Як правильно солити страви: практичні поради від Григорія Германа

6 лютого 2019, 15:14
Кілька простих правил, як працювати з сіллю

"Істинно сказано: недосіл на столі, пересіл – на голові. Тому що простіше досолити готову страву, коли вона стоїть на столі, ніж боротися з пересолом", – говорить ведучий програми "Ранок з Україною" Григорій Герман.

Реклама
  • Почнемо з найпростішого – овочевого салату. Його слід солити не раніше, ніж за хвилину до вживання. Огірки, помідори і червоний перець – всі вони починають виділяти сік при контакті з сіллю. Тому якщо посолите безпосередньо перед подачею, ви отримаєте салат, а не овочеву кашу.
  • Сіль буває морською, повареною, йодованою. Ступінь солоності кожного виду відрізняється. Тому краще зробіть вибір пачки, щоб не помилитися з дозуванням.
  • Щоб риба добре просолилася, її потрібно не просто посипати, а й добре натерти сіллю.
  • Звичайно, з м'ясом зазвичай морока, але на 1 кг запеченого м'яса зазвичай потрібно 0.5 ст. л. солі; для стейка – 1 ч. л. Якщо говорити про яловичину, то потрібно максимум 0.5 ч. л., щоб відчувався смак м'яса. А для 1 кг фаршу – приблизно 1.5 ч. л.
  • Солити суп потрібно тоді, коли основні інгредієнти дійшли до готовності. На 1 л рідини потрібна чайна ложка солі. Це правило стосується не тільки супу, але й вареників і пельменів.
  • А якщо суп пересолений, додайте в каструлю маленький пакетик рису і варіть 7-10 хвилин. Всю зайву сіль рис "витягне" в себе. А якщо такого пакетика у вас немає, додайте дві картоплі.
  • Якщо ви пересолили овочеве рагу, додайте помідори і тушкуйте ще раз. Також вам допоможе гарнір, який можна не солити. Забирають зайву сіль і молочні продукти: сметана або вершки.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, як можна використовувати застарілі овочі і фрукти. Ми також писали про найкорисніші поєднання свіжих соків. Крім цього, ми ділилися рецептом пасти з індичкою в томатному соусі.