Вивчаємо склад м'ясних виробів: що таке ММО

28 травня 2020, 14:00
У проєкті "Ми це їмо" разом з ТМ Бащинський розбираємося в складі м'ясних виробів

Сосиски, ковбаси, паштети – це швидко і зручно, особливо коли живеш в режимі "дім-робота-дім". Смачний сніданок чи вечерю можна приготувати за лічені хвилини, був би продукт якісний.

На полицях з ковбасними виробами очі розбігаються: виробники намагаються залучити покупців хто як може. Хтось дивує авторськими рецептурами, новинками, хтось на перше місце ставить радянські ГОСТи. Одні виробники чесно намагаються зробити продукт доступним для споживача, а інші, не маючи високотехнологічного виробництва, виставляють високу ціну і ще чималі гроші вкладають, щоб переконати нас з вами, що "дорого – значить якісно".

Сьогодні на ринку м'ясних виробів в Україні конкуренція дуже висока. І якщо за гаманець покупця йдуть дрібні бої (у вигляді акцій, розіграшів, спеціальних пропозицій), то ось за наші з вами розуми ведуться справжні битви. Основний інструмент в цих битвах – міфи.

Один із сучасних міфів – таємнича абревіатура "ММО", яку часто можна зустріти на етикетках м'ясних виробів. Давайте розбиратися,чи таке страшне – це ММО, як нам про нього розповідають з екранів телевізорів.

/ Фото: кореспондент

Що означає ММО?

Це абревіатура слів "м'ясо механічної обвалки". Його отримують шляхом механічного відділення м'якушевих тканин від кісток тушок і їх частин в спеціальному обладнанні. В результаті сепарації виходить пастоподібний фарш, який і є "м'ясом механічної обвалки" (ММО).

Мабуть, найважливішим етапом при виробництві ММО є проведення лабораторних досліджень кожної партії продукції. Виробник зобов'язаний оцінити продукт за такими критеріями як масова частка білку, вологість, жирність, кількість і розмір кісткових включень. Всі ці показники обов'язково повинні відповідати прийнятим нормам.

Чому нас лякають ММО?

Поряд з механічною обвалкою досі використовується і ручне обвалювання – це коли в процесі відділення м'яса від кістки безпосередню участь бере людина. У такому випадку витрати на цю частину виробництва зростають, але, щоб виправдати їх, виробники кажуть, що таким чином в фарш для ковбасних виробів потрапляє виключно м'ясо. І попутно "кошмарять" споживачів ММО, мовляв, чого там тільки немає.

Як вони це роблять? Справа в тому, що в процесі механічної обвалки при зніманні м'язів з кісток в обваловане м'ясо потрапляють шкіра, підшкірна сполучна і жирова тканина, а також кістковий мозок з кісток. І ось цією картинкою так часто лякають споживачів.

І дуже даремно, адже ММО нічим не гірше так званого "чистого" м'яса. Основним аспектом при виробництві ММО є суворе дотримання співвідношення використовуваного для обвалки м'ясної сировини, що тим самим забезпечує виконання вимог ГОСТу в плані якісних показників.

Чим більше виробник, тим суворіше контроль

ММО – абсолютно якісний для використання в харчовій промисловості продукт. Однак, це справедливо тільки в тих випадках, коли виробники дотримуються всіх технологічних вимог.

А адже на ринку м'ясних виробів України висока конкуренція. І, на жаль, часто дрібні виробництва не стежать за якістю і використовують сировину сумнівних постачальників. І ось тут-то краще довіритися великому і відомому виробникові.

Наприклад, у виробництві продукції ТМ "Бащинський" (одна з торгових марок величезного холдингу) задіяно новітнє обладнання від провідних світових виробників. Уся сировина – це поставки з внутрішньохолдингових підприємств. Ведеться ретельний контроль на кожному етапі виробництва.

Відомий бренд розвивається з урахуванням смаків споживачів. Як нам розповіли технологи ТМ Бащинський, коли є якісна сировина, технологічні можливості, то можна радувати покупців навіть з найвишуканішими смаками.

А ось спроби дізнатися, як влаштований технологічний процес дрібних виробництв, успіхом не увінчалися. І це не дивно: близько 30% виробництв знаходяться в тіні. Проконтролювати те, в яких умовах готується їх продукція, – просто неможливо.

Дякуємо за консультацію ТМ Бащинський