеціальними плугами не тільки спушує землю , а й може її підгортати , а також видаляти бур'яни ". Коштує такий агрегат 35-45 тис. грн.

Наступний етап – отримання сертифіката відповідності на землю і добрива, насіння , саджанці , біопрепарати від шкідників і на продукцію. Такий сертифікат може видаватися , за словами юриста ЮК "Олексій Пуха і партнери " Олександра Козакова , приватними українськими та іноземними компаніями , у яких є міжнародна акредитація на право проводити органічну сертифікацію. Сертифікати відповідності на землю і технології виробництва , видані такими компаніями , визнаються не тільки в Україні , а й за кордоном. Перевіркою якості продукції займається Держсільгоспінспекція .

"Спочатку фермер звертається до нас з проханням про сертифікацію , – говорить директор компанії " Органік стандарт " Сергій Галашевський . – Ми висилаємо йому норми і вимоги до органічного виробництва за стандартами ЄС. Якщо людина впевнена , що зможе їх виконувати , ми підписуємо договір і починаємо процес сертифікації . Наш інспектор на місці перевіряє все, що має відношення до процесу виробництва : історію поля за останні три роки , документи на посівний матеріал , добрива та біопрепарати . Якщо все відповідає вимогам , ми видаємо сертифікат. Але статус " органік " продукція отримає тільки на другий -третій рік сертифікації за умови дотримання вимог. Якщо є порушення , то їх потрібно буде виправляти" . Сертифікат доведеться оновлювати щороку , він коштує 5400-10 000 грн.

Реклама



ЗБИРАЄМО УРОЖАЙ І ПРОДАЄМО



Для проведення посівної , висадки розсади , а потім і для збору врожаю , фермеру напевне знадобиться допомога кількох робітників. Платити їм можна як погодинно ( 10-15 грн на годину) , так і за кількість зібраних кілограмів. Наприклад , по 1-2 грн за кг. Оскільки урожай з липня доведеться збирати постійно протягом декількох місяців , працівникам потрібно буде платити в середньому 3000-3500 грн. Гроші на зарплату необхідно заздалегідь закласти в стартовий бюджет.

Після збору овочі фасують в дерев'яні коробки , які доведеться або купувати (коштують 15-20 грн штука ), або майструвати самостійно.

Для кожної партії продукції фермер з покупцем складає договір купівлі-продажу. Також фермер кожну партію повинен відвезти у ветлабораторію . Як розповіли нам в одній зі столичних ветлабораторій , тут зразки продукції , відібрані співробітниками , проходять аналізи на вміст нітратів . Крім того , вимірюють радіаційний фон овочів і фруктів , а також визначають , чи немає на плодах бруду , помятостей , вологи або цвілі. Також працівники лабораторії звертають увагу на колір , аромат і смак. Проводяться такі аналізи протягом 10-15 хвилин і коштують копійки : аналіз партії овочів одного виду до 50 кг коштує 1,54 грн , а до 100 кг – 2,76 грн.

За словами Юрія Сергєєва , при вдалих погодних умовах , середньої врожайності та правильному зберіганні можна заробити від 40 до 70 тис. грн чистого прибутку за сезон. Але при цьому за перші півтора року в екоферми доведеться вкласти близько 150-180 тис. грн.



ПРАВИЛЬНИЙ ПОЛИВ



Після посіву і всхода овочів грядки один- два рази підгортають і позбавляють від бур'янів. Після цього на ділянці встановлюють системи поливу. Для зволоження поля можна використовувати як систему крапельного зрошення , так і звичайні розбризкувачі . Воду доведеться подавати з колодязя або свердловини за допомогою насоса (коштує 6000-8000 грн). Якщо свердловини немає , її доведеться пробити на глибину 5-10 м ( коштує це 250-270 грн за метр).

Найоптимальнішим фахівці називають використання крапельного зрошення – в цьому випадку вода витрачається з максимальним ефектом. Таку систему поливу можна купити як через інтернет , так і в спеціальних магазинах . У неї входять водозабір , вузол підготовки , фільтри , мережа магістральних , розподільних і поливних трубопроводів , а також краплинні стрічки з крапельницями . Коштувати така система буде разом з установкою на одному гектарі близько 10-12 тис. грн. При крапельному зрошенні вода подається безпосередньо під коріння рослин у невеликих дозах протягом 5-12 годин на добу залежно від сільгоспкультури . В системі крапельного поливу можна контролювати кількість води, її натиск і частоту подачі на грядки , оскільки різні овочі і навіть різні їх сорти потребують різному режимі поливу.



ШУКАЄМО ПОКУПЦІВ ЕКОПРОДУКЦІЇ



У міру росту рослин їх слід двічі обробити біопрепаратами від шкідників і кілька разів – від хвороб. На цих етапах фермер вже може починати шукати покупців своєї продукції і потурбуватися місцем її зберігання.

Продати свій майбутній урожай можна як у магазини, що продають екотовари , так і у великі торговельні мережі супермаркетів , на оптові бази або ринки. Щоб знайти покупців , доведеться витратити не одну годину на телефонні та особисті переговори. У магазини та супермаркети овочі можна буде продати за вигіднішою ціною , але тут готові брати тільки невеликі партії. А ось гуртові бази готові закуповувати більше , але за нижчою ціною. Ціну на органічну продукцію варто встановлювати на 30-50% вище , ніж на звичайні овочі , вирощені в регіоні , де працює фермер. Для покупців головним доказом того , що продукція органічна , стане сертифікат відповідності.

ЗБЕРІГАННЯ.Для утримання овочів знадобиться великий сарай площею 60-70 квадратних метрів і висотою близько 3 метрів. У ньому мають бути секції для окремих овочів. І якщо помідори та огірки будуть продаватися в міру визрівання , то картопля , буряк , морква , цибуля і капуста будуть зберігатися в сараї – сховищі . Для підтримки певної температури всередині (якщо ви хочете зберігати товар кілька місяців , то для нього треба постійно підтримувати температуру 2-5 градусів ) сарай потрібно буде утеплити , обшити гіпсокартоном і встановити в ньому апаратуру , яка буде підтримувати потрібну температуру в будь-який час року. Таке облаштування сараю – сховища може обійтися в 40-45 тис. грн.