Як підготувати черешки пагонів до зимового зберігання

24 жовтня 2015, 13:00
Важливі "талія" у чубука, температура при зрізанні і особливі умови зберігання

Правила зберігання. Черенок буде придатний для щеплення, якщо його тримають під насипом з тирси, снігу, піску, в підвалі або холодильнику.

Навесні дачникам, які хочуть урізноманітнити свій урожай і збільшити володіння, надасться така можливість. Однак, щоб це зробити, наприклад, з приглянутого у сусідів або свого посадкового матеріалу (куплений коштує дорого), потрібно потурбуватися заготівлею вже в жовтні-листопаді. За словами фахівців, справа ця непроста, оскільки потрібно не тільки вибрати вдалий пагін, але і правильно його зрізати. Однак і на цьому клопоти не закінчуються – черенки належить дезінфікувати і правильно закласти на зберігання. При цьому кожну культуру потрібно тримати взимку в спеціальних умовах, які підходять тільки для неї, інакше держак прийде в непридатність: покриється цвіллю, відімруть почки або перепріє внутрішність стебла. У такому випадку зусилля будуть витрачені даремно, і навесні доведеться розщедритися на покупний матеріал. Про те, як успішно заготовити живці, які секрети їх вимочування та обробки знезаражуючими засобами, "Сегодня" розповіли досвідчені садівники і працівники розплідників.

ЧУБУКИ БЕЗ ВУСІВ – У ПІСОК

Реклама

Чубуки винограду заготовляють до настання морозів, і беруться вони від здорового і плодоносного куща. Держак повинен потріскувати при згинанні, мати бежевий окрас і бути 1 см в діаметрі (але не більше 1,2 см, інакше він не проросте). Після нарізки (50-60 см в довжину або 5-7 міжвузлів) потрібно очистити його від пасинків і вусів і відразу обробити 5%-ним розчином залізного купоросу, щоб не пішла цвіль.

Після цього на чубуки прикріплюються бирки з сортом, і вони закладаються на зберігання. Варіантів кілька. "Якщо у вас є льох або підвал, можна спробувати зберігати живці там. Для цього потрібно звільнити місце, насипати 5 см піску і обприскати його 5%-ним розчином мідного купоросу. Поле цього укласти на пісок чубуки і пересипати піском 10-15 см. Температура в такому випадку не повинна перевищувати +6 °С, а пісок потрібно зволожувати, щоб він не пересох", – розповів фахівець по чагарникових херсонського розплідника Валерій Бабін.

ПО-ДОМАШНЬОМУ. Більш популярним і ефективним у дачників вважається зберігання живців взимку в холодильнику або на балконі. "Перед закладанням їх потрібно добу витримати у воді, а після півгодини потримати в марганцівці або продезінфікувати 3%-ним розчином мідного купоросу. Черенки просушують півдня-день і загортають в тонку тканину або марлю, змочену 3%-ним розчином купоросу. Після низ держака треба помістити в пакет або поліетиленову плівку (верх повинен виступати), щільно перемотати мотузкою (не скотчем і не наглухо) і помістити на нижню полицю холодильника або на балкон. Температура повинна бути нижче 7 °С. Один раз на місяць чубуки потрібно оглядати і вчасно видаляти цвіль (зрізи повинні бути світло-зеленими)", – стверджує він.

Реклама

Зв'язки. Після обробки та вимочування черешки потрібно просушити.

ПЛОДОВІ – В ЗАМЕТ

Реклама

Заготовити живці важливо вчасно і правильно, щоб не зіпсувати їх і не витратити час даремно. І перше, що потрібно зробити – це правильно зрізати держак підходящої товщини. Це потрібно робити, коли у дерева зупинилося сокорух. "Показник, що дерево перебуває в стані спокою – листя. Як тільки вона облетіла, держак можна брати. У менш зимостійких культур – персиків, абрикосів, черешні – порогова температура, після якої не можна зрізати держак – мінус 12-15 °С. Більш зимостійкі (вишні, сливи, яблуні, груші, айва, горобина) зрізати небажано, якщо температура опустилася до мінус 20-25 °С", – розповідає фахівець по щепленню плодово-ягідних культур Василь Загурський. Відповідним для зберігання та щеплення, за його словами, буде держак, товщина якого приблизно дорівнює звичайному простий олівець, а довжина – близько півметра. Пояснюється це тим, що занадто тонкий стовбур держака, швидше за все, висохне ще до того, як зростуться камбіальні шари прищепи та підщепи (кора і деревина). Занадто товстий держак може не прищепитися, оскільки прищепа і підщепа будуть один одного відторгати.

Сніг – укриття не для наших широт, так як відлига може зіпсувати держак.

ПІД СНІГОВИМ ПОКРИВАЛОМ. Щоб держак долежав до весни і був готовий до щеплення, потрібно забезпечити йому відповідні умови. Кісточкові черенки найкраще почувають себе при температурі мінус 2-4 °С. А ідеальне місце для їх зберігання – яма з тирсою. "У наших широтах, де взимку часто бувають відлиги, недостатньо просто накидати замет (до 50 см) на в'язку живців, так як кора може підіпре, і щеплення виявиться провалену. У наших умовах найкраще закопати живці в тирсі. Для цього потрібно на кожен повісити етикетку з назвою (подбавши і про те, щоб його було видно навіть після дощів і відлиг) і зв'язати живці в в'язку, присипавши вологою тирсою на висоту приблизно 15-20 см", – розповів про початок заготовки Василь Загурський . Після того як ця копиця задеревенеет від холоду, потрібно перенести тюк з живцями на північну сторону будинку, де його не буде висвітлювати сонце, помістити в яму глибиною 40-50 см з тирсою на дні шаром 15-20 см і завалити сухими тирсою шаром до півметра. Насип обов'язково потрібно вкрити плівкою, щоб черешкам не були страшні дощі і відлига. Так вони збережуть потрібне для щеплення стан, а відбраковування, за словами фахівців, буде мінімальною.

ТРОЯНДИ – У ПІДВАЛ

Зі здорових задерев'янілих пагонів (з середньої частини) нарізаються живці товщиною 3-5 мм і довжиною 10-20 см (вічок повинно бути не менше 5-8). Верхній зріз роблять горизонтальним на 5-10 мм вище верхнього листа, а нижній – під кутом 45 градусів, відступаючи від бруньки на 2-3 см, щоб залишилися поживні речовини. Зрізи повинні бути гладкими. Всі шипи видаляють. Кращі умови зберігання – сухий провітрюваний підвал або льох з температурою 1-3 °С і вологістю повітря 65-70%. Можливо і зберігання в холодильнику або в грунті нижче рівня промерзання. Саджанці прикопують в похилому положенні в ящики з вологим піском. Взимку на черешках утворюються невеликі коріння.

Зберігання в холодильнику.