Готуємо запаси на зиму: секрети і хитрощі догляду за капустою

1 серпня 2015, 13:00
З білокочанки отримуємо 2 врожаї, червонокочанку наповнюємо вітамінами

Головний зимовий овоч. Щоб зняти якісний урожай, потрібно дб

У липні у дачників немає порожніх грядок – вся ділянка рясніє культурами , які будуть радувати старанних господарів урожаєм не тільки літо і осінь, але і зиму . Помідори, огірки і фруктові вже дають свої плоди , а головний зимовий овоч господинь – капуста – тільки починає формуватися, наливатися і міцніти . Щоб зібрати плоди хорошої якості, про неї потрібно подбати навіть у період спокою. Фахівці в галузі вирощування культури поділилися , як правильно доглядати за різними овочами капустяного сімейства.

БІЛОКОЧАННА

Реклама

Великий тугий качан з пружними листям без ушкоджень – ознака хорошої білокачанної капусти. Однак багатьом дачникам іноді доводиться задовольнятися м'якою капустяною головкою поганим калібруванням. Особливо сумно, що зберігається вона недовго , і навіть квашеною швидко починає псуватися. При цьому поки овоч зріє на грядці , не пізно допомогти білокочанці набрати масу, оформитися і визріти.

ШВИДКА ДОПОМОГА. "Для цього потрібно обламувати нижні листки . Вони все одно не згорнуться в голівку і марні для рослини, зате відбирають сили і поживні речовини ", – пояснили в Інституті овочівництва і баштанництва НААН України . Дачники ж , крім цього, радять гарненько підгорнути кожен корінь . При цьому землю потрібно не тільки підгребти до стебла , а й притоптати , щоб капустянка не могла до нього пробратися .

Реклама

Незайвим буде белокочанку і підгодувати . Для цього можна приготувати трав'яний розчин : потрібно виполоти траву і бур'яни , залити водою і дати перепріти . А також додати органічні добрива : вилити під корінь (1-1,5 л) і припудрити золою ( вона ще довго буде приносити корисні речовини культурі і берегти її від шкідників ) . Під час прибирання не виривайте купусту з коренем. З акуратно зрізаного качана , якщо на вулиці буде тепло, може зрости ще одна головка .

ЧЕРВОНОКОЧАННА

Реклама

Червонокачанна капуста – це джерело вітамінів . Але щоб плід накопичив все необхідне, йому потрібно допомогти . По-перше, червонокочанка дуже любить " пухнастий " грунт , тому ніколи не буде зайвим розпушити землю і підгорнути овоч. При цьому, якщо вона низькоросла , це досить зробити не сильно глибоко, а якщо висока – глибше. Крім того, червонокачанна капуста дуже чуйна до комплексних добрив або нітроамофоски , нітрофоски ( 15-20 г під кожен корінь) . Добре червонокачанна капуста сприймає гнойові , компостні і мінеральні добрива (на основі хлористого калію, сірчанокислотного амонію, суперфосфату ) . " Єдине правило – не перестаратися з азотними добривами, інакше капусту з'їдять шкідники ", – говорять овочівники . А на початку жовтня червонокочанці потрібно дати азотні добрива, вичекати два тижні і зібрати врожай. Так капуста довше зберігається і не псується.

ГОТУЄМО ДІЛЯНКУ.До речі, скоро потрібно готувати ділянку під висадку капусти в наступному році. Спушіть грунт на 5-7 см , а через півтора-два місяці перекопайте на багнет. Не слід висаджувати капусту там, де були буряк, цибуля , огірки, помідори , квасоля, горох – цей овоч недолюблює передування або сусідство з побратимами.

БРЮССЕЛЬСКА

Головний фактор для брюссельської капусти – температура. Овоч холодостійкий , не любить спеку. Коли особливо спекотно (від +25 ° С) , рослина впадає в сплячку і завмирає в розвитку. " Капуста цього сорту , як рослина, що довго зріє , продовжить розвиватися тільки після того, як температура впаде нижче 20 ° С . При цьому рослині має бути світло : тінь теж гальмує зростання качанів. Полив повинен бути помірним , але грунті пересихати можна", – пояснює власник сільгоспугідь у Харківській області Ілля Звягун . Розповів овочівник ще про один секрет : "Як тільки качани стануть розміром з горошину , потрібно обламати верхівку рослини. Як правило, це робиться в кінці серпня. Це допоможе припинити ріст рослини в довжину і спровокувати її пустити всі сили на ріст і розвиток качанів ".

ПОЧЕКАТИ. Якщо до кінця вересня ви бачите, що збирати врожай ще не час (спека може стояти довго і гальмувати зростання ) , не варто виривати кущі . Ця морозостійка культура може простояти до холодів. Якщо вже листопад , то краще доростити кущ в підвалі, погребі , теплиці. Для цього капусту потрібно викопати з коренем і прикопати в теплиці . Багато овочівників роблять це спеціально , щоб продавати капусту довше. Рости ще вона може близько двох місяців.

БРОКОЛІ

Брокколі – сама дієтична культура . Щоб отримати хороший урожай, потрібно, щоб рослині було світло (не потрібно притіняти ) і волого. " Поливати потрібно мінімум через день, а якщо стоїть спека , то щодня. Земля повинна бути завжди вологою на 10-12 см, тоді культура буде " пухнастою " і плодів буде більше. Також обов'язково рихлити ґрунт, щоб не утворювалася кірка .

У процесі дозрівання брокколі на ділянці потрібно не пропустити момент, коли центральне стебло виросте до 10 см, і зрізати його . Після цього бічні пагони почнуть рости активніше . Дачники , до речі, радять після повного збору врожаю не висмикувати рослина , щоб відправити його на компост. "З бічних пагонів можна отримати майже стільки ж врожаю, скільки ви вже зняли з рослини", – говорить Гапчук .

ГОДУЄМО. "Підгодовувати овоч варто, навіть якщо до висаджування розсади земля була заправлена різними добривами. У період формування і дозрівання суцвіть підійде розчин з 40 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри, 10 г сульфату калію на 10 л води. Якщо віддаєте перевагу більш натуральній підгодівлі , можна приготувати настій з кропиви ", – говорить дачниця з багаторічним досвідом Лілія Гапчук .

КОЛЬОРОВА

Улюблений багатьма овоч, як і його побратими, вимогливий до поливу або рясному мульчування ( щоб земля не пересихала ) і підживлення . Улюблені ласощі для нього – бор і молібден . Удобрювати капусту потрібно з того моменту, коли в середині куща сформується качан розміром з абрикос , і повторювати хоча б раз на місяць. Ознака того, що в ґрунті не вистачає молібдену — відмирання точки росту. Також у капусти можуть бути недорозвиненими листові пластинки , а качан ніяк не зав'язуватися . " Цей момент потрібно відстежувати , щоб вчасно підгодувати – неуважність може коштувати врожаю", – підкреслюють в Інституті овочівництва і баштанництва .

УКРИТТЯ. Ще один важливий момент : кольорова капуста не переносить палючого сонця . Тому дачники радять або спорудити навіс для грядки з цією культурою , або ж надломити найбільший лист куща і надіти " кепку " на качан . Хоча є й інша технологія . "Я збираю всі листи й зав'язую зверху качана – так плід надійно укривається від сонця. Якщо на капусту нападає якийсь шкідник або хвороба , я готую настій з будяків . Для цього потрібно наповнити відро ( 10 л) реп'яхами на третину і додати воду , настояти три доби. Обприскувати таким настоєм можна в кілька підходів , наприклад, через тиждень ", – розповідає дачниця Лілія Гапчук .