Як правильно готувати кутю: покроковий рецепт

6 січня 2016, 16:30
Кутю традиційно готують з пшеничних зерен, рідше з рису

Кутя - традиційне блюдо на Святвечір. Фото: instagram / hlebomoli.ru

На Святий вечір українці традиційно готують кутю. Якщо перекласти назву цієї страви з грецької, то найближче за змістом буде словосполучення "варена пшениця". Недарма в болгарській мові іноді кутю називають "вареним житом", пише kakchto.com.

Кутю традиційно готують з пшеничних зерен, рідше з рису. Як правильно зварити кутю, щоб вона була смачна і не розварена.

Реклама

1. Пшеницю потрібно кілька разів промити в холодній воді, і замочити на кілька годин (можна на ніч).

2. Після залийте зерно свіжою холодною водою, і ставте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть вогонь так, щоб вміст каструлі кипіло тихо, закрийте кришкою і варіть до м'якості. На це може піти від 2 до 3:00.

3. Поки кутя варитися, запарьте родзинки і курагу. Промиті сухофрукти складіть в чашку, і залийте окропом так, щоб він на 2-3 пальця покривав їх і дайте настоятися.

Реклама

4. Підготуйте горіхи. Волоські горіхи потрібно очистити, порубати на шматочки розміром з сушений родзинки. На сухій, чистій сковорідці трохи підсмажте їх. Помішуйте, щоб вони не пригоріли, а лише прожарити і зарум'янилися.

5. Коли пшениця буде м'якою, злийте з неї воду і починайте збирати кутю. Відкиньте на друшляк набряклі родзинки і курагу, а потім додайте їх до зерна. Туди ж висипайте горіхи. Заправте страву маком і не зцідженим з нього молочком. Все ретельно перемішайте. При необхідності додайте трохи меду.

Ваша кутя готова. Приємного вам апетиту і з Різдвом Христовим.

Реклама

Сьогодні, 6 січня відзначають Святвечір, який був одночасно останнім днем Різдвяного посту. Святковий стіл хоч і був пісний, але його накривали пишно – мінімум з 12 страв. Таку трапезу називають багатою кутею, яка вважається в цей вечір царицею столу.