Як спекти балабушки для ворожіння на Старий Новий рік

13 січня 2020, 13:05
Балабушки пекли для того, щоб поворожити в новорічну ніч

Старий Новий рік, або Щедрий вечір, щорічно відзначають в Україні в ніч з 13 на 14 січня. На свято дівчата пекли обрядові булочки – балабушки, за якими ворожили на судженого: балабушки розкладали на лавці і запускали голодного собаку, чию балабушку він хапав першою, та дівчина першою і одружиться.

Дивіться відео, як святкують Старий Новий рік:

Реклама

Надкушена і кинута булочка не віщувала нічого доброго. А якщо ж цілу балабушку собака залишала десь в далекому куточку, то це означало, що з чоловіком дівчині доведеться виїхати на чужину.

Читайте також:

Реклама

Балабушки: рецепт на Щедрий вечір

Час приготування:

  • 3 години

Калорійність:

Реклама
  • 299 ккал на 100 г

Інгредієнти:

  • 5 склянок борошна
  • 1 стакан молока
  • 5 ст.л. олії + 2 ст.л. в тісто
  • 1 ст.л. цукру
  • 1 ч.л. солі
  • 2 ч.л. сухих дріжджів.
  • 1 стакан води

Спосіб приготування:

  1. У теплому молоці з цукром розчинити сухі дріжджі.
  2. Просіяти борошно в миску, додати сіль, олію і дріжджі, що розчинилися. Долити склянку теплої води і замісити тісто.
  3. Накрити рушником і поставити в тепле місце на годину-півтори.
  4. Змастити круглу форму для випічки олією.
  5. Вимішати тісто ще раз і роздягнути його на невеликі кульки, змастити олією і викласти на невеликій відстані один від одного в форму. Можна посипати зверху насінням кунжуту або соняшника.
  6. Випікати балабушки в духовці при температурі 180 ºС приблизно хвилин 40. Готові балабушки накрити рушником до охолодження.

Корисна порада

Балабушки можна робити солодкими, а можна зробити до них часникову підливу і подавати разом з супом або борщем.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як гадати на варениках. "Сьогодні" також ділилися рецептами куті на Старий Новий рік.