Гірські лижі по-турецьки: які зимові курорти варто відвідати і скільки це буде коштувати

3 лютого 2018, 12:00
Поїздку на цей зимовий курорт можна поєднати з відвідуванням Стамбула, а після пари днів, проведених на трасах, – піднятися на повітряній кулі в небо над Каппадокією

Пейзаж. Турецькі гори - невисокі і

У багатьох Туреччина, як країна для відпочинку, асоціюється тільки з пляжами Середземного моря і поїздкою в Стамбул. Однак на більшій частині країни розкинулося обширне плоскогір'я. Воно займає весь півострів Мала Азія від Чорного до Середземного моря.

Якщо поглянути на ці місця з ілюмінатора авіалайнера, то здасться, що внизу лежить величезний паперовий лист, який казкові гіганти спочатку скомкали, а потім трохи розгладили – та так і кинули. Подекуди над горбистими рівнинами височіють правильні конуси вимерлих вулканів. Мільйони років тому вони залили ці краї лавою і засипали попелом. Так сформувався рельєф, в якому немає гострих піків і хребтів з крутими схилами, характерних для Альп і Гімалаїв, і який взимку покриває товстий шар снігу. Через малу кількість лісів здається, що ти десь в Антарктиді, а не на широті іспанській Валенсії. Ось чому пейзажі на зимових курортах Туреччини помітно відрізняються від того, що ми звикли бачити в Альпах, Татрах або Карпатах. Ми побували в новому амбіційному гірськолижному центрі Ерджієс, розташованому поруч з містом Кайсері, і готові поділитися з вами нашими враженнями
.

Траси: короткий гід по схилах

Розповідь про Ерджієс почнемо власне з катання . А для наочності порівняємо параметри гірськолижної інфраструктури з нашим Буковелем . Висота вулкана Ерджієс – 3917 м . Верхня станція підйомника , ближче всього дібрався до вершини , знаходиться на висоті 3350 м . Нижні станції , прокат і громадське харчування – на відмітках 2100-2200 м . У Буковелі найвища точка – г. Довга ( 1372 м ) .

Реклама

ПРО ТРАСИ.Загальна протяжність трас на Ерджієсі - далеко за 100 км ( в Буковелі – 60 км ) . З них : 34 % – сині , 52 % – червоні , 14 % – чорні . Більшість трас довжиною 1500-2500 м , найдовша – близько 5 км . Траси обслуговують 18 підйомників , в перспективі їх число дійде до 20. З них 2 гондольних і кілька бебі – ліфтів . На Буковелі підйомників трохи менше – 16 .

КУДИ ЇХАТИ.На Ерджієсі катаються з листопада по квітень , але гарантовано сніг є з середини грудня : вже 10 грудня частина трас була в хорошому стані , але найскладніші і цікаві були ще закриті . Винна міська вітру . Сніг з верхніх ділянок на початку зими легко здувається , але в січні сильні хуртовини гарантують хороші траси без всяких снігових гармат .

Важливе значення Ерджієса – загальний скипас ( $ 18 в день , $ 105 – на сезон ) . Часто вартість скіпаси вже включена у вартість проживання в прилеглих готелях .

ЧЕРГИ — РІДКІСТЬ.Що стосується завантаженості підйомників і трас, то тут є цікава особливість. Курорт є сусідами з величезним містом Кайсері. Здавалося б, у вихідні дні Ерджієс повинен бути заповнений людьми. Нічого подібного! Так, багато городян приїжджає сюди у вихідні дні, але до підйомників добирається зовсім небагато. Публіка збирається біля закусочних і на схилах, де катаються на санках. Пояснюється все просто: гірські лижі ще не стали масовим захопленням в Туреччині, і іноземців там поки небагато. Турки дуже люблять виїзди на пікніки і барбекю, а кайсерійці сприймають Ерджієс всього лише як місце, куди можна на вікенд з сім'єю або друзями вирватися подихати повітрям і з'їсти кебаб, але не більше того. Тому, незважаючи на юрби внизу, черги на підйомники невеликі, а траси залишаються вільними.

Реклама

Практичні аспекти поїздки

ПЕРЕЛІТ.Найпростіший варіант – через аеропорт Кайсері : сюди є багато рейсів зі Стамбула . До того ж маршрут дозволяє на пару днів затриматися в Стамбулі . Інший варіант – через Анкару : якщо взяти напрокат авто в аеропорту столиці Туреччини , то вже через 3-4 години їзди ви опинитеся в Кайсері .

У Стамбул з України можна долетіти рейсами авіакомпаній Turkish Airlines і Pegasus . Жителі Харкова , Львова та Запоріжжя можна летіти рейсами Atlasglobal , з Києва до Анкари літають Pegasus і МАУ . З Стамбула до Кайсері можна летіти регіональними рейсами тих же авіакомпаній . Загальна вартість перельоту Київ – Кайсері і становить $ 200-250 . Але це дуже приблизна цифра : авіакомпанії часто влаштовують акції , і якщо стежити за новинами , то квиток виявиться істотно дешевше .

Реклама

Гора Алі. Вид з популярної серед туристів і городян Османської вулиці

ГОТЕЛІ.На Ерджієс і, в безпосередній близькості від підйомників , є кілька готелів . Але можна оселитися і в місті з Кайсері до підйомників всього 30 хв . їзди по відмінній дорозі . Готелі включають вартість скіпасу в проживання і пропонують трансфер до підйомників . Вартість доби в стандартному номері в готелі 4 * зі сніданками – від $ 120 .

ПРОКАТ. Прокат спорядження ( лижі , черевики , палиці , шолом ) – приблизно $ 20 . За $ 15 можна взяти напрокат і гірськолижний одяг . Спорядження в пунктах прокату нехай і не ідеальне , але цілком гідне .

Бонуси: історія и природа

Вирушати в центр Анатолії виключно заради катання на лижах не зовсім раціонально : в порівнянні з поїздкою в ту ж Австрію , це і далі , і масштаби гірськолижних центрів тут поменше . Однак катання в Туреччині відмінно доповнюється екскурсійною та культурною програмами .

КАЙСЕРІ.Адміністративний центр регіону – розвинене місто-мільйонник, та ще з цікавою історією. Кайсері – спотворене за століття слово "Кесарія": так називалося місто в античну епоху і в часи Візантійської імперії. Потім залишався важливим центром сельджукскої держави і Османської імперії. Та й сучасна Туреччина відчуває вплив цього міста: одного разу запитавши у високопоставленого співрозмовника: "Що роблять у Кайсері?", Отримав відповідь: "Президентів". Справа в тому, що на цій посаді побувало вже кілька вихідців цих місць. Ну і, нарешті, це, напевно, єдине в світі велике місто з повноцінним гірськолижним курортом відразу за околицею – таким може похвалитися хіба що Інсбрук ...

Ще місто відоме завдяки Мімару Сінан – архітекторові №1 Османської імперії, який народився тут: він для них – як Городецький для України. Будівельна служба величезної держави при ньому заробила, як один досконалий механізм, він – автор стамбульських мечетей Шехзаде і Сулейманіє. Біля Сулейманіє знаходяться усипальниці Сулеймана Пишного та Роксолани. Витончена мечеть Селіма в Едірне – теж його робота. В Кайсері він побудував мечеть Куршунлу. Тому цілком природно, що пам'ятник йому присутній на одній з центральних площ цього міста.

Зодчий. Пам'ятник архітектору Мімару Сінану в центрі м. Кайсері

У наш час історичні пам'ятки Кайсері виявилися в щільній сучасній забудові – не те щоб на великій відстані , але потрібно попетляти , щоб їх розшукати , і потоптатися навколо , щоб знайти вигідну точку зйомки . Туристична адміністрація міста відноситься до просування Кайсері грунтовно : на лобі готелю завжди можна розжитися картою і зручним буклетом з переліком " цікавинок " . В цілому ж на огляд визначних пам'яток цілком вистачить дня .

КАППАДОКІЯ.Край , знаменитий своїми інопланетними пейзажами , від Кайсері відокремлює сотня кілометрів гарної дороги . Відвідування Каппадокії з підйомом на повітряній кулі на світанку і ночівлею в готелі , облаштованому в рукотворній печері , навряд чи щось зможуть протиставити лижні курорти Європи . Тим більше що місце це вражає в будь-який час року , а сильні морози тут рідкість . На знайомство з регіоном потрібно відвести два – три дні . Вартість підйому на повітряній кулі – від $ 100 . Номер в " печерному " готелі – $ 50-70 / добу .

В небі. Повітряна куля знижується над Долиною любові в Каппадокії

Кухня: ковбасний рай і десерт-невзіне

Гастрономічна складова поїздки в Анатолію не менше цікава , ніж катання на лижах або знайомство з історією і культурою .

В улоговині біля підніжжя Ерджієса вирощується багато пшениці , тому в місцевій кухні багато борошняних виробів . Але " їстівним символом " регіону Кайсері стали ковбасні вироби . В першу чергу потрібно згадати про пастирму – це добре пров'ялена , витримана під пресом яловичина , яку обваляли в спеціях . Рецепт поширений в Малій Азії , на Балканах і Кавказі . Нарізається пастирма ножем , через товщину і розмірів більше змахує на топірець : торговці управляються з ним віртуозно , і примудряються нарізати тверде м'ясо найтоншими скибочками .

Класика. Традиційна турецька вулична їжа — бублики-сіміти

Ще одна місцева гордість – кайсерійські манти : дрібні шматочки тіста , фаршировані рубаним м'ясом . Тому , хто знає , як виглядає узбецька версія цієї страви , місцевий варіант здасться мікроскопічним . Навіть пельмені в порівнянні з ними – гіганти , а ось італійські равіолі – одного розміру . Кайсерійські манти подаються политими йогуртом , і посипаними спеціями . Інструктаж , отриманий від місцевих колег , був такий: " Перемішувати компоненти не можна : спочатку з'їдаєш верхні манти , потім поступово добираєшся до нижніх " .

Пастирма і манти. Регіон Кайсері славиться м'ясними стравами

Дійшла черга і до десертів . В Кайсері потрібно спробувати невзіне – пісочне тісто з горіхами , просочене пекмезом - увареним виноградним соком . Кайсерійці розповідають , що рецепт сформувався в XX столітті : коли в чергові важкі роки цукор став занадто дорогий , його замінили пекмезом .

Новачкам , які з місцевою кухнею поки не знайомі , нагадаємо про гастрономічну класику . Це сочевичний суп – мерджемек чорба , і мезе – набір невеликих за обсягом закусок ( приблизний аналог – каталонські тапас ) . До мезе потрібно подати стопку турецької анісової горілки раки .

Перше і десерт. Сочевичний суп і печиво, просочене пекмезом

Дякуємо готелю Radisson Blu Hotel Kayseri і авіакомпанії Turkish Airlines за запрошення в прес-тур