Як не потрапити на підробку: головні правила вибору крабових паличок

18 грудня 2020, 13:02
Ідеальними вважаються крабові палички, які як мінімум на 30% складаються з сурімі

Як правильно обирати крабові палички

Крабові палички – продукт, без якого важко уявити святковий стіл. З них легко і швидко можна приготувати більше трьохсот страв. Чи є різниця, з яких крабових паличок готувати і що спільного між цим продуктом і порошком для прання, розповіла харчовий технолог Олена Сидоренко в програмі "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна".

Ідеальними вважаються крабові палички, які як мінімум на 30% складаються з сурімі і містять 5% крабового м'яса. А ще стандарт дозволяє додавання до продукту крохмалю картопляного, кукурудзяного і соєвих продуктів. Тобто в своєму складі крабові палички повинні містити 30% сурімі, 30% води, 30% крохмалю і 10% домішок сої і спеції.

Реклама

Багатошаровий салат з крабовими паличками на Новий рік 2021

На якість крабових паличок впливають і умови їх зберігання. Краще купувати їх в вакуумі і тільки ті, що зберігаються в морозилці.

"У вакуумній упаковці немає повітря, а якщо продукт має іншу упаковку, то треба бути обережними. Там є повітря, а значить цей продукт має набагато менший строк зберігання, – пояснив експерт союзу споживачів України Максим Несміянов. – До того ж слід звернути увагу на вагу продукту. Як правило виробники вказують масу з урахуванням упаковки, тобто обманюють споживачів приблизно на 5%".

Реклама

Читайте також:

Але експерти насамперед радять звертати увагу на склад продукту. Так, наприклад, якщо в складі крабових паличок вказано барвник Е-171, то все інше вже не має значення. Адже це відбілююча речовина. Саме вона дає такий білий колір крабовим паличкам. А ще в складі часто містяться фосфати, які використовують в пральних порошках та інших миючих засобах.

Дивіться відео, як правильно вибирати крабові палички:

Реклама

"Фосфати натрію утримують вологу і надають ніжності продукту, але в організмі людини порушують обмін речовин. Надлишковий вміст фосфору також впливає на роботу печінки і нирок", – розповіла харчовий технолог Олена Сидоренко.

У домашніх умовах якість продукту перевірити досить легко. Спробуйте переламати паличку. Якщо вона тендітна – значить вміст крохмалю більше змісту риби. Крім того, якісна паличка повинна бути еластичною і не зламатися при розгортанні. Це свідчить, що продукт дійсно рибний. Якісні крабові палички повинні бути соковитими, легко нарізатися і не втрачати своєї форми.

Раніше ми з'ясовували, як не потрапити на підробку при виборі червоної ікри.