Як змінюється калорійність продуктів при приготуванні: чотири варіанти готування

27 січня 2017, 08:33
Приготування продуктів на пару – самий дієтичний спосіб

Варіння зазвичай зменшує калорійність продукту. Фото: AFP

Питання про те, як готувати продукти, щоб вони максимально зберегли свої корисні властивості, актуальне для всіх, хто хоче вести здоровий спосіб життя.

Крім корисних властивостей, продукти при приготуванні змінюють кількість калорій. Як саме, розбирався Домашний очаг.

Реклама

Варіння

Даний спосіб приготування зазвичай зменшує калорійність продукту. Зокрема, при варінні м'яса частина жиру, який в ньому міститься, переходить в бульйон і воно стає менш жирним, а значить і його енергетична цінність зменшується (в середньому на 10-20%).

При цьому частина цукрів з овочів, так само можуть перейти в воду, що знизить їх калорійність на 5%. У тому випадку, якщо ви готуєте супи, злийте перший бульйон, так ви зменшите калорійність готового блюда за рахунок видалення надлишків насичених жирів.

Реклама

Крупи, макарони, незважаючи на свою високу калорійність в сирому вигляді, при варінні сильно збільшуються в обсязі, за рахунок чого знижується їх калорійність – в середньому в три рази.

А ось термічна обробка крохмалистих овочів (картопля, морква, буряк), в тому числі і варіння, навпаки збільшує їх енергетичну цінність в середньому на 30%. Пов'язано це з тим, що при нагріванні, крохмаль, що міститься в них, змінює свою модифікацію. І замість їжі для корисних бактерій, дає нам додаткові калорії. Саме тому рекомендується їх трохи не доварювати – після приготування такі овочі не повинні розвалюватися.

Прожарювання

Реклама

Чи зміниться калорійність в цьому випадку чи ні, залежить від того, готуєте ви з використанням олії або без неї. При смаженні на олії важливо пам'ятати, що до калорійності м'яса слід додати 20% від калорійності олії. Якщо врахувати, що в 1 ст л рослинного масла 130 ккал, то енергетична цінність готового блюда збільшиться на 26 ккал.

При цьому трохи інакше йдуть справи з продуктами, які можуть вбирати до 50% використовуваної олії. До таких належить більшість овочів і гриби. В цьому випадку до калорійності овочів додається 50% від калорійності використовуваного олії.

Інша справа, приготування на грилі. В цьому випадку з м'яса, наприклад, витоплюються жири, частково розкладаються білки і вуглеводи. Все це може знизити калорійність готового блюда на 5-15%. Так що, даний вид термічної обробки можна вважати цілком дієтичним.

Тушкування

За технологією не надто відрізняється від варіння, якщо звичайно не додавати в блюдо олію. В цьому випадку його калорійність підвищиться. Знову ж таки, якщо ви готуєте не дуже пісне м'ясо, частина жирів переходить в підливу. Саме тому, калорійність тушкованих продуктів практично не відрізняється від енергетичної цінності сирих.

Приготування на пару

Це, мабуть, самий дієтичний спосіб приготування. Калорійність продуктів в цьому випадку зменшується незначно – на 3-5%, а ось їх корисні властивості (білки, мікроелементи, вітаміни і мінерали) зберігаються практично в повному обсязі.