Як пити текілу: традиції мексиканські і не тільки

6 березня 2018, 12:24
Існує як мінімум вісім способів насолоджуватися мексиканським напоєм

Як пити текілу Фото: freepik.com

Придбати пляшку текіли сьогодні – не проблема. Але важливо ще й правильно скористатися її вмістом, щоб отримати максимум задоволення, а заодно і на оточуючих справити враження досвідченої людини.

Символ Мексики

Поряд з кактусами, древніми індіанцями і кукурудзяними коржиками, текіла – один із символів Мексики. Цей міцний напій отримують з агави шляхом дистиляції. Цікаво, що назву йому дано по імені місцевості, де його виробляють – міста в мексиканському штаті Халіско.

Реклама

Кращі сорти текіли проводяться з блакитної агави. При виготовленні більш дешевих сортів допускається використання спиртів з іншої сировини (маїсу або цукрової тростини, наприклад).

Виготовлення текіли почалося в XVI столітті, коли іспанські конкістадори здогадалися переганяти слабоалкогольний напій ацтеків з блакитної агави. Пізніше почалося промислове виробництво і виникли специфічні традиції, пов'язані з вживанням цього напою.

Вічна класика (мексиканський варіант)

Реклама

Фото: freepik.com

Класичний спосіб пити текілу широко відомий. Крім самого напою потрібні сіль і часточка лимона. Сіль насипають на ліву руку між великим і вказівним пальцем. Її злизують з долоні, відразу ж запивають текілою і закушують лимоном (а в ідеалі – лаймом). Перекидати чарку текіли потрібно швидко, залпом.

Ця класична методика може модифікуватися. Наприклад, деякі вважають за краще злизувати сіль не з рук, а з інших частин тіла (зовсім необов'язково своїх – злизування солі з тіла партнера дуже зближує). Незважаючи на те, що даний спосіб вважається вічною класикою, можна пити текілу й інакше.

Реклама

Більше аромату

Зазвичай для пиття текіли використовують маленькі стаканчики (форма не регламентується суворо, але бажано, щоб вони були з товстим дном). Але можна поекспериментувати з посудом. Наприклад, використовувати в якості стаканчиків половинки лимона з вичищеною з них м'якоттю. Для оптимального ефекту варто вмочити кожен такий "стаканчик" в крупну сіль.

Замість лимона можна використовувати і класичні лайми. Любителі експериментувати можуть спробувати й інші цитрусові, але тут треба бути уважніше: "стаканчики" з памели вийдуть занадто вже великими, а текіла – напій міцний, призначений для помірного споживання.

Цитрусова насолода (улюблений в Німеччині спосіб)

Класична тріада – сіль, текіла і лайм – популярна серед брутальних чоловіків. Для ніжних дам придумана солодша варіація. Замість солі використовується порошок кориці, а замість кислого лайма – солодкий апельсин. Технологія залишається тією ж – злизати корицю, запити текілою і закусити часточкою апельсина.

Цей спосіб подачі напою дуже популярний в Німеччині. Йому також віддають перевагу жінки в усьому світі. Деяким подобається закушувати текілу скибочками апельсина, щедро посипаними меленою корицею.

"Маргарита"

Фото: freepik.com

Цей коктейль, який став вже класикою, був винайдений в 1948 році американською аристократкою Маргаритою Сеймз. Коктейль прийнято подавати в конусоподібних келихах на тонкій ніжці. Перед наповненням краї келиха змочують у воді і опускають в дрібну кухонну сіль, щоб вийшла гарна кромка.

А рецепт самого коктейлю простий: на три частини текіли потрібно взяти по одній частині чистого лимонного соку і апельсинового лікеру "Куантро". Суміш треба гарненько розмішати і додати до неї лід.

"Сангріта"

Цей коктейль припаде до смаку любителям "Кривавої Мері". Для його приготування потрібні 6 помідорів, одна цибулина, два лимони, три апельсини, по чайній ложці солі, цукру і меленого перцю і, звичайно ж, текіла – півлітра. Помідори потрібно очистити від шкірки (можна використовувати консервовані томати), додати нарізану цибулину, сік цитрусових, перець, цукор, сіль і текілу. Всі інгредієнти змішуються в блендері до однорідності. При подачі до коктейлю додають колотий лід. Можна додатково присмачити напій свіжомеленим перцем.

"Бандеріта"

У перекладі з іспанської назва означає "прапорець". Кольори мексиканського прапора – зелений, білий і червоний. А для приготування напою, який символізує цей прапор, будуть потрібні, відповідно, інгредієнти цих квітів. З зеленим кольором все просто – сік лайма має зеленуватий відтінок. Білий колір символізує текіла. Нарешті, червоний колір – це готовий коктейль "Сангеріта" на основі текіли і томатів. Всі три рідини виливаються в окремі стаканчики і випивають по черзі: спочатку червону "Сангеріту", потім текілу, а в якості завершального акорду – лаймовий сік.

Швидке сп'яніння

Фото: freepik.com

Взагалі, текілу прийнято пити залпом – це не той напій, який смакують годинами, насолоджуючись оригінальними нотами смаку і аромату. Текіла популярна у тих, хто цінує не процес поглинання напою, а результат – сп'яніння. І для такого ефекту текілу рекомендується змішати з пивом. Такий коктейль в Америці називають "Туманним". На десять частин пива беруть одну частину текіли. Пиво має бути світлим. Випивається суміш залпом, і результат не змушує себе чекати.

"Текіла-Бум"

Цей коктейль подобається молодим і зухвалим. Воно й не дивно: пити текілу таким чином весело, це справжній атракціон. Знадобляться текіла і тонік (або солодка газована вода, бажано, прозора, на кшталт "Спрайт"). При використанні газованої сп'яніння настає швидше, тонік же – більш "безпечний" варіант. Важливо використовувати посуд з товстим дном, досить міцний.

Напої змішуються в пропорції один до одного прямо в келиху. Після цього потрібно накрити келих зверху рукою і сильно стукнути денцем посуду об стіл або барну стійку. Тут же в келиху з'явиться велика кількість піни, і треба встигнути випити напій, не проливши її.

Нагадаємо, минулого літа в Лос-Анджелесі фонтани забили текілою. А в домініканському нічному клубі чоловік помер, випивши на спір пляшку текіли.

Дивіться відео, як приготувати домашній лікер лімончелло: