Як колишній бездомний отримав зірку "Мішлен": неймовірна історія кухаря з Лівану

10 квітня 2018, 17:20
Біографія цієї людини є живим прикладом того, як працьовитість може докорінно змінити життя

Алан Гаам

Ліванець Алан Гаам – знаменитий кухар-самоучка, який почав свою кар'єру з мийника посуду. Нещодавно він отримав першу зірку "Мішлен" від "ресторанної Біблії" за свій ресторан Alan Geamm, розташований поруч з Тріумфальною аркою.

Шеф-кухар розповів, що інтерес до кулінарії йому прищепила робота з батьком в продуктовому магазині, тоді як мати навчила його любити людей і готувати. Впритул приготуванням їжі Алан зайнявся під час проходження служби в ліванській армії – командир полку був настільки вражений успіхами юнака, що зробив його своїм особистим кухарем.

Реклама

Закінчивши службу, Алан Гаам переїхав до Парижа. У нього не було ні грошей, ні житла. Він спав на вулиці на лавці, і по-французьки він не знав ні слова. Так тривало доти, доки Гаам не влаштувався на роботу мийником посуду до ресторану.

Одного разу шеф-кухар закладу сильно порізав руку ножем, і його довелося відвезти до лікарні. Кмітливий ліванець вирішив підмінити шефа, хоча ніхто його про це не просив. В результаті в захваті залишилися не тільки відвідувачі, а й власник закладу, який вигукнув: "Та ти вмієш готувати!" Так кухар-самоучка заявив про те, що він має всі шанси на блискучу кар'єру. Відтоді минуло 20 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

"Я ніколи не думав, що "Мішлен" цікавитиметься кимось на кшталт мене, адже я був кулінаром-любителем, якому доводилося спати на вулиці і починати свій шлях з миття посуду, – поділився Алан Гаам. – Я був упевнений, що до гіду "Мішлен" потрапляють кухарі, які працюють в шикарних ресторанах і навчаються у великих майстрів кулінарної справи, але виявилося, що це зовсім не так. І це дуже приємний сюрприз". За словами ліванського кухаря, головна причина, з якої він готує, – це прагнення зробити людей щасливими.

Того дня, коли ресторан Alan Geamm отримав свою першу зірку "Мішлен", вже через кілька годин всі місця в закладі були заброньовані на три тижні вперед.

Нагадаємо, раніше український шеф-кухар розкрив всі таємниці молекулярної кухні. А британський шеф Гордон Рамзі розповів, де ні за що не стане їсти.