Голодний вечір: що це за свято і як його відзначати

18 січня 2018, 11:20
Основними стравами скромної трапези є сочиво, узвар, пісна каша, овочеві млинці і медові оладки

На Голодний вечір накривали скромний стіл. Фото: pixabay

Традиційно, 18 січня, напередодні Водохреща, відзначається свято Голодний вечір, який відомий також як Водохресний святвечір.

У цьому день люди готують себе до великого свята Хрещення Господня, дотримуючись посту. Звідси і назва вечора "голодний".

Реклама

В цей день слід дотримуватися суворого посту протягом усього дня. І тільки ввечері 18 січня з появою в небі першої зірки, православні сідають за святковий стіл.

При цьому основними стравами скромної трапези є сочиво, узвар, пісна каша, овочеві млинці і медові оладки.


Раніше вважалося, що сніг під Хрещення має особливі властивості, тому його збирали і використовувати в різних цілях: використовували для вибілення одягу, а лазня з водою зі снігу допомагала зберегти красу і молодість.

Прикмети в Голодний вечір

Зоряне небо в голодний вечір обіцяє хороший врожай хліба.

Снігопад в цей день говорить про те, що вродить гречка.

Реклама

Заметіль є передвісником того, що будуть добре роїтися бджоли. Також заметіль у цей день віщує аналогічну погоду на Масляну.

Сильний південний вітер – провісник грозового літа.

Раніше сайт "Сегодня" писав про Водохресний святвечір: традиції свята і що не можна робити в цей день.