Як легко визначити розмір порцій їжі

30 листопада 2018, 18:30
Більшість людей не знають, як повинен виглядати допустимий розмір порції

Дієтологи назвали правильні розміри порцій. Фото: freepik

На думку дієтологів, ми погано визначаємо, скільки їжі має бути у нас на тарілці. Дослідження показали, що люди часто переоцінюють розмір порції і недооцінюють кількість калорій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

То як же зрозуміти, скільки варто їсти без того, щоб нескінченно підраховувати поживну цінність або зважувати продукти на вагах?

Хліб, макарони, крупи

  • Один шматок хліба (розмір компакт-диска)
  • Половина багеля (розмір хокейної шайби)
  • Один стакан пластівців (долоні, складені "човником")
  • Половина склянки вареної крупи або пасти (одна жменю)

Фрукти

Реклама
  • Один фрукт (розміром з тенісний м'яч)
  • Півсклянки порізаних фруктів (сирих, варених, заморожених або консервованих)
  • Одна чверть чашки сухофруктів
  • Три чверті чашки 100% фруктового соку

Овочі

  • Половина чашки будь-яких нарізаних овочів (сирих, приготованих, заморожених або консервованих)
  • Півчашки варених, консервованих або заморожених бобових
  • Одна чашка листової зелені
  • Три чверті чашки 100% овочевого соку

М'ясо, курка або риба

  • 85 г (розміром з долоню)
  • одне яйце

Молочні продукти

Реклама
  • 20 г сиру (розмір одного великого пальця)
  • Півчашки морозива, сиру або запіканки
  • Одна чашка молока або йогурту

Горіхи

  • Одна третина чашки (маленька жменька)
  • Одна столова ложка горіхового масла (розміром з великий палець)

Нагадаємо, зображення додаткових продуктів на упаковці призводить до переїдання.