Як не зіпсувати пікнік – вибираємо термосумку

14 червня 2015, 06:45
У термосумках перевіряйте шви і шар ізоляції, в термобоксах – відсутність відколів і тріщин, акумулятори, що протікають, замінюйте водою і використовуйте повторно

Холодильник на плечі.

У всіх любителів пікніків постійно виникає проблема, як зберегти продукти до подачі на стіл. Та й не тільки – лимонади, воду або пиво на природі хочеться пити холодними, а не гарячими. Для цього людство придумало автономні холодильники, термосумки та термоси. На що звертати увагу при їх виборі, "Сегодня" розповіли адміністратор інтернет-магазину термотоваров Катерина Завадська і консультант магазину спорттоварів Олександр Ільїн.

ТКАНИНА ЧИ ПЛАСТИК

Реклама

Перший варіант – термосумка. Це невелика ємність для того, щоб донести до пікніка бутерброди і фрукти максимально безболісним способом. Від термосумок не вимагають багато чого – зазвичай вони забезпечують температуру на 15-20 градусів нижче вуличної. На якість (читай, здатність зберігати температуру) впливає герметичність – що тонше кришка і більше швів, то гірше сумка буде тримати холод. Ще про погану якість свідчить і підкладка (в найбільш ненадійних вона з фольги). У хороших моделях подорожче стінки досить щільні, а ізолятор (поліуретанова пінна система) добре прощупується між двома шарами підкладки і зовнішнього шару тканини. Головний плюс – вона легка і комфортна, головний мінус – у м'якій сумці продукти практично не захищені від деформації. Ціна – від 300 грн.

ТЕРМОБОКСИ. Велика пластикова коробка з кришкою. Завдяки міцності конструкції туристи навіть використовують його як сидіння. Ручка виступає в ролі замку, вона ж фіксує кришку в горизонтальному положенні. Термобокси здатні зберігати як холодні, так і теплі продукти. Якщо говорити про температуру, яку бокси можуть підтримувати, то вона може досягати 2-8°С (як у холодильнику). У таких сховищах досить товсті стінки (3-4 см), заповнені теплоізоляційним матеріалом, а в комплекті з акумуляторами холоду час зберігання зростає до 24 годин. Звичайно, головне в них – ізоляція, тому при покупці зверніть увагу, щоб на контейнері не було ніяких відколів і щілин, а кришка надійно закривалася. Бокс (вони бувають від 5 до 100 л), заповнений продуктами, досить важкий, тому більше підходить для тих, хто подорожує на авто. Для полегшення ноші існують варіанти на коліщатках з ручками, схожі на візки. Якщо ви хочете, щоб усередині продукти не перемішувалися, звертайте увагу на моделі з перегородками. Ціна – від 500 грн.

ХОЛОДИЛЬНИК. Візуально автохолодильник схожий на термобокси: пластиковий корпус з щільними кришкою і стінками (в комплекті з акумуляторами холоду цілком може працювати як звичайний термобокси), але його основна відмінність в тому, що в ньому є вбудована електросистема охолодження. Працює він від розетки або автомобільного прикурювача і здатний охолоджувати вміст. У холодильника найвищий поріг стійкості – він може підтримувати температуру на 20-30 градусів нижче навколишнього середовища нескінченну кількість часу (за умови доступу до електрики, звичайно). Найбільш просунуті моделі можуть не тільки охолоджувати, але і підігрівати. Ціна – від 1500 грн.

Реклама

ТЕРМОСИ ДЛЯ ВСЬОГО

Пам'ятайте і про термосах – влітку в них можна носити прохолодний лимонад і морозиво. При виборі враховуйте, що найбільш вразлива деталь – кришка. Зручний, але ненадійний варіант – термос з кнопкою, через яку йдуть тепло і холод. Оптимальний – загвинчуються, зі скляною колбою (ціна – від 150 грн), яка не така надійна, як металева, але не буде окислюватися, і холодний чай або лимонад принесуть тільки прохолоду, а не смак металу. Є ще й пластикові ємності для йогуров (коштують від 100 грн), у яких в кришці – відділення для льоду.

УМІЛІ РУЧКИ

Реклама

Найдешевший і простий спосіб – заморозити пластикові пляшки з водою. Потім продукти, які потрібно зберегти, покласти між ними, заздалегідь обернувши газетами і упакувавши в поліетилен. Також на пікніки беруть Термопакети з фольги, які можна знайти в супермаркетах у відділах продуктів глибокого заморожування, і вкладають у них акумулятори холоду. На пікніку біля річки продукти можна зберігати і в натуральному холодильнику – проточній воді. Головне – в герметичній ємності. Досвідчений турист Галина Світлична поділилася своїм способом зберігання: "Приїхавши на місце стоянки, першим ділом організовуємо "льох" – в тіні під деревом викопуємо яму глибиною 50-60 см, укладаємо на дно клейонку, кладемо продукти і потім знову накриваємо клейонкою, але м'ясо так краще не зберігати".