Як харчуватися, щоб уберегти себе від застуди взимку

6 січня 2019, 08:00
Поради відомого українського дієтолога Світлани Фус

Налягайте взимку на продукти, багаті на клітковину.  Фото: freepik.com

Взимку наш імунітет знижений, тому ми хворіємо частіше. Дієтолог Світлана Фус в своєму Instagram дала кілька рекомендацій, як підняти витривалість організму і захистити себе від застуди.

 

Реклама
  • Їжте регулярно. З їжею надходить все необхідне для нашої імунної системи. Віддавайте перевагу їжі, яка легко засвоюється. Не пропускайте сніданків.
  • Замініть сир і кисломолочні продукти 0% жирності на сир низької жирності – 5-9%, а кисломолочні продукти на 1,5-2,5% жирності. Адже жир і жиророзчинні вітаміни з цих продуктів захищають ваші легені. Крім того, кисломолочні продукти є пробіотиками і покращують функцію кишечника.
  • Пам'ятайте про білок – риба, птиця, яйця, м'ясо дають необхідні амінокислоти для синтезу імуноглобулінів.
  • Щодня використовуйте свіжі та заморожені фрукти, овочі і ягоди – цінне джерело вітамінів, мінеральних елементів, антиоксидантів, а також клітковини і пектинів. Заморожені овочі та фрукти майже не поступаються свіжим з точки зору поживної цінності.
  • Не забувайте про каші. Мінерали і вітаміни, які в них містяться, беруть безпосередню участь у боротьбі з інфекцією. А клітковина активно виводить з організму токсичні речовини.
  • Вживайте часник, невелику кількість перцю. Аліцин, що міститься в часнику, з успіхом знищує не тільки віруси грипу, а й інші шкідливі бактерії та грибки.
  • Капсаїцин, знаходиться в гострому червоному перці і пиперин чорного перцю також мають противірусну дію, і стимулюють діяльність дихальної системи. У невеликих кількостях додавання цих продуктів до основних страв в простудний період буде корисно, якщо немає протипоказань з боку травної системи.
  • Цілий букет корисних речовин має чай з коріандром, корицею і імбиром, які допомагають боротися з вірусами застуди, а також стимулюють потовиділення і полегшують дихання.
  • Пам'ятайте про питний режим. Вода підтримує метаболізм, засвоєння поживних речовин і виведення токсинів, бере участь у терморегуляції організму.

"Харчуйтеся повноцінно! Це запорука міцного імунітету і гарного самопочуття", – порадила Світлана Фус.

Ми також писали, як схуднути після свят за допомогою детокс-напоїв.

Дивіться відео, які зимові напої зміцнюють імунітет:

Реклама