Як правильно відкривати, подавати і пити шампанське

24 січня 2016, 01:10
Напій можна зіпсувати неправильним охолодженням, а келих потрібно наповнювати на дві третини

Класти пляшку шампанського прямо в лід - неправильно.

У першу чергу, ігристе вино повинно бути охолоджене . Оптимальна температура подачі 7-9 ° C, кращі марки вимагають меншої охолодження – до 9-12 ° С. Якщо ж вино не занадто якісне – можна охолодити його до 3-4 ° С , холод приховає всі дефекти , пише Forbes.

Охолоджувати ігристе вино шоковим методом морозильної камери не можна, оскільки різкі перепади температури йому шкодять . Можна скористатися холодильним відділенням для напоїв на годину-дві або будь ємністю , що нагадує відро для шампанського.

Реклама

Проте ставити напій у чистий лід не варто – надто довго доведеться чекати результату . Оптимальний спосіб – додати лід у воду, в однаковій пропорції , і опустити туди пляшку на 15-30 хвилин. Келих охолоджувати, як у випадку з іншими напоями , не слід. Це призведе до утворення вологи, яка ігристому зовсім не потрібна .

Охолоджене ігристе вино менше піниться при відкритті пляшки.

Скоротити кількість піни можна також , правильно відкривши пляшку. Будь-яка пляшка ігристого оснащена мюзле – дротом, який утримує корок у пляшці у разі перевищення тиску всередині . Його потрібно акуратно відкрутити і зняти , притримуючи пробку рукою. Якщо пробка вже почала свій шлях з пляшки , то , не знімаючи повністю мюзле , а тільки відкрутивши петлю біля його основи, потрібно міцно взятися за пробку і дати їй м'яко вийти з горлечка , щоб не було гучного звуку . Якщо після зняття мюзле пробка продовжує перебувати всередині, потрібно взяти пляшку в одну руку ( за горлечко або дно) , іншою рукою притримувати пробку , потім нахилити пляшку , щоб поверхня розливу вина всередині була максимальною, а тиск усередині , відповідно, мінімальним, і покриття її . В кінці процесу ігристе повинно зробити видих .

Реклама

Келих. Ігристе необхідно правильно і зі смаком " одягнути " , підкресливши всі достоїнства вина. "Одяг" повинен бути прозорим і тонким , щоб показати всю ажурність піни і стрункість  бульбашок напою. Келих – креман чудово підкреслить цукерково солодкі зразки ігристого вина , наприклад, Асті .

Високий флюте або флейта найкраще підійде для легких , молодих ігристих вин , наприклад, просекко . Для зрілого , насиченого палітрою смаку та аромату шампанського доречніше вибрати келих , що трохи розширюється до середини і звужується до верху, адже 70 % смаку напою – в його ароматі .

Збільшена площину для гри бульбашок з подальшим звуженням кола до верху максимально концентрує аромат. Келих при цьому необхідно наповнити на 2/3, інакше аромату ніде буде зібратися .

Реклама

І ще одна деталь , яку варто відзначити на картині де Труа : як герої тримають в руках келихи. Тримати келих з ігристим потрібно тільки за ніжку – легко і невимушено. По-перше, це красиво. Але при цьому естетика має під собою цілком логічне обгрунтування: таким чином вино в келиху менше нагрівається .